Jak vzniká kvalitně řešený a dobře fungující dům?

V obci Zadní Třebaň, která patří do středočeského okresu Beroun, nás upoutala dřevostavba z dílny architektů Pavla Nového a Víta Svobody. Stojí na svažitém pozemku. Vyniká jednoduchým tvarem, atypicky zkosenou střechou ve stejné barvě jako fasáda a obložením z černých opalovaných desek.
Reklama

Místní regulativy v této oblasti předepisují sedlovou střechu a dvě obytná podlaží. Navzdory tomu architekti našli atypické řešení, které dodává domu moderní styl a stavbu dynamizuje. Horní hrana střechy totiž nevede rovně mezi jednotlivými stranami domu, ale diagonálně mezi oběma štíty. Dalším typickým prvkem domu, který není tradiční, je volná kompozice oken. Nedodržuje žádný pevný rastr, nemají ani stejnou velikost. Díky tomu vypadá stavba z každého úhlu jinak, zvenčí se nedá ani odhadnout vnitřní uspořádání domu.

Dřevostavba Zadní Třebaň

Dřevostavba Zadní Třebaň foto: Petr Fabo

Dvě základní pravidla pohodlné dispozice

Základem vnitřního uspořádání je důkladně promyšlené členění interiéru a dobře vyřešené úložné prostory. Tato dvě pravidla architekti z 0,5 Studia aplikují ve všech realizacích. Díky nim mají majitelé dostatek místa pro pohodlný život a prostor neruší věci běžného užití, které v mnoha domácnostech není kam odložit.

Dřevostavba na Vysočině
Přečtěte si také:

Dřevostavba na Vysočině: Ručně štípané šindele a zádveří se speciální funkcí

Dřevostavba Zadní Třebaň

Dřevostavba Zadní Třebaň foto: Petr Fabo

Hlavní vchod je umístěn na nejvyšším bodu pozemku, za ním následuje předsíň s šatnou. Z šatny se můžete vrátit do vstupní haly nebo projít dále do pracovny, která slouží i jako pokoj pro hosty. Na předsíň navazuje krátká chodba podél schodiště, která ústí do hlavního obytného prostoru. V této části najdete též toaletu spojenou s technickou místností. Pod schodiště do druhého podlaží je vložen kuchyňský sklad.

interier domu

Dřevěná konstrukce stavby se materiálově odrazila i na koncepci interiéru: podlahy jsou z dubových desek, povrchy stěn ze smrkových palubek s bílou lazurou. foto: Petr Fabo

Velicí můstek a velkorysá výška podkroví

Jádrem interiéru je obytný prostor orientovaný do zahrady. Architekti zajímavě využili výškového rozdílu svažitého terénu a z kuchyně udělali „velicí můstek“ čnějící nad obytným prostorem. Velké prosklení otevírá výhled do zahrady s odrostlými stromy. V poschodí se nachází hlavní ložnice, dva dětské pokoje a koupelna. Díky diagonálnímu hřebenu střechy vzniklo nerovnoměrně vysoké podkroví – strop v ložnici má velkorysou výšku, ve skromných dětských pokojích zase vzniklo rozměrné poschodí na spaní.

Přečtěte si také:

Jak se moderní dřevostavba vyrovnala s omezeními chráněné krajinné oblasti

kuchyne

Architekti zajímavě využili výškového rozdílu svažitého terénu a z kuchyně udělali „velicí můstek“ čnějící nad obytným prostorem. Velké prosklení otevírá výhled do zahrady s odrostlými stromy. foto: Petr Fabo

Dřevěná fasáda s tradiční japonskou metodou

Speciální černá fasáda je výsledkem zpracování dřeva tradiční japonskou metodou shou-sugi-ban. Je to v podstatě konzervace dřeva ohněm. Díky ní je dřevo dlouhodobě chráněno před negativními vlivy povětrnostních podmínek, ale i před hmyzem a houbami. Pikantérií tohoto projektu je fakt, že opalování desek realizoval sám investor. Po opálení byly desky polity vodou a napuštěny lněným olejem.

Světlému dřevu kontrastuje černé vybavení: dveře, okna, osvětlení, vypínače, zábradlí a další prvky. foto: Petr Fabo

Dubové desky, smrkové palubky, březová překližka

Dřevěná konstrukce stavby se materiálově odrazila i na koncepci interiéru: podlahy jsou z dubových desek, povrchy stěn ze smrkových palubek s bílou lazurou. Nábytek architekti navrhli z březové překližky. Světlému dřevu kontrastuje černé vybavení: dveře, okna, osvětlení, vypínače, zábradlí a další prvky.

dŕevostavba
Přečtěte si také:

Dřevostavba bez zbytečných příkras na pomezí Kopřivnice a Štramberku

„Realizace tohoto domu se podařila podle původně navržené koncepce, a to včetně interiéru. Pro náš ateliér bylo radostí spolupracovat s osvíceným investorem, který sám přicházel s inspirativními požadavky a část domu realizoval svépomocí. Díky tomu vznikl kvalitně řešený a dobře fungující dům, který díky své fasádě působí, jako by v zahradě stál už celá desetiletí (na rozdíl od mnoha domů v okolí),“ vysvětluje Vít Svoboda.

Dřevostavba Zadní Třebaň

Speciální černá fasáda je výsledkem zpracování dřeva tradiční japonskou metodou shou-sugi-ban. foto: Petr Fabo

RD Zadní Třebaň

architektonický ateliér: 0,5 Studio
architekti: Pavel Nový a Vít Svoboda
lokalita: Zadní Třebaň, ČR
projekt: 2016
realizace: 2017 – 2019
užitná plocha: 106 m2
zastavěná plocha: 67 m2
realizační firma: Chytrý dům, spol. s r. o, částečně realizováno investorem
typ budovy: dřevostavba s tepelným čerpadlem vzduch/voda

Sabína Zavarská
foto: Petr Fabo, vizualizace řezu domem: 0,5 Studio

Reklama

Komentovat