V bytě kombinovali minimalismus s klasikou. Výsledek je překvapivě čistý a příjemný

20. 08. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Ruským architektům se podařilo zrekonstruovat byt v centru Petrohradu s obrovskou dávkou šarmu, čistoty a vzdušnosti. Základem je kombinace tmavé dřevěné podlahy, bílých stěn a závěsů s šedými a černými prvky. Speciální atmosféru dotvářejí měděné detaily – úchytky, svítidla, dřez, baterie, vana – a sklo a historický nábytek.

Hlavním úkolem projektu rekonstrukce bylo zachovat původní prostor hlavní místnosti bytu s velkými okny. Z tohoto požadavku zároveň vyplynulo celé dispoziční řešení bytu po proměně. Dnes jsou všechny hlavní prostory, tedy obývací pokoj, kuchyň a ložnice, umístěny podél oken. Na opačné straně (v tmavé části bytu) našly své místo technické místnosti a koupelny.

Přečtěte si také:
Ze čtyř malých místností jeden velký otevřený prostor v klasickém stylu a s moderními prvky

Skleněné příčky spojují prostor

„Snažili jsme se co nejvíce zachovat světlo a objem hlavní místnosti, takže obývacímu pokoji, jehož součástí je i kuchyň, je vyhrazena centrální část bytu se dvěma velkými okny. Po bocích od centrální zóny jsou ložnice, každá má vlastní okno. Hlavní ložnice je od společného prostoru obývacího pokoje a kuchyně oddělena skleněnou příčkou,“ vysvětluje architektka Anastasia Ševeleva.

Moderní obývací část so skleněnou příčkou do ložnice

Všechny hlavní prostory, tedy obývací pokoj, kuchyň a ložnice, jsou umístěny podél oken. Zdroj: INT2 architecture

Díky ní působí interiér svěže a vzdušně, sklo přidává do interiéru nádech luxusu. Skleněná příčka odděluje, či spíše spojuje ložnici i se soukromou koupelnou, přes niž se dostanete až do šatny. Obě skleněné příčky se dají skrýt za bílými závěsy.

Skleněná příčka z ložnice do koupelny

Skleněná příčka spojuje ložnici i se soukromou koupelnou, přes niž se dostanete až do šatny. Zdroj: INT2 architecture

Obě ložnice mají své koupelny, nechybí šatna

Druhá ložnice na opačném konci dispozice je více intimní, od obývacího pokoje ji dělí bílé dvoukřídlé dveře, podobné jsou i mezi ložnicí a její soukromou koupelnou. I když obě ložnice mají vlastní koupelny,
v technické části bytu u šatny je i třetí hygienické zázemí.

Skleněná příčka do ložnice z koupelny

Na opačné straně (v tmavé části bytu) našly své místo technické místnosti a koupelny. Zdroj: INT2 architecture

Čtvercový půdorys obývacího pokoje je rozdělen na zóny. Kuchyňská linka je nejblíže k technické části bytu, pod jedním oknem našel místo jídelní stůl a pod druhým sezení. Mezi jídelním stolem a černou kuchyňskou linkou je bílý ostrůvek, sloužící též jako barový pult.

Starožitná skříň, komoda i měděná vana

Interiér je směsí minimalismu s klasickými prvky – kupodivu se výborně akceptují. V prostorném obývacím pokoji je u klasických dvoukřídlých dveří s měděným kováním elegantní kovová knihovna. V ložnici vedle jednoduché postele kraluje starožitná francouzská skříň.

Přečtěte si také:
Přeměna starého bytu s nepraktickou dispozicí v moderní prostor pro mladý pár

V minimalistické bílé koupelně vyniká měděná vana, elegantní kovový žebřík na ručníky a skříňka pod umyvadlo. V druhé ložnici, která se používá jako pokoj pro hosty, je klasickým prvkem starožitná komoda.

Kovová šedá knihovna a sezení

V prostorném obývacím pokoji je u klasických dvoukřídlých dveří s měděným kováním elegantní kovová knihovna. Zdroj: INT2 architecture

Detaily fungují jako elegantní šperky

Bez měděných detailů by tento byt nebyl ani zdaleka tím, čím nyní je.
I když jsou na první pohled nevýrazné, když se podíváte blíže, uvidíte je všude. Všimněte si je u vodovodních baterií, noh, závěsů, rukojetí, háčků, lamp…

Chodba se zrcadlem

Interiér je směsí minimalismu s klasickými prvky. Zdroj: INT2 architecture

Významnými řešeními, která prosvětlují a zvětšují prostor opticky, jsou minimalistické stěny bez soklu, povrchová úprava stěny různými
materiály – například terazzo nejen na podlaze, ale i v koupelnách za umyvadlem. Okouzlily nás též zaoblené prvky a sférická stínítka v matném bílém skle.

Přečtěte si také:
Typický cihlový byt prošel rekonstrukcí a dnes září čistotou a jednoduchostí

Interiér MFN

architektonický ateliér: INT2 architecture

architekti: Alexander Malinin, Anastasia Ševeleva

lokalita: Petrohrad, Rusko

plocha: 144 m2

realizace: 2021

Sabína Zavarská
Foto: INT2 architecture

Kategorie: Design interiérů
Tagy: byty interiérové příčky minimalismus moderni architektura Otevřený prostor prosvětlení interiéru starožitný nábytek terazzo
Sdílejte článek

Diskuze