Komfortní domov v Praze pro mladou rodinu

Původní vize moderního domu s plochou střechou, inspirovaného modernistickými vilami, musela ustoupit specifikům „venkovské“ zástavby pražské lokality Jenerálka. Výsledek však přesto demonstruje kladný vztah k funkcionalismu a je komfortním domovem pro mladou rodinu.
Reklama

Bílou architekturu si majitel zamiloval ve Španělsku, kde nějakou dobu žil. I proto si přál aplikovat tamní životní styl do podoby svého minimalistického domu, který měl sloužit čtyřčlenné rodině a mnoha domácím mazlíčkům. Našel si krásné, klidné místo na okraji Prahy 6, v lokalitě Jenerálka – s výhledem do zeleně. Kouzlo místa bylo natolik silné, že se odhodlal podstoupit boj s úředním šimlem i technickými komplikacemi (na pozemek nevedla kanalizace).

Reklama

„Podařilo se nám vyjednat zvýšení koeficientu zastavěnosti, stavba tedy zabírá větší plochu, než bylo původně možné. Na oplátku jsme ale museli respektovat sedlový charakter střechy převládající v okolní zástavbě. Podařilo se nám ji ovšem interpretovat novým způsobem, který odpovídal požadavkům klienta na současný moderní dům,“ říká architekt Leigh D´Agostino z ateliéru 4a architekti.

Z pohledu od ulice působí dům trochu jako kosmická loď. Architekti vytvořili chytrý a působivý kompromis mezi přáním majitele (chtěl plochou střechu) a požadavkem úřadů (trvaly na sedlové). FOTO IVAN BÁRTA

Z pohledu od ulice působí dům trochu jako kosmická loď. Architekti vytvořili chytrý a působivý kompromis mezi přáním majitele (chtěl plochou střechu) a požadavkem úřadů (trvaly na sedlové). FOTO IVAN BÁRTA

Konstrukci domu tvoří železobeton a cihelné zdivo. Střecha je tvořena konstrukcí z OSB desek pokrytých izolací a finální krytina je z PVC. Celkem stavba trvala asi dva roky. Protože na pozemek tehdy nebylo možné přivést kanalizaci, vyřešil majitel problém odpadu jímkou. 

Foto: Tomáš Manina
Přečtěte si také:

V bytě uprostřed starého města žijí s komfortem rodinného domu

Vše je navrženo v bílé barvě s tmavými, přírodně šedivými detaily v průřezech fasádou a šedým soklem tvořícím základnu domu. „Chtěli jsme dům vizuálně pevně spojit se zemí tak, aby působil trvalým dojmem, hmota domu vyhlížela solidně a pevně, a zároveň poskytnout klidný, lenivý pocit domu sebevědomě usazeného na pozemku,“ dodává architekt. Kontakt s prostředím, zejména se zahradou ukrytou zčásti za bílou zdí, který si majitel po vzoru španělských staveb přál, zajišťují velké (8 m dlouhé) prosklené dveře.

Osmdesát metrů čtverečních otevřeného prostoru, na jednotlivé zóny rozděleného pouze vizuálně, je v polovině délky jižní fasády plně prosklených a pouští tak zeleň zahrady do obytného interiéru. FOTO IVAN BÁRTA

Osmdesát metrů čtverečních otevřeného prostoru, na jednotlivé zóny rozděleného pouze vizuálně, je v polovině délky jižní fasády plně prosklených a pouští tak zeleň zahrady do obytného interiéru. FOTO IVAN BÁRTA

Otevřený prostor s galerií

Do vily se vchází ze severu, za dveřmi se nachází malá vstupní hala a prostor pro šatnu. Při vstupu z garáže se prochází přes technickou místnost. V přízemí ještě najdeme koupelnu a pokoj pro hosty, který během jejich absence slouží jako pracovna. Celá zbylá plocha přízemí je věnována obývacímu prostoru, na jižní straně propojenému se zahradou. Těchto přibližně osmdesát metrů čtverečních otevřeného prostoru je rozděleno na jednotlivé zóny pouze vizuálně.

Podestu v prvním patře architekti koncipovali jako průchozí galerii, strop zde sleduje tvar střechy a má tím pádem dvojnásobnou výšku, umožňující v budoucnu vestavbu mezipatra. Tři ložnice s francouzskými okny jsou všechny otevřeny směrem k jižní pobytové terase. Hlavní ložnice s šatnou má soukromou koupelnu vybavenou sprchovým koutem, druhá koupelna s vanou je určená všem.

Interiér si majitelé zařizují postupně. Jde jim o kvalitu, a tak nechtějí spěchat. Část nábytku přišla do domu z jejich předchozího obydlí a zatím čeká, než ho nahradí definitivní řešením. FOTO IVAN BÁRTA

Interiér si majitelé zařizují postupně. Jde jim o kvalitu, a tak nechtějí spěchat. Část nábytku přišla do domu z jejich předchozího obydlí a zatím čeká, než ho nahradí definitivní řešením. FOTO IVAN BÁRTA

FOTO IVAN BÁRTA

FOTO IVAN BÁRTA

Šedá a bílá – tón v tónu

Ateliér 4a architekti se částečně podílel i na realizaci interiéru – navrhl schodiště, koupelny či vestavný nábytek. Na přání majitele vše ladili (až na výjimky) monochromaticky – do bílých, příp. šedých tónů. „Pan majitel byl velmi zapálený do výběru materiálů, ať už se to týkalo omítky, dveří a klik nebo podlahové krytiny. Velkou zálibu má zejména ve dřevě,“ upozorňuje Leigh D´Agostino.

Schodiště bylo vytvořeno podle návrhu ateliéru 4a architekti. Vede do patra, které je řešeno jako galerie, a nachází se tu tři ložnice, z nichž každá má přístup na jižní dřevěnou terasu. FOTO IVAN BÁRTA

Schodiště bylo vytvořeno podle návrhu ateliéru 4a architekti. Vede do patra, které je řešeno jako galerie, a nachází se tu tři ložnice, z nichž každá má přístup na jižní dřevěnou terasu. FOTO IVAN BÁRTA

Růžovou skleněnou stěnu navrhli architekti proto, aby doplnili monochromatické ladění interiéru o teplý barevný akcent.

O tepelný komfort se stará podlahové topení, v koupelnách ho doplňují topné žebříky. Zdrojem je plynový kotel.

Přečtěte si také:

Dům v romantické dolině Javorníků ctí zásady skandinávské architektury

Půdorys přízemí

Půdorys přízemí

Půdorys 1. patra

Půdorys 1. patra

Dům v kostce

Projektanti: 4a architekti (Leigh D’Agostino, Katarina Ciglanová, Jan Burček, Vlado Devečka, Martin Tomášek)
Dodavatel: Verbau, s. r. o.
Plocha pozemku: 1168 m2
Zastavěná plocha: 246 m2
Užitná plocha: 262 m2
Konstrukční systém: zděná konstrukce Porotherm 44 EKO
Střešní krytina: PVC folie Fatrafol + terasy s kačírkem
Fasáda: tenkovrstvá jádrová omítka Baumit + Cetris obklad
Okna: dřevěná Euro 68 / hliníková Schüco (oboje dvojsklo)
Vnitřní dveře: masivní dřevěné na míru
Podlahy: plovoucí laminátová (ořech) / keramická
Vytápění: teplovodní podlahové
Větrání: přirozené

4a architekti
Architektonický ateliér, založený v roce 1997 čtyřmi mezinárodními partnery, se zaměřuje na navrhování staveb a jejich interiérů. „Naše stavební projekty musí být smysluplné, půvabné a musí naplňovat svůj účel v kontextu moderní doby. Naším cílem je kombinovat silný, progresivní design a zároveň splnit požadavky zadavatele projektu.“
www.architekti4a.cz

TEXT: DOMINIKA ZÁVESKÁ, RED
FOTO: IVAN BÁRTA
ZDROJ: časopis HOME speciál

Reklama
Reklama

Komentovat