Než si zařídíte novou kuchyň

Uniformita se už dávno nenosí. Dnes všichni volají po individuálním přístupu k věci, a to je fajn. Vždyť přece na světě neexistují dva stejní lidé. Člověk se nejlépe cítí v prostorech, které jsou přizpůsobené jeho individuálním potřebám a požadavkům. Kuchyně nejsou výjimkou. Je rozdíl mezi kuchyní svobodné slečny a kuchyní pětičlenné rodiny? To není tak jednoznačné – důležitější je životní styl.
Reklama

Svobodný bezdětný muž, jenž se stravuje převážně v restauracích a občas se dobře nají u své maminky, nepotřebuje kuchyň velkou jako fotbalové hřiště. Možná by se mu více místa hodilo na umístění biliárového stolu nebo pracovního koutku s neuvěřitelným množstvím počítačové techniky. Tak proč zařizovat kuchyň klasickou linkou s velkými odkládacími prostory a ještě většími spotřebiči? Ještě nedávno byla kuchyňská linka součástí přiděleného bytu a nikoho nezajímalo, jestli je pro něj vhodná, nebo ne. Nikomu nevadilo, že stejná kuchyň a kuchyňská linka (na dnešní poměry v podstatě minimalistická) se nachází ve čtyřpokojovém bytě, kam se měla nastěhovat čtyř- až pětičlenná rodina, a že tutéž kuchyň i s linkou v jednopokojovém bytě přidělili sousedovi, který žije sám (její velikost a zařízení byly vhodné maximálně tak pro toho souseda). Všichni ale předstírali spokojenost a byli rádi, že mají kde bydlet. Kuchyň nebyla podstatná, vždyť nějak se tam navařilo a někde se to i snědlo. Prioritou bylo budování socialistické vlasti, ne vlastní kuchyně.

Otázky na tělo Pokud stojíte před problémem, jak si zařídit kuchyň, podívejte se na to jen a jen z pozitivní stránky. Zde je několik otázek, na které byste si měli odpovědět dříve, než se pustíte do návštěv kuchyňských studií:

  • Pro kolik lidí bude kuchyň sloužit, kolik osob se bude v kuchyni motat, a to nejen při vaření? Odpověď na tuto otázku vám pomůže upřesnit prostorové nároky, požadavky na velikost jednotlivých kusů nábytku a manipulační prostor mezi nimi.
  • Bude kuchyň určená výhradně k vaření, nebo z ní chcete mít multifunkční místnost? Z odpovědi se dá stanovit potřebná celková velikost kuchyně a zařízení. Ujasněte si i to, jestli je pro vás vhodnější takzvaná laboratorní kuchyň, oddělená od ostatních místností a určená jen pro práci, nebo takzvaná obytná kuchyň propojená s dalším prostorem nebo několika prostory.
  • Jak často budete vařit? Podle toho se zvolí plocha potřebná k práci a skladování hrnců či potravin.
  • Chcete mít jídelní stůl v kuchyni, nebo preferujete samostatnou jídelnu s elegantním příborníkem a vystaveným porcelánem?

Odpovědi na tyto otázky by vám mohly pomoci zorientovat se v tom, co vlastně od kuchyně očekáváte. Nedá se zevšeobecnit, že člověk, který bydlí sám, automaticky nepotřebuje velkou kuchyň, zatímco čtyřčlenná rodina se bez velkovývařovny neobejde. Vždy to souvisí s potřebami a požadavky konkrétního uživatele nebo uživatelů. Vždyť pokud někdo vaří rád, je to jeho koníček a zve si na návštěvu mnoho přátel, určitě si nevystačí s malým kuchyňským koutem vybaveným nejnutnějším zařízením. V takovém případě lze ukrátit prostor obýváku nebo jiné místnosti o pár čtverečních metrů a přidat je raději kuchyni, v níž mohou probíhat docela zajímavé večírky. A naopak členové rodiny, v níž se nevaří, protože jsou zvyklí jíst například ve vlastní restauraci v centru města, si určitě vystačí s malou kuchyňkou, kterou využijí maximálně na přípravu snídaně. Budete–li vařit málo a jen pro sebe, případně ještě pro jednoho strávníka, stačí vám například pouze dvouplotýnka, pokud pro běžnou rodinku, oceníte klasický sporák se čtyřmi hořáky, a jste-li opravdovým mistrem v kuchyni, bude se vám hodit celá soustava hořáků i s vloženým grilem či fritézou a podobně. A to všechno má vliv na velikost a organizaci kuchyně více než počet strávníků.

Nějaká pravidla přece jen existují
Ať jste již na předchozí otázky odpověděli jakkoli, několik ergonomických a prostorových pravidel přece jen existuje. A platí stejně tak pro samotáře či samotářku, jako pro vícečlennou rodinku:

  • Pracovní deska musí mít šířku minimálně 60 cm.
  • Spodní skříňky jsou hluboké minimálně 60 cm a horní 35 cm
  • Standardní šířky skříněk jsou 30, 45, 60, 80, 90 a 120 cm.
  • Běžné spotřebiče, jako je sporák či chladnička, mají rozměry 60 × 60 cm.
  • Sporák se dvěma varnými plotnami je velký 30 až 40 × 60 cm.
  • Na jednu vaničku dřezu je třeba počítat plochu s rozměry asi 45 × 45 cm.
  • Jeden člověk potřebuje u stolu prostor velký přibližně 50 × 40 cm.
  • Sedadlo židle by mělo mít průměr alespoň 30 cm a pro odsunutí židle od stolu je potřeba minimálně 45 cm.

 

Důležitá je návaznost jednotlivých místností a pracovních ploch, která je dána postupem prací, manipulací s potravinami a jídlem – od nákupu potravin až po posezení na terase. Vhodné je umístit chladničku a spíž co možná nejblíže ke vchodovým dveřím, abyste přinesený nákup mohli hned po příchodu domů vyložit a odložit. Uspořádání jednotlivých skříněk záleží na vás, ale neměli byste zapomenout, že kolem sporáku by mělo být všechno nadosah, a pokud není hlavní pracovní plocha mezi varným a mycím centrem, kolem sporáku musí být dostatečná plocha na přesunutí a položení horkého hrnce. Jestliže nemáte na kuchyň vyčleněný velký prostor, a přesto v ní budete vařit pro celou rodinu, důsledně promyšlené a přehledné úložné prostory a vnitřní vybavení skříněk vám pomohou získat nějaký ten centimetr potřebné plochy navíc. Nenechte nic náhodě, usnadní vám to i průběh vaření. Praktické je takzvané variabilní vybavení, které se dá přizpůsobit konkrétnímu obsahu skříňky nebo poličky. Úlohou dobře navržené kuchyně je najít co nejvíce úložných prostorů, díky nimž lze získat maximálně velkou pracovní plochu a zároveň vám při každém pohledu do kuchyně srdce poskočí radostí.

Faktor místa
Na vesnicích se často budovaly domy se samostatným vchodem ze zahrady nebo ze dvora přímo do kuchyně, protože se kuchyň zásobovala přímo ze zeleninové zahrádky. Dnes má takovýto vchod spíše rekreační funkci – aby se dalo v létě posedět na terase nebo na dvoře, aniž byste museli obíhat celý dům, jestliže zapomenete na lžičku k šálku kávy. I zpracování zeleniny a ovoce vyžaduje více pracovního či skladovacího prostoru a pracovní plochy. Celkové zásobování domácnosti potravinami probíhá spíše v týdenních intervalech a donesené zásoby je potřeba někam uložit. Kuchyň, která se nachází v sice velkém, ale městském bytě, bude asi vypadat trochu jinak. Při každodenním zásobovaní potravinami nejsou potřebné velké skladovací prostory a častější návštěvy restauračních zařízení zase snižují nároky na vybavení kuchyně a velikost pracovní plochy. Lokalita má velký vliv i na vzhled kuchyně, na což se často zapomíná. Venkovský styl s velkými masivními skříňkami v kombinaci s proutěnými košíky se nepříliš hodí do bytu na sedmém poschodí právě dokončeného bytového domu s plastovými okny. A naopak chladný městský styl s nablýskanými dvířky kuchyňské linky a plastovými úlety v podobě skříněk není právě nejvhodnějším řešením zařízení venkovské usedlosti.

Je mnoho faktorů, které ovlivňují prostor, zařízení a vzhled kuchyně. Nejlepší kuchyň je ale ta, která je přizpůsobená individuálním potřebám obyvatelů. Před plánováním si musí každý ujasnit své nároky na kuchyň a uvést je v soulad s prostorovými možnostmi. Vlastní požadavky by měly být tím největším ovlivňujícím faktorem a je úplně jedno, kolik členů má ta či ona domácnost. To má vliv spíše na počet židlí u jídelního stolu než na vybavení kuchyně.

TEXT: Kamila Ďuríková
FOTO: Alnus, Ambiente, Berloni, Blum, Damon, Decodom, Franke, Hanak, IKEA,
ZDROJ: HOME

Reklama
Reklama

Komentovat