K zrekonstruované usedlosti postavili nízkoenergetický rodinný dům se dvěma podlažími

21. 01. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Rekonstrukce, u kterých pracují investoři dlouhodobě s jedním architektem nebo architektonickým ateliérem, mají vždy své kouzlo. Citelná návaznost na předešlé úpravy a doplnění ve smyslu původní koncepce, to jsou výhody spolupráce na pokračování.

Takto je to v případě rekonstrukce hospodářské usedlosti, která byla v průběhu let transformována za rekreačním účelem. Domu v Českém ráji z dílny ateliéru ASGK Desing přibyl nový objekt.

V roce 2017 jsme zveřejnili článek o rekonstrukci původní hospodářské usedlosti, která prošla modernizací pod taktovkou architektky Gabriely Kaprálové. Investoři si ji vybrali na základě dostupných referencí a vizualizací její práce. Zpočátku plánovali jen částečnou rekonstrukci, nakonec se ukázalo, že celková bude lepším řešením.

Původní stav usedlosti

Původní stav. Zdroj: Peter Fabo

Co s původním „výminkem“?

O spokojenosti majitelů stavby s prací architektky svědčí i fakt, že v roce 2017 ateliér ASGK Design oslovili opět. Tentokrát s představou o nahrazení původního „výminku“, protože jeho konstrukce začala postupně degradovat.

Přečtěte si také:
Venkovská usedlost v krásném prostředí na Vysočině

Dnes už na jeho místě stojí nově zděná stavba menšího dvoupodlažního rodinného domu. Je určena pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi. V konečném důsledku, stejně jako kdysi, i dnes stojí na pozemku tři stavby (i když s úplně jiným účelem).

Dvoupodlažní rodinný dům u skály

Dnes už na původním místě stojí nově zděná stavba menšího dvoupodlažního rodinného domu. Zdroj: Peter Fabo

S úctou k původnímu, ale pohodlněji

Původní stavba, kterou bylo nutno zbourat, měla jednoduchý obdélníkový tvar a podkroví. Podsklepená nebyla. Podobně jako při první rekonstrukci, kterou realizoval tento ateliér, i při nové stavba reflektuje hmotu a umístění původního objektu. Upravuje je tak, aby vyhověly přáním klientů a poměrům na pozemku.

Usedlost

V exteriéru vznikla intimnější zóna, obestavěná třemi objekty a vzdušnější prostor před novostavbou. Zdroj: Peter Fabo

Kousek od přírody a s výhledy na středověký hrad

„Hlavní inspirací pro náš návrh byla výjimečná lokalita mezi dvěma dominantami – přírodní a kulturně-historickou. Pískovcová skála lemuje pozemek ze severovýchodu, zatím co nejcennější výhledy na středověký hrad směřují na jihozápad. Umístění pozemku s sebou přináší specifika, která plynou z požadavků pro výstavbu v oblasti CHKO a ochranném pásmu nemovité kulturní památky. Náš návrh reflektuje přítomnost historického a přírodního elementu, které tu spolu úzce souvisí,“ vysvětluje jedinečnou polohu pozemku a její vliv na návrh stavby architektka Gabriela Kaprálová.

Šedobéžová fasáda a pískovcová skála

Šedobéžová fasáda odkazuje na odstín pískovcové skály za domem. Zdroj: Peter Fabo

Mezi stavbami vznikl soukromý dvůr

Nový dům je podobně jako původní stavba zastřešen tradiční sedlovou střechou. Avšak v porovnání s bývalým „výminkem“ je mírně natočen severojižním směrem. Takto bylo možno lépe využít venkovní prostor.

Přečtěte si také:
Rodinná usedlost v Trutnově se vším, co k ní patří

V exteriéru vznikla intimnější zóna, obestavěná třemi objekty a vzdušnější prostor před novostavbou. Nový objekt vzhledem zachovává ráz a tvarosloví tradiční místní výstavby. Autoři návrhu však použili i novodobá řešení, která dotvářejí celkový koncept domu.

Pohled na dostavbu

Mezi stavbami vznikl soukromý dvůr. Zdroj: Peter Fabo

Jak je řešena dispozice?

Po vstupu do domu se ocitnete v předsíni s hygienickým zázemím a technickou místností. Následuje velkorysý obývací pokoj s jídelnou a kuchyní. Hlavní obytný prostor je orientován na jihozápad. Navazuje na něj zastřešená terasa. Centrální prostor domu je otevřený, vzdušný a bohatě prosvětlený. Dominantou denní zóny je krb, který se nachází při jihovýchodní stěně.

Obývací pokoj s krbem a schody

Hlavní obytný prostor je orientován na jihozápad. Navazuje na něj zastřešená terasa. Zdroj: Peter Fabo

Z největší místnosti domu schodištěm vyjdete do druhého podlaží. Prostor pod schody je využit jako spíž.V podkroví našla místo ložnice rodičů, koupelna a dva dětské pokoje. Díky vikýřům je možno pohodlně využít celé podkroví domu.

Ložnice v podkroví

V podkroví našla místo ložnice rodičů. Zdroj: Peter Fabo

Šedá, vínově červená, ocel i polykarbonát

Materiály a barvy vyplynuly z technických a estetických požadavků. Šedobéžová fasáda odkazuje na odstín pískovcové skály za domem. Okenní rámy zvýrazňuje vínově červená barva, inspirovaná červenými javory v zahradě. Zároveň navazuje na barvu okenních rámů ostatních objektů.

Přečtěte si také:
Co je lepší než rodinný dům? Malá usedlost!

Slunečná terasa je podezděna přírodním kamenem, na kterém jsou položené dřevěné terasové desky. Celou terasu kryje ocelová konstrukce zastřešená šedým bezkomůrkovým polykarbonátem.

Šedobéžová fasáda a pískovcová skála

Šedobéžová fasáda odkazuje na odstín pískovcové skály za domem. Zdroj: Peter Fabo

Přírodní materiály a světlé barvy v interiéru

Interiér domu je světlý a využívá co nejvíce přírodních materiálů. Strop v přízemí tvoří přiznaná nosná konstrukce dřevěných trámů. Jsou ošetřeny poloprůhlednou olejovou lazurou. Na podlaze v hlavní obytné místnosti je velkoformátová keramická dlažba v barvě Terracota s podlahovým vytápěním.

Kuchyň a jídelna s keramickou dlažbou

Na podlaze v hlavní obytné místnosti je velkoformátová keramická dlažba v barvě Terracota. Zdroj: Peter Fabo

Antracitové kovové detaily dotvářejí tak trochu industriální atmosféru v místnosti. V podkrovních ložnicích je na podlaze použito přírodní jasanové dřevo s výraznou kresbou. V koupelnách upoutá barevná keramická mozaika tvořená trojúhelníkovými částmi.

Barevná keramická mozaika koupelna

V koupelnách upoutá barevná keramická mozaika tvořená trojúhelníkovými částmi.
Zdroj: Peter Fabo

Třetí stavba původní hospodářské usedlosti je navržena v nízkoenergetickém standardu. Teplou vodu a vytápění zabezpečuje tepelné čerpadlo voda/vzduch. Teplo v domě podporují i krbová kamna v hlavním obytném prostoru.

Přečtěte si také:
Vícegenerační bydlení v rodinné usedlosti na kouzelném místě

Dům v Českém ráji

architektonické studio: ASGK Design, s. r. o.
autoři: Mgr. arch. Gabriela Kaprálová, Ing. arch. Monika Tomšová (Čurdová), Ing. arch. Karolína Falladová
lokalita: Český ráj, ČR
projekt: 2017
realizace: 2018 – 2019
užitná plocha: 119,1
obestavěný prostor: 530

Sabína Zavarská
foto: Peter Fabo (2020)

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: chaty dvoupodlažní domy přírodní materiály rodinná usedlost rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze