Dřevěný bungalov z prefabrikátů smontovaný na místě

V podhorském regionu Horní Rakousko, který je charakteristický nižšími kopci a nádherným výhledem na Alpy, nedávno vyrostl moderní rodinný dům – dřevěný bungalov. Jednou částí levituje nad mírně se svažujícím svahem, ve skutečnosti pevně stojí nad vlastní garáží.
Reklama

Tvarově jednoduchý půdorys je výsledkem promyšleného postupu architektů a poskytuje všechno, co si klient přál.

Villa Marie

foto: © Simon Oberhofer

Centrální část se zastřešenou verandou

Všechny místnosti bungalovu jsou organizovány kolem centrálního obývacího prostoru, na který navazuje západní veranda se zastřešenou terasou. Ta propojuje hlavní denní zónu se zahradou, samozřejmě nechybí venkovní posezení. Velké prosklené části fasády vnášejí do interiéru dostatek přirozeného světla. Mimo hlavní denní zónu jsou v domě tři pokoje – jeden větší, ložnice rodičů s vlastní koupelnou a šatnou, a dva pokoje pro děti. V suterénu se nachází garáž pro dvě auta, obslužné a technické místnosti.

Villa Marie

foto: © Simon Oberhofer

Jak to vypadá, když prostor „teče“?

Autoři projektu – architekti Anna a Robert Lamprechtovi ze studia SUPERFUTUREGROUP (sídlo má nejen v rakouském Štýrském Hradci, ale i v Polsku) vytvořili centrální obytnou zónu ze tří funkčních částí tak, aby prostor na sebe navazoval a plynule „tekl“. Vytváří otevřené kontinuum, přičemž z obývací části nevidíte žádné dveře, naopak, díky výřezům jsou všechny zóny propojeny. Jedna z těchto tří funkčních částí zahrnuje kuchyň, druhá obývací pokoj s krbem a prostorem na sezení, třetí úložné prostory.

Přechody mezi funkčními celky v rámci denní zóny jsou zvýrazněny tmavším dřevem. Všechny materiály, textury a barvy spolu vytvářejí příjemný interiér, který má maximální šance stát se vysoce efektivním životním prostorem.

jídelní čast

foto: © Simon Oberhofer

Dřevěné prefabrikáty smontovali na místě

Konstrukce Villy Marie je dřevěná, kompletně prefabrikovaná a smontovaná na místě. Díky podlaze ze světlého dřeva a odpovídajícímu stropu jsou místnosti jasné a působí útulně, harmonicky. I ostatní vybrané materiály zvýrazňují vzdušný interiér rodinného domu a rozjasňují ho. Fasáda kontrastuje s interiérem – je z tmavých desek dřeva a vláknitého cementu.

Villa Marie večer

foto: © Simon Oberhofer

Villa Marie

architektonický ateliér: SUPERFUTUREGROUP
autoři: Msc Arch. Anna Lamprecht, Arch. DI Robert Lamprecht
lokalita: Kremsmünster, Rakousko
plocha: 296,2 m²
realizace: 2019

Sabína Zavarská
foto: © Simon Oberhofer

Reklama

Komentáře

  • v Alpách jedna zima a rozpadne se

    jenicek54
  • VŠECHNO ZNÁŠ,VŠECHNO VÍŠ ,NEJSI TY KLAUS ?

    Anonym

Komentovat