Zařiďte si pěknou a praktickou kuchyň

Při zařizování kuchyně musíme mít na paměti, že tam budeme především vařit a k přípravě jídla chceme mít k dispozici nejrůznější nádobí, pomůcky a přísady. Proto bychom kromě designu měli myslet na praktičnost a dobře zvážit rozmístění a množství úložných prostor.
Reklama

V prakticky a esteticky zařízené kuchyni je dostatek prostor na ukládání nádobí, potravin i dalších věcí. Všechna taková místa by měla být přehledná a také snadno dostupná. K tomu, abychom při vaření nemuseli šplhat, usedat do dřepu či zdlouhavě prohledávat zásuvky, slouží řada šikovného kuchyňského příslušenství. Promyšlené prostorové uspořádání usnadňující pohodlné ukládání má ještě další význam – umožňuje udržovat pořádek i během vaření.

Jaké prostory potřebujeme?
Správné ukládání věcí je věda. Dostatek úložných prostor je individuální, ale přesto jsou základní potřeby stejné. Výrobci kuchyní definovali, že v kuchyni by mělo být obsaženo přibližně 32 tzv. úložných jednotek. Jedna jednotka je police, šuplík, kontejner. Při plánování úložných prostor bychom si měli ujasnit, co budeme v kuchyni skladovat, a nemyslet pouze na klasické náčiní, ale také např. na ubrousky, vánoční formičky, lávový gril nebo fondue. Různé předměty však mají odlišné nároky na prostor a to, co umísťujeme do zásuvky, není vhodné do skříňky a naopak.

Pohodlné uspořádání
Uspořádání úložných prostor není nutné řešit pouze klasickými policemi. Daleko přehlednější a pohodlnější jsou systémy výsuvů. Kontejnery, jak se říká velkým zásuvkám, jsou vhodné na ukládání talířů, hrnců i potravin. V otevřeném kontejneru si přehledně vyberete, kterou věc potřebujete vyndat. Výrobci kování nabízejí zásuvky se základním kolečkovým výsuvem nebo komfortním plnovýsuvem, na kterém je integrované pístové dobržďování. Dynamická nosnost levnějších zásuvek se udává 15 až 25 kg (podle velikosti zásuvky), plnovýsuvné zásuvky mohou unést až 70 kg. Častým řešením nahrazujícím klasické police ve skříňkách je výsuv drátěný. Nejčastěji vám ho dodavatelé kuchyní doporučí do úzkých potravinových skříní. Tento systém nabízí opět několik stupňů vybavenosti. Základní výsuv je celodrátěný a jeho nevýhodou je, že plně naložený je těžký na ovládání a drátěným dnem mohou některé potraviny propadat. Dražší systémy mají drátěná dna nahrazena plnými a systém vysouvání je opatřen mechanismem pro lehký chod a plynulé zavírání. Ke všem variantám můžete zakoupit celou řadu vnitřních sorterů – vložky na příbory, rozdělovníky, rastry, držáky na talíře apod.

Magické rohy a výsuvy
Novým prvkem v moderních kuchyních jsou úzké (od 15 cm) výsuvné poličky, ideální například na skladování láhví. Navíc se díky nim daří dokonale vyplnit kuchyňskou linkou i atypické prostory.

Bolavých místem kuchyňských sestav ve tvaru písmen L a U bývaly těžko dostupné části skříněk v rozích. Prvním a nejjednodušším krokem k jejich zpřístupnění byly rohové kusy nábytku bez vnitřních přepážek. Dnes se vybavují takzvanými magickými rohy (někdy označovanými podle prvního výrobce jako karusely). Jde o sestavy drátěných polic, které se při otevření dvířek celé vysunou (levnější typy se nevysunují, ale dají se otáčet).

I zde se velké oblibě těší drátěné výsuvné police umístěné ve vysokých skříňkách, které se využívají na ukládání potravin. Jsou velmi přehledné, dokonalejší mechanismy umožňují po vysunutí celého modulu jeho otočení o 90º.

V malé kuchyni musíme důsledně využít celý prostor, v případě potřeby zvýšit horní skříňky ke stropu. Hlavně v panelových domech jsme mnohdy nuceni některé nepříliš používané kusy nádobí uschovat ve vedlejších místnostech nebo sklepě.

Snadnější manipulaci i více volného prostoru nabízejí výklopná dvířka horních polic. Rozhodně se vyplatí nešetřit na závěsech a pořídit pneumatické mechanismy, které zajistí plynulé otevírání a zavírání i aretaci dvířek v potřebné poloze. Osoby nižší postavy mohou zvolit zařízení, která umožňují po otevření stažení vnitřních částí horních skříněk do nižších úrovní.

Skladování potravin
Správné skladování potravin prodlouží jejich životnost. Potravinám je lépe vyčlenit místo pohromadě, oceníme to při přípravě jídla. Při plánování nezapomeňme použít v blízkosti skladovacích prostor odkládací plochu, kam pohodlně vyrovnáme potřebné suroviny. Rychle se kazící potraviny je nutné umístit do chladničky. Ostatním potravinám vyhraďme potravinovou skříň. Tu je nejlépe odvětrat. Při plánování kuchyně musíme vzít v úvahu, zda nakupujeme pravidelně po menších množstvích nebo se zásobujeme na delší dobu. Uvažme také zavařeniny, které zaberou další úložný prostor. Pokud nemáme k dispozici sklep nebo komoru, představme si umístění požadovaných surovin již při plánování.

Text: Andrea Mičková
Foto: archiv firem
Zdroj: HOME

Reklama
Reklama

Komentovat