Rekonstrukce třípokojového bytu, jejímž cílem je vkusné útulné bydlení

Rekonstrukce třípokojového bytu, jejímž cílem je vkusné útulné bydlení, je poměrně častým zadáním. Jak ho tedy uchopit, aby praktický prostor působil zároveň vkusně i originálně?
Reklama

Dobrý den,
v rámci rozběhnutého procesu stěhování do nového bytu bych vás chtěla poprosit o pomoc při jeho rekonstrukci. Jde o třípokojový byt, který bych ráda zařídila prakticky, ale útulně. Dispozici bych spíše zjednodušila, protože momentálně jsou v něm pozůstatky po bývalých obyvatelích – studentech. Hlavní denní část by měl tvořit obývací pokoj s kuchyní a jídelnou v jednom prostoru. Mám ráda pořádek ve věcech, logicky zorganizovaný moderní prostor a čistý design. Nerada bych se podřizovala nějakému konkrétnímu stylu, mám ráda neutrální barvy a materiály oživené doplňky. 
Předem se těším na návrhy.

Čtenářka Ida 

Profi řešení

Půdorys bytu skutečně nepotřeboval mnoho principiálních zásahů. Všechny nelogické konstrukce byly jen dočasné, jejich odstranění bylo tedy velmi snadné. Denní část bytu se díky tomu otevřela a poskytla prostor pro vytvoření prostorného obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou. Ideou návrhu bylo zachovat jednolitost. V tomto smyslu obývací stěna plynule vyúsťuje do kuchyňské linky, pokračuje jídelnou a celý kruh uzavírá knihovna v pravidelné geometrické formě. Prostor je logicky rozčleněn a každá zóna má své místo. Prioritou bylo také zakomponovat dostatek úložných prostorů, aby interiér působil čistě a organizovaně. Nábytek na míru i typové kousky jsou navrženy v jednotném designu kombinujícím bílé plochy s přírodním dřevem, přičemž jsou oživeny tmavými kontrastními plochami.

Ing. arch. Lucia Kušnírová
T.: +421 905 857 680
lucia.kusnirova@hausmaus.sk
www.hausmaus.sk

Půdorys 1 předsíň, 2 pokoj, 3 ložnice, 4 šatna, 5 obývací pokoj, 6 kuchyň, 7 koupelna, 8 WC

Půdorys
1 předsíň, 2 pokoj, 3 ložnice, 4 šatna, 5 obývací pokoj, 6 kuchyň, 7 koupelna, 8 WC

Dispozice bytu nepotřebovala mnoho zásahů, čemuž pomohla především oboustranná orientace, a tedy dostatek oken. Stačilo se jen zbavit provizorních konstrukcí po bývalých obyvatelích – studentech.

Kuchyňská linka následovala materiálovou paletu v obývacím pokoji, díky čemuž plynule zapadla do celkového interiérového konceptu. Napomohly tomu i plně zabudované spotřebiče.

Kuchyňská linka následovala materiálovou paletu v obývacím pokoji, díky čemuž plynule zapadla do celkového interiérového konceptu. Napomohly tomu i plně zabudované spotřebiče. NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

TV stěna na pozadí přírodního dřeva má prostor zútulnit. Aby působila vzdušněji, úložné prostory jsou navrženy jako zavěšené a odsazené od obou stran.

TV stěna na pozadí přírodního dřeva má prostor zútulnit. Aby působila vzdušněji, úložné prostory jsou navrženy jako zavěšené a odsazené od obou stran. NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

Jídelní sezení přisunuté ke stěně je navrženo jako rozkládací, takže v případě návštěv není o místo za stolem nouze.

Jídelní sezení přisunuté ke stěně je navrženo jako rozkládací, takže v případě návštěv není o místo za stolem nouze. NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

Hra linií a střídání materiálů prostor sjednotily, ale postaraly se i o to, aby nepůsobil nudně, nýbrž hravě a svěže.

„I když je prioritou jednolitost a čistý design, vyplatí se tento pořádek občas narušit něčím kontrastním – barevnou plochou nebo výrazným prvkem. Tak se může pohled při klouzání prostorem zastavit na něčem, co nás zaujme.“

Ing. arch. Lucia Kušnírová, architektka

Výrazné křeslo a kontrastní knihovna se postaraly o akcent, který prostor oživil.

Výrazné křeslo a kontrastní knihovna se postaraly o akcent, který prostor oživil. NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

Výběr textilií má velký vliv na to, jak ve finále interiér působí. Kombinace béžových tónů a jemných vzorů ho příjemně zahřejí.

Čtenářský koutek v rohu místnosti má dostatek světla - ve dne díky oknu, v noci jej poskytuje designová lampa, nejlepší přítelkyně každého čtenáře.

Čtenářský koutek v rohu místnosti má dostatek světla – ve dne díky oknu, v noci jej poskytuje designová lampa, nejlepší přítelkyně každého čtenáře. NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

Jídelní sezení našlo i navzdory menší ploše bytu své místo na pomezí obývacího pokoje a kuchyně. Je-li nutné vytvořit další místa, je možné stůl rozložit a posunout do prostoru.

Jídelní sezení našlo i navzdory menší ploše bytu své místo na pomezí obývacího pokoje a kuchyně. Je-li nutné vytvořit další místa, je možné stůl rozložit a posunout do prostoru. NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

Odborník radí

„Volba laminátové podlahy do prostorů kuchyně se stává standardem hlavně v menších bytech, kde je kuchyňský kout součástí obývací části. Je přirozené zachovat jednotnou podlahu a vyhnout se tak přechodovým lištám, případně výškovým rozdílům mezi dvěma podlahami. Laminát má své výhody, ale v kuchyni přináší i určitá úskalí. Největším strašákem je voda. Samotnému povrchu laminátových podlah nedělá voda problém, avšak pokud se dostane voda, resp. vlhkost do spojů, můžeme počítat s případným poškozením. Proto doporučuji použít lamináty, které jsou přímo pro tento účel navrženy a mají spoje chráněné před vlhkostí.“

Filip Bobřík, společnost Tarkett CEE

NÁVRH A TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ
ZDROJ časopis HOME 6/2016, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat