Rekonstrukce bytu ve stylu japonského minimalismu

Reklama

Projekt rekonstrukce bytu Casa-O vytvořil tým architektonické kanceláře Alvisi Kirimoto + Partners z Říma. Byt se nachází ve čtvrti Villa Bonelli v hlavním městě Itálie a jeho charakter vytváří směs japonského minimalistického chápání krásna a italského životního stylu.

Architektky Junko Kurimoto, Arabella Rocco, Chiara Quadraccia a Carolina Ossandon těžily ze svých instinktů a vynikajících zkušeností s interpretacemi požadavků celé rodiny a jejich přenesením do konkrétního prostoru a do reality. Každý detail byl promyšlený už v návrhu s cílem vytvořit dokonalé místo ušité na míru majitelům.

Pohled z chodby do obývacího pokoje. Základem tohoto interiéru byla vzdušnost a hodně světla – jednak přirozeného, přes velká okna, jednak umělého –, které vytváří možná až chladivou, ale čistou atmosféru. FOTO: Anna Galante

Pohled z chodby do obývacího pokoje. Základem tohoto interiéru byla vzdušnost a hodně světla – jednak přirozeného, přes velká okna, jednak umělého –, které vytváří možná až chladivou, ale čistou atmosféru. FOTO: Anna Galante

Vizuální harmonie

Byt Casa-O s rozlohou 150 m2, ve kterém měl bydlet pár se dvěma malými dětmi, byl přeměněn v otevřený prostor se základním a jednoznačným dělením na noční a denní zónu, která je určena ke společenskému životu rodiny a k setkáním s přáteli. Podlaha z bíleného dubu, položená v celém bytě, spolu s bílými stěnami, zavěšeným podhledem a s nábytkem podobného charakteru (většinou navrženým v kanceláři Alvisi Kirimoto + Partners a vyrobeným na míru) vytvářejí vizuální propojení a harmonii dvou oddělených zón.

Pohled od jídelního stolu do obývacího pokoje. FOTO: Anna Galante

Pohled od jídelního stolu do obývacího pokoje. FOTO: Anna Galante

FOTO: Anna Galante

FOTO: Anna Galante

V centru dění? Rezavý kvádr

Celá denní zóna doslova obklopuje kvádr obalený rezavým plechem Corten, který je hlavním protagonistou domu. Velký kvádr je koncipován jako rozebíratelný kontejner dlouhý 5 metrů a široký 1,5 metru a ukrývá v sobě spoustu odkládacího prostoru přístupného z každé strany. Na straně směrem k obývacímu pokoji vznikla vyřezáním rohu velká nika obložená bílým barveným sklem, která pocitově odhaluje vnitřek kontejneru. Část kvádru ukrývá hi-fi a audiovizuální zařízení a také elektrická zařízení speciálně navržená a sestavená s ohledem na požadavky majitelů. Strana otočená směrem ke vchodu ukrývá koupelnu pro hosty. Je to malý zelený prostor inspirovaný barvou kalené oceli.
Bílé hladké zapuštěné dveře v chodbě vytvářejí spolu se stěnami nerušené jednolité plochy, kde jen zajímavé čtvercové kliky a držáky dávají tušit, že nejde jen o stěny. Tým architektek důsledně vybíral barevný tón jak obkladových panelů z Cortenu, tak i klik a úchytek v celém bytě. Ty dokonce samy navrhly.

Architektky si pohrály s každým detailem. Zapuštěné bezzárubňové dveře a jejich kliky či úchytky jsou navrženy a vyrobeny na míru. FOTO: Anna Galante

Architektky si pohrály s každým detailem. Zapuštěné bezzárubňové dveře a jejich kliky či úchytky jsou navrženy a vyrobeny na míru. FOTO: Anna Galante

Velký balkon obklopuje obývací pokoj. Pro vytvoření soukromí a zastínění před ostrým římským sluncem využily architektky jemnou textilii, kterou je možné svinout a ukrýt do podhledu balkonu, není-li jí třeba. FOTO: Anna Galante

Velký balkon obklopuje obývací pokoj. Pro vytvoření soukromí a zastínění před ostrým římským sluncem využily architektky jemnou textilii, kterou je možné svinout a ukrýt do podhledu balkonu, není-li jí třeba. FOTO: Anna Galante

S japonským klidem

Velkému obývacímu pokoji dominuje prostor se sedačkou a křesly, který doplňují jednoduché police na stěně a v nice, určené pro elektroniku. Tenké zavěšené police ve stejné barvě jako stěny vytvářejí dostatečný úložný prostor i pro knihy bez toho, aby narušovaly jednolitý, čistý, lehký a prosvětlený charakter prostoru. Obývací pokoj je přímo propojen s jídelnou, v níž se nachází velký stůl a bílá konzolová lavice lemující prostor. Rohový odkládací prostor za bílými dvířky, který jako by někdo jen tak ledabyle položil na lavici, plní funkci příborníku. Tento čistý a jednoduchý interiér nese znaky japonské architektury, kterou se jeho autorky inspirovaly.
Posuvné dveře, navržené až ke stropu a vyplněné bílým mléčným sklem, oddělují jídelnu od kuchyně, která je koncipovaná jako čistá bílá hmota hned vedle kvádru z rezavého plechu. Tvoří ji skříňky seřazené do tvaru písmene L. Čistý vzhled neruší úchytky ani nic, co by vystupovalo nebo narušovalo kompaktní vzhled.

Obývací pokoj je přímo propojen s jídelnou a celému prostoru dominuje kvádr obložený panely z rezavého plechu Corten s bílou rohovou nikou. Kvádr v sobě ukrývá mnoho odkládacích prostorů, přístupných z každé strany. FOTO: Anna Galante

Obývací pokoj je přímo propojen s jídelnou a celému prostoru dominuje kvádr obložený panely z rezavého plechu Corten s bílou rohovou nikou. Kvádr v sobě ukrývá mnoho odkládacích prostorů, přístupných z každé strany. FOTO: Anna Galante

Kuchyň celá oděná do chladivé bílé bez jakýchkoliv rušivých drobností. Vše, co nemá být vidět, je schováno buď v bílých skříňkách, nebo ve velkém úložném prostoru ukrytém za bílými dveřmi v útrobách rezavého kvádru. FOTO: Anna Galante

Kuchyň celá oděná do chladivé bílé bez jakýchkoliv rušivých drobností. Vše, co nemá být vidět, je schováno buď v bílých skříňkách, nebo ve velkém úložném prostoru ukrytém za bílými dveřmi v útrobách rezavého kvádru. FOTO: Anna Galante

V bytě najdete tři koupelny – každá je jiná a nabízí specifický zážitek.

Jedna koupelna za druhou

Noční zóna se skládá z hlavní ložnice a dvou pokojů pro děti, oddělených chodbou se skříní na boty a prádelnou, která se ukrývá za zapuštěnými hladkými dveřmi a stěnou z bílého lakovaného dřeva.
Chodbou se prochází i do jedné ze tří koupelen, které v bytě jsou, přičemž každá je jiná, takže nabízí majitelům a hostům specifický zážitek. První využívají děti a jejím základem je pestrý kontrast mezi bílou a čokoládovou barvou. Dominuje jí pás z Corianu, který přechází vertikálně z obkladu stěny přes horizontální polici s umyvadlem do zvlněné vany. Jako by se pomalu tekoucí potok čokolády vléval do čokoládového jezera. Velké zrcadlo pokrývá téměř celou stěnu nad policí s umyvadlem a zasahuje i do prostoru s vanou. Sanitární zařízení a doplňky mají podobnou formu – připomínají tekutinu. Hlavní koupelna je přímo spojena s hlavní ložnicí. Stěny této koupelny jsou oděny do sněhově bílého Kerlitu, který kontrastuje s černou mramorovou sprchou a umyvadlem.
Procházka bytem Casa-O končí za dveřmi kvádru s rezavým obalem ve třetí koupelně, která připomíná koupelnu na jachtě. Malý prostor je oděn do zeleného Corianu a vybaven oválným umyvadélkem z téhož materiálu vyrobeným na míru. Kruhové zrcadlo a některé veselé doplňky propůjčují tomuto malému prostoru živou a svěží atmosféru.

 Koupelna u hlavní ložnice v jednoduchých tvarech s využitím kontrastu bílé na stěnách a černého mramoru. FOTO: Anna Galante


Koupelna u hlavní ložnice v jednoduchých tvarech s využitím kontrastu bílé na stěnách a černého mramoru. FOTO: Anna Galante

Koupelna, kterou využívají hlavně děti, v dynamickém bílo-čokoládovém vyhotovení má zajímavou vanu, která plní i funkci sprchového koutu. FOTO: Anna Galante

Koupelna, kterou využívají hlavně děti, v dynamickém bílo-čokoládovém vyhotovení má zajímavou vanu, která plní i funkci sprchového koutu. FOTO: Anna Galante

FOTO: Anna Galante

FOTO: Anna Galante

Skrytý na čerstvém vzduchu

Velký balkon ve tvaru písmene L obklopuje obývací pokoj, zatímco malý balkon lemuje ložnici majitelů. Oba balkony mají podlahu z týkového dřeva, která působivě doplňuje fasádu z neomítané cihly. V podhledu balkonů je zapuštěné osvětlení, reproduktory ozvučení a také bezpečnostní kamera. K zabezpečení soukromí, ale zároveň i průhledu zevnitř ven architektky z Alvisi Kirimoto + Partners vybraly lehkou bílou textilii, která zároveň stíní při silném slunci. Pokud není zrovna potřeba, majitelé ji svinou a ukryjí za podhledem na stropě.

Výrazně odlišná je koupelna pro hosty, která připomíná miniaturní koupelny na jachtě. Dominuje tu Corian v zelené barvě. FOTO: Anna Galante

Výrazně odlišná je koupelna pro hosty, která připomíná miniaturní koupelny na jachtě. Dominuje tu Corian v zelené barvě. FOTO: Anna Galante

Projekt rekonstrukce Casa-O se věnoval každému malému detailu a proměnil tento prostor v harmonický a prosvětlený interiér. Jeho charakteristickými znaky jsou linie a detaily inspirované minimalistickou japonskou kulturou. Zároveň však rozvržením a použitými materiály koresponduje s dynamickým italským životním stylem.

FOTO: Anna Galante

FOTO: Anna Galante

Místo: Řím, Itálie
Rozloha: 180 m2
Datum dokončení: květen 2010
Projekt: arch. Massimo Alvisi, arch. Junko Kirimoto, arch. Arabella Rocca, arch. Chiara Quadraccia, arch. Carolina Ossandon – Alvisi Kirimoto + Partners
Nábytek ze dřeva, Cortenu a Corianu: Devoto Arredamenti SPA
Rámy a dveře: Festucci Srl
Vnější závěsy: Louverdrape Italia

Alvisi Kirimoto + Partners
Architekt Massimo Alvisi a architektka Junko Kirimoto, po zkušenostech nabytých při spolupráci s mezinárodními studii, jako jsou Renzo Piano, Massimiliano Fuksas či Oscar Niemeyer, založili v roce 2002 vlastní architektonickou kancelář. V roce 2008 transformovali svou praxi do studia zaměřeného na architekturu a inženýrskou činnost a spojili se s Alessandrou Spiezia a Arabellou Rocca. Kancelář Alvisi Kirimoto + Partners, v níž dnes pracuje 12 profesionálů, nabízí architektonické projekty, developerskou a inženýrskou činnost, studie efektivnosti a projektový management i pro renomované architekty, například Rema Koolhasa či Renza Piana. Mimo jiné se zabývají i výstavbou a obnovou koncertních hal, divadel, výrobních komplexů a administrativních budov. Studio vytvořilo i projekty interiérů několika obchodů či restaurací, rezidenční interiéry a také koncepty pro muzea a výstavní instalace.

TEXT: Sabine Schweigert, Kamila Ďuríková
FOTO: Anna Galante
ZDROJ: časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat