Citlivá rekonstrukce bytu v historickém centru Prahy propojila prvky minulosti s moderním minimalismem

Citlivá rekonstrukce bytu v historickém centru Prahy vkusně propojila prvky minulosti s moderním minimalismem a oděla je do nesmrtelných tónů černé a bílé.
Posuvné dveře s dekorativními kazetovými prvky a výrazným kováním, díky nimž působí chodba mimořádně vzdušně, byly vyrobeny na míru. V témže duchu se nese i obložení stěn, které bylo v minulosti jedním z charakteristických znaků starých měšťanských domů. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Posuvné dveře s dekorativními kazetovými prvky a výrazným kováním, díky nimž působí chodba mimořádně vzdušně, byly vyrobeny na míru. V témže duchu se nese i obložení stěn, které bylo v minulosti jedním z charakteristických znaků starých měšťanských domů. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Černá kuchyňská linka je ukryta za posuvnými dveřmi s dekorativním kazetováním. „Když se právě nepoužívá, nemusí být vůbec přiznaná. V případě, že si chce investor, který moc nevaří, připravit pití nebo menší pohoštění pro přátele, postačí dvířka posunout,“ vysvětluje Gecov. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Černá kuchyňská linka je ukryta za posuvnými dveřmi s dekorativním kazetováním. „Když se právě nepoužívá, nemusí být vůbec přiznaná. V případě, že si chce investor, který moc nevaří, připravit pití nebo menší pohoštění pro přátele, postačí dvířka posunout,“ vysvětluje Gecov. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Výjimečný genius loci

Mladý sportovec, který v Praze rád tráví svůj volný čas, avšak nechce už obývat jen hotelový pokoj a touží po něčem vlastním, oslovil projektového manažera architektonického ateliéru Delicode Marcela Gecova, který se též profesionálně věnuje kopané, s žádostí, zda by mu nepomohl najít v české metropoli zajímavou nemovitost a následně ji zrekonstruovat. V absolutním centru města se ateliéru podařilo objevit byt s atypickou dispozicí v jedinečně zrekonstruovaném historickém domě.

Svůj první byt se pochopitelně snažili zařídit za rozumnou cenu. Na příjemné atmosféře mu to však určitě neubralo. Foto Jakub Čaprnka a Nora Sapárová
Přečtěte si také:

Svůj první byt se snažili zařídit za rozumnou cenu. Na příjemné atmosféře mu to určitě neubralo!

„Nacházel se sice v dezolátním stavu a vyžadoval kompletní rekonstrukci, dýchal však výjimečným geniem loci,“ přibližuje Gecov. Investora potenciál tohoto místa silně oslovil a rozhodl se do něj investovat. O vzhledu svého nového víkendového domova neměl úplně jasnou představu, a proto si nechal poradit od týmu zkušených architektů. Ti se rozhodli naplno využít ducha tohoto místa – zachovat, resp. obnovit všechny původní historické prvky a zároveň do bytu vnést moderní charakter výběrem zařizovacích prvků a použitím netradičních řešení. Vznikl tak byt plný jedinečných kontrastů.

Reklama

Téměř všechny zařizovací prvky v interiéru byly podle návrhů architektů vyrobeny na míru. Výjimkou není ani světle šedá rohová sedačka v obývací části. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Téměř všechny zařizovací prvky v interiéru byly podle návrhů architektů vyrobeny na míru. Výjimkou není ani světle šedá rohová sedačka v obývací části. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Osvětlení je navrženo tak, aby s ním investor mohl pracovat a vytvářet si v prostoru různou atmosféru.

Bílo-černá barevnost interiéru vznikla v rámci studie. „Na začátku vždy přicházíme s ideou, jaká barevnost by byla do daného prostoru vhodná, resp. zohledňujeme požadavky investora. Později je upravujeme a necháváme vyrobit vzorky, aby měl investor přesnou představu nejen o barevnosti, ale také o použitých materiálech,“ objasňuje projektový manažer studia.

O celkovém ztvárnění prostoru neměl majitel jasnou představu, a tak mělo studio při jeho ztvárnění téměř úplně volnou ruku. Do procesu však neustále vstupoval a zajímal se o to, jak budou jednotlivé prvky a prostor jako takový fungovat.

Při návrhu koupelny se architekti inspirovali oblíbeným hotelovým řešením, v rámci něhož je vana přímou součástí ložnice. Slouží jako malé domácí wellness v případě, že chce majitel načerpat nové síly. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Při návrhu koupelny se architekti inspirovali oblíbeným hotelovým řešením, v rámci něhož je vana přímou součástí ložnice. Slouží jako malé domácí wellness v případě, že chce majitel načerpat nové síly. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Na původní architekturu místa odkazuje i dekorativní kazetování, které bylo použito i na čele postele. 

S kapkou extravagance

Rekonstrukce bytu byla vzhledem k množství nevhodných předešlých úprav vskutku náročná. Byt bylo třeba v prvé řadě zbavit všech zbytečných příček a otevřít ho tak, aby jeho dispozice plně vyhovovala požadavkům mladého svobodného investora. Ten tráví hodně času v zahraničí, přičemž po jistou dobu žil i v pulzujícím New Yorku, a jedním z jeho požadavků bylo, aby se v jeho novém domově objevily i některé prvky typické pro současné hotelové bydlení. Z tohoto požadavku vychází i extravagantnější zasklená koupelna, která je součástí ložnice a představuje jedno z nejoblíbenějších řešení typických pro současné moderní ubytovací zařízení.

FOTO ARCHIV DELICODE
Přečtěte si také:

Opravdu nevšední interiér v rohovém bytě na Petrském náměstí

„Tímto ztvárněním koupelna navíc získala i přirozené denní světlo, což máme v ateliéru velmi rádi,“ objasňuje Gecov. Dalším neméně zajímavým prvkem je netradičně řešená kuchyňská linka, která vychází z nepravidelné dispozice a lze ji ukrýt za dvířka s dekorativním kazetováním, které se v interiéru objevuje na více místech.

FOTO TOMÁŠ MALÝ

FOTO TOMÁŠ MALÝ

Posuvné dveře se skleněnou vitráží jsou ukryté v nice. Když chce majitel prostor obývací části a chodby oddělit, postačí je prostě vysunout. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Posuvné dveře se skleněnou vitráží jsou ukryté v nice. Když chce majitel prostor obývací části a chodby oddělit, postačí je prostě vysunout. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Prostorné šatně s velkým množstvím ukládacích prostor sekunduje ještě jedna menší, jíž se vchází ke sprchovému koutu. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Prostorné šatně s velkým množstvím ukládacích prostor sekunduje ještě jedna menší, jíž se vchází ke sprchovému koutu. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Celý proces trval od oslovení, přes vyhledání vhodné nemovitosti, až po zařízení interiéru doplňky přibližně osm měsíců. „Pro naše studio je standardem, že fungujeme i jako generální dodavatel nábytku na míru i všeho zařízení – zabere to určitý čas, ale klient to ve výsledku opravdu ocení.“

Sprchový kout se nachází vně zasklené kostky, v níž je umístěna vana a samostatně stojící umyvadlo. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Sprchový kout se nachází vně zasklené kostky, v níž je umístěna vana a samostatně stojící umyvadlo. FOTO TOMÁŠ MALÝ

02b
Přečtěte si také:

Na ploše 65 m² vytvořili interiér s okouzlující atmosférou

Podlahy v bytě byly ve velmi špatném stavu a nedaly se zachovat. Nové dřevěné parkety však i díky stromečkovému způsobu položení do prostoru výborně zapadly. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Podlahy v bytě byly ve velmi špatném stavu a nedaly se zachovat. Nové dřevěné parkety však i díky stromečkovému způsobu položení do prostoru výborně zapadly. FOTO TOMÁŠ MALÝ

Důraz na detaily a poctivou řemeslnou práci je jedním z charakteristických znaků realizací studia. Dlouhodobě spolupracují s vlastním týmem řemeslníků.

Půdorys po rekonstrukci 1 vstup do bytu 2 toaleta 3 chodba 4 komora 5 šatna 6 sprchový kout 7 koupelna 8 ložnice 9 obývací pokoj 10 kuchyňská část s jídelním sezením 11 šatna

Půdorys po rekonstrukci
1 vstup do bytu 2 toaleta 3 chodba 4 komora 5 šatna 6 sprchový kout 7 koupelna 8 ložnice 9 obývací pokoj 10 kuchyňská část s jídelním sezením 11 šatna

Architektonické studio Delicode

Marcel Gecov
Ing. arch. Václav Derner
+420 776 025 729
delicode@delicode.cz
www.delicode.cz

TEXT: NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO: TOMÁŠ MALÝ
ZDROJ: časopis HOME 10/2016

Komentovat