Byt v činžáku ze 70.let proměnili na nevšední a moderní prostor

Reklama

Bílý byt. Jak jinak byste nazvali interiér, kde je vše… no, jednoduše bílé? Ale taky občas modré a někdy červené… Architekt Michal Kutálek navrhl bílé pozadí pro divadlo barev či nálad – dle libosti uživatele. Ruku v ruce s barevným osvětlením jde originální design jednotlivých nábytkových komponent. Připoutejte se, prosím!

Bílá není jenom barva pro nevěstu. Bílá je barva čistoty, jednoduchosti a zároveň univerzální pozadí pro náš každodenní život. Přes tři roky trvající rekonstrukce bytu 3 + 1 v Uherském Hradišti působila jako nekonečný proces myšlenkových a stavebních úkonů, jež vizi postupně naplňovaly. Michal Kutálek si dělal byt pro sebe. Nad každým krokem, každou čárou na papíře či v softwaru dlouze přemýšlel, zvažoval jako nad zásadní, vše ovlivňující. „Zajímá mě monochromatický prostor, kde lze experimentovat se světlem. Bílá barva má spoustu odstínů, tónů, valérů. V průběhu dne zaplavuje interiér slunce teplým světlem s hodnotami 2 000 až 3 500 K. Zatímco večer umělé osvětlení, stanovené na 4 200 K, prostor ochlazuje,“ říká architekt Kutálek. Umělé světlo vrhá jiné stíny, zvýrazňuje jiné prvky, interiér se proměňuje. Barevné RGB LED pásky skryté v nikách nábytku umožňují dynamické zabarvení prostoru. „Dokáží přímo vymalovat podle aktuálního přání,“ říká tvůrce i obyvatel bytu v jedné osobě.

FOTO: Martin Kocich

FOTO: Martin Kocich 


Vložení klasické sedačky do úzké obývací místnosti by značně zúžilo průchod, a proto byla společně s konferenčním stolem také navržena na míru. Vykonzolovaný konferenční stůl je navržen tak, aby nepřekážel pohodlnému sezení i těch, na které zbylo místo v rohu sedačky. FOTO: Martin Kocich

Vložení klasické sedačky do úzké obývací místnosti by značně zúžilo průchod, a proto byla společně s konferenčním stolem také navržena na míru. Vykonzolovaný konferenční stůl je navržen tak, aby nepřekážel pohodlnému sezení i těch, na které zbylo místo v rohu sedačky. FOTO: Martin Kocich

Grafiky jsou rovněž dílem architekta a domácího pána. Organické tvary svítidla zase kontrastují s ostrými, dynamickými rohy nábytku.

FOTO: Martin Kocich

FOTO: Martin Kocich

Byt v původním stavu ze 70. let minulého století byl téměř kompletně vykuchán a očištěn. Záměrem bylo vytvořit kontinuální atmosféru otevřeného prostoru, který by byt zvětšil opticky i fyzicky. V bytě proto nenajdete zárubně či prahy, parkety nahradila polyuretanová stěrka sjednocující prostor. Posunem vstupních dveří vzniklo místo pro hmotu sprchového koutu a úložných prostor. Zděnou stěnu oddělující obývací pokoj nahradila stěna posuvná dlouhá 2,7 metrů. Ta je zavěšená v?kolejnici ukryté pod stropem a navzdory své ploše se pohybuje celkem zlehka.

Nad stolem levituje světelný objekt, který bílým světlem míří na grafiku, rovněž navrženou pro tento prostor. Bude-li třeba větší jídelní stůl, sedačka a světelný objekt na kolejnici se společně posunou blíže k oknu. FOTO: Martin Kocich

Nad stolem levituje světelný objekt, který bílým světlem míří na grafiku, rovněž navrženou pro tento prostor. Bude-li třeba větší jídelní stůl, sedačka a světelný objekt na kolejnici se společně posunou blíže k oknu. FOTO: Martin Kocich

Nábytková TV stěna v sobě integruje posuvné dveře do ložnice.

V pracovně se má pracovat! Nejen proto je zařízena maximálně racionálně. FOTO: Martin Kocich

V pracovně se má pracovat! Nejen proto je zařízena maximálně racionálně. FOTO: Martin Kocich

Pohled ze vstupních prostor do kuchyně. Po levé straně za osvětlenou nikou je patrný úložný prostor. FOTO: Martin Kocich

Pohled ze vstupních prostor do kuchyně. Po levé straně za osvětlenou nikou je patrný úložný prostor. FOTO: Martin Kocich

Vpravo je obývací pokoj ukrytý za posuvným panelem. Ten je možné „zaparkovat“ v kuchyni. FOTO: Martin Kocich

Vpravo je obývací pokoj ukrytý za posuvným panelem. Ten je možné „zaparkovat“ v kuchyni. FOTO: Martin Kocich

Očištěný, nově vzniklý prostor má bílý matný nátěr, a to včetně podlahy. Veškeré nové zásahy vestavného či volně stojícího nábytku byly vyhotoveny ve vysokém lesku. Vedle světla, jakožto důležitého výrazového prostředku, zde důležitou roli sehrává vzájemný vztah matných a lesklých ploch, ale také jemný kontrast strukturovaných a hladkých povrchů.

Postel skrývá dostatek úložného prostoru vysouvajícího se ze tří stran. Vestavné skříně stojí v rohu domu, kde vytváří teplotní nárazovou zónu. FOTO: Martin Kocich

Postel skrývá dostatek úložného prostoru vysouvajícího se ze tří stran. Vestavné skříně stojí v rohu domu, kde vytváří teplotní nárazovou zónu. FOTO: Martin Kocich

Koupelna je nevelká, díky úpravě vstupních prostor se však do ní vešel prostorný sprchový kout, z něhož byla pořízena tato fotografie. FOTO: Martin Kocich

Koupelna je nevelká, díky úpravě vstupních prostor se však do ní vešel prostorný sprchový kout, z něhož byla pořízena tato fotografie. FOTO: Martin Kocich

Vedle světla, zde důležitou roli sehrává vzájemný vztah matných a lesklých ploch i jemný kontrast strukturovaných a hladkých povrchů. FOTO: Martin Kocich

Vedle světla, zde důležitou roli sehrává vzájemný vztah matných a lesklých ploch i jemný kontrast strukturovaných a hladkých povrchů. FOTO: Martin Kocich

Bydlet v bytě na nenápadném uherskohradišťském sídlišti je tak trochu jako cestovat v čase. A navíc někam do neprozkoumaného vesmíru. Nám se tato nevšední cesta líbila.

Vesmírná odysea?   Byt v činžáku ze 70. let! FOTO: Martin Kocich

Vesmírná odysea?
Byt v činžáku ze 70. let! FOTO: Martin Kocich

Architekt neváhal posunout vstupní dveře, díky čemuž bylo možné do vstupních prostor vysunout sprchový kout přístupný z koupelny.

B_Nav2_BilyUH_H1310-4

 

B_Nav2

00_Michal-KutalekNext Level Studio
Studio založil Michal Kutálek v roce 2008, kdy byly zrealizovány první příklady „digitální architektury“ na území ČR. Typickým rysem tvorby je snaha uniknout ze zavedených stereotypů a hledání nových řešení a forem, za něž studio získalo několik prestižních ocenění v ČR i zahraničí.
www.nextlevelstudio.cz
kutalek@nextlevelstudio.cz
mobil: 605 434 423

TEXT: Matej Šišolák
FOTO: Martin Kocich
ZDROJ: časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentáře

  • V tomhle bytě bych bydlet nechtěla, připadala bych si jako v laboratoři. Je to příšerné, studené, neosobní. Možná hezké jako ukázka něčeho nového, ale rozhodně ne k bydlení.

    M. Foudová
  • Dobré pro někoho, kdo doma pracuje, ale nebydlí. a má třeba za Prahou (zřejmě se jedná o ni) ještě rodinný domek a pokud by v tom ledovém bytě bydlel, tak by ho určitě brzy přestavěl

    Jan Malý

Komentovat