Proměna maličkého bytu

Už prvotní myšlenka majitelky na přestavbu bytu byla dobrým základem pro obě alternativy. Z původního kuchyňského prostoru vznikla ložnice a nová kuchyň s obývacím pokojem vytvořily jednu společenskou místnost.
Reklama
Dobrý den,
před časem jsem koupila starší jednopokojový byt v původním stavu v panelovém domě. Chci ho rekonstruovat tímto způsobem: kuchyň využít jako miniložnici a v obývacím pokoji vytvořit menší kuchyňský kout. Ten si umím představit (vzhledem k nutnosti táhnout přívod vody přes stěnu) přibližně v jedné linii s koupelnou. Byt je maličký, proto by mi postačil pohodlný barový pult, který bych využívala spíše k práci. Byt je orientován severovýchodně, aby se trochu „oteplil“, plánuji ho zařídit spíše v přírodním stylu (zelené a žluté odstíny, vanilková barva, dřevo, na podlahu dekor antický dub nebo něco v tom duchu). Mohli byste mi, prosím, poradit, kam bude nejlepší umístit kuchyňskou linku a v jakém tvaru a barevném vyhotovení tak, aby byla účelná a zároveň esteticky propojená se zbytkem pokoje? Děkuji za radu.
S pozdravem vaše stálá čtenářka
Nina Zemanová
Půdorys původního stavu:
1 – předsíň
2 – WC
3 – koupelna
4 – kuchyň
5 – pokoj
6 – balkon
Alternativa I
V první alternativě je kuchyňská linka umístěna na levé stěně a od odpočinkové části je oddělena dřevěnou zástěnou. V obou alternativách musí být linka umístěna v blízkosti stoupacího vedení, aby se voda dala odvést do odpadového potrubí. Horní skříňky, zástěna i podlaha a všechny dřevěné prvky v pokoji jsou sladěny do stejného odstínu světlého dubu. Obkladem zemité barvy, podobným mozaice, je obložena celá levá stěna, což místnost opticky sjednocuje a zvětšuje. Protilehlá stěna je světlezelené barvy, světložlutá je na stěně proti oknu. Tyto odstíny prostor oteplují. Při použití více barev v jedné místnosti je však lepší držet se rad výrobce a vybrat si podle doporučené palety odstínů.
Další barvou, která prostor dokonale prosvětluje, je bílá. Pokrývá i dřevěnou desku vyvýšeného sezení, které se nachází v blízkosti kuchyňské linky. Stůl je výborně osvětlen – jednak proto, že je v nejtmavší části místnosti, jednak proto, že bude sloužit také jako minipracovna. V odpočinkové části navrhujeme umístit bílou sedačku. Jako materiál doporučujeme kůži pro její trvanlivost a jednoduché čištění. Po stranách sedačky jsou designová svítidla položená na průhledných akrylových podstavcích. Působí mimořádně lehce a z malého prostoru téměř nic neubírají. Jako stůl slouží kožený taburet, který se v případě potřeby dá využít jako další místo na sezení či podložka pod nohy. Uspořádání ložnice bylo velkým oříškem kvůli její velikosti – je velmi malá. Dvojlůžko standardní velkosti se do ní nevejde, proto navrhujeme postel širokou 140 cm. Její diagonální umístění vytvořilo mnohem víc prostoru při pohybu kolem lůžka a nabídlo i další prostor za čelem postele, který se dá využít jako odkládací prostor například na sezonní přikrývky. Všechny stěny kromě té za čelem postele jsou upraveny hlazenou cementovou omítkou. Levnější alternativou je šedá barva, případně se dá použít obnažený a odborníkem upravený panel. Tato úprava stěn je velmi dynamická a má svou strukturu. Jako kontrast a zároveň oteplující prvek je použita velurová fialová tapeta za čelem postele.
Alternativa II
V druhé variantě jsme se nechali inspirovat minimalismem a byt jsme navrhli tak, aby působil jako loft. To znamená, že jsme použili syrovější materiály, jednoduché tvary a tlumené světlé barvy. Tyto tři činitele nám opticky neuvěřitelně zvětšují prostor. Navrhujeme použít velmi účinný trik, který dodá bytu hodně světla, a tím i prostoru – snížit parapet na 50 cm a vyměnit okna za větší.
V obývacím pokoji vládne bílá; na stěnách, textiliích i na nábytku. Na zem jsme nechali udělat litou podlahu, která se snadno udržuje v čistotě, je odolná proti poškrábání a vodě a svou jednolitostí opticky zvětšuje prostor. Strop je snížen díky sádrokartonu o 10 cm tak, aby po obvodě místnosti zůstala spára široká asi 4 cm. Do odsazené spáry jsme uložili kolejnice na záclony, kolejnici na posuvné dveře do ložnice, elektroinstalaci na stropní svítidla a neonové trubice sloužící jako náladové osvětlení obvodových stěn.
Korpus kuchyňské linky je zhotoven z betonových desek se speciální hlazenou povrchovou úpravou. Matné sklo bylo použito nejen na dvířkách nábytku, ale i jako optický i praktický předěl mezi kuchyňskou a odpočinkovou zónou. Chrání koženou sedačku před vodou z kuchyně a zrak před kuchyňským nepořádkem. Barevnou dominantou místnosti je velkorozměrná olejomalba v teplých tónech. Do ložnice se vchází dřevěnými zásuvnými dveřmi, které šetří místo. Čelní stěna je náladově osvětlena pomocí sádrokartonového prvku. Povrch stěny je upraven cementovou stěrkou zachovávající syrový ráz. Postel a noční stolky mají velmi jednoduchý tvar, bez oblin a ozdobných prvků. Jako dekoraci navrhujeme velkoformátové fotografie či obrazy.

TEXT a  NÁVRHY: Studio Sateliér, Ivana a Marián Šataník

Reklama
Reklama

Komentovat