Moderní řadovka, kde nic nechybí ani nepřebývá

Sympatická dvojřadovka, která se sice možná trochu povyšuje nad své starší sousedy, ale rozhodně netouží být za každou cenu středem pozornosti, vznikla v jedné z nejžádanějších montrealských čtvrtí.
Reklama

Projekt se potýkal s typickými výzvami městské zástavby: limitovaný pozemek, původně sloužící komerčním účelům, vzhled sousedních budov a také (ne)dostatek přirozeného světla.

Foto: Steve Montpetit

Foto: Steve Montpetit

Stavba nijak zásadně nepřevyšuje okolní zástavbu a ani vzhledem se příliš nedere do popředí. Vchod je zasazen ve výklenky fasády a obložen dřevem, toť jediný estetický „výstřelek, kterého se dopouští.

Stavba nijak zásadně nepřevyšuje okolní zástavbu a ani vzhledem se příliš nedere do popředí. Vchod je zasazen ve výklenky fasády a obložen dřevem, toť jediný estetický „výstřelek, kterého se dopouští. Foto: Steve Montpetit

Obdélníkový otvor v příjemně nenápadné antracitové fasádě naznačuje, že uvnitř domu se skrývá venkovní prostor pro relaxaci, který zároveň slouží jako nenahraditelný zdroj denního světla.

Obdélníkový otvor v příjemně nenápadné antracitové fasádě naznačuje, že uvnitř domu se skrývá venkovní prostor pro relaxaci, který zároveň slouží jako nenahraditelný zdroj denního světla. Foto: Steve Montpetit

Architekti maximálně přizpůsobili návrh možnostem pozemku, aby těžili z jeho výhod, konkrétně aby naplno využili jeho hloubku. Proto zastavěná plocha pokrývá téměř celý jeho půdorys. Obyvatelům tím rozhodně neubrali na možnosti využívat pobytu venku na čerstvém vzduchu. Uvnitř stavby v ní „vykrojili“ dva vnitřní dvorky a prostory pro terasu, které na jednu stranu zabezpečují dostatek přirozeného světla uvnitř interiéru, na druhou stranu mu neubírají ani procento vzácného soukromí.

Největší devizou tohoto domu je důmyslná práce s vnitřním exteriérem. Dvorky, které architekti do struktury stavby „vykousli“, umožňují obyvatelům maximální kontakt s denním světlem, aniž by je připravili o soukromí.

Největší devizou tohoto domu je důmyslná práce s vnitřním exteriérem. Dvorky, které architekti do struktury stavby „vykousli“, umožňují obyvatelům maximální kontakt s denním světlem, aniž by je připravili o soukromí. Foto: Steve Montpetit

Z každé strany řadovky se nachází vchod pro jednu ze dvou rodin, které ji obývají. Interiér je členěn do tří úrovní. Obytné prostory „okupují“ nejvyšší patro a nabízejí plynulý nečleněný prostor, který je kompletně prosklený po obvodu šachet (vytvářejících zmíněné dvorky). Zvenčí stavba odhaluje existenci těchto vnitřních otevřených prostor pouze prostřednictvím obdélníkových otvorů ve fasádě.

Spodní patro skrývá technické místnosti a pracovnu. Již vstup napovídá, že v interiéru se tu pracovalo sice s relativně tradičními materiály, ale v jejich moderním minimalistickém pojetí.

Spodní patro skrývá technické místnosti a pracovnu. Již vstup napovídá, že v interiéru se tu pracovalo sice s relativně tradičními materiály, ale v jejich moderním minimalistickém pojetí. Foto: Steve Montpetit

Stejný koncept zvolili architekti i pro druhý z bytů, jež se v řadovce nacházejí.

Stejný koncept zvolili architekti i pro druhý z bytů, jež se v řadovce nacházejí. Foto: Steve Montpetit

Druhé patří ložnicím, koupelně a wellness zázemí.

Druhé patří ložnicím, koupelně a wellness zázemí. Foto: Steve Montpetit

Třetí pak společné obytné prostory s kuchyní, jídelnou a obývákem.

Třetí pak společné obytné prostory s kuchyní, jídelnou a obývákem. Foto: Steve Montpetit

Interiéru dominuje dřevo na podlaze, stropě i nábytku, jehož strukturu akcentují jednolité bílé plochy. Rušivých barevných či vzorových elementů zde najdeme jen minimum.

Interiéru dominuje dřevo na podlaze, stropě i nábytku, jehož strukturu akcentují jednolité bílé plochy. Rušivých barevných či vzorových elementů zde najdeme jen minimum. Foto: Steve Montpetit

Jednoduché bílé kuchyni s nerezovými akcenty dominuje velký pracovní ostrov s deskou z masivního dřeva. Při práci v kuchyni můžete být v kontaktu nejen s lidmi uvnitř, ale i na terase.

Jednoduché bílé kuchyni s nerezovými akcenty dominuje velký pracovní ostrov s deskou z masivního dřeva. Při práci v kuchyni můžete být v kontaktu nejen s lidmi uvnitř, ale i na terase. Foto: Steve Montpetit

Vzorovaný lustr nad jídelním stolem je jedním z mála „výstřelků“ v jinak velmi konzervativním a rezervovaném interiéru.

Vzorovaný lustr nad jídelním stolem je jedním z mála „výstřelků“ v jinak velmi konzervativním a rezervovaném interiéru. Foto: Steve Montpetit

Limitovaná velikost původního pozemku vedla architekty k novému pohledu na městský obytný prostor. Díky nutnosti překonat všechny omezení vznikl projekt, který nabízí hned dva luxusy v jednom: ostrov světla a soukromí uprostřed jedné z nejpopulárnějších čtvrtí v centu města.

Dalším prvkem, který vnáší vzruch do konzervativního zařízení domu, je barevný obraz v relaxační části obytného prostoru.

Dalším prvkem, který vnáší vzruch do konzervativního zařízení domu, je barevný obraz v relaxační části obytného prostoru. Foto: Steve Montpetit

Obývací prostor ve druhém z bytů je laděn do černobílé kombinace. Působí chladnějším, avšak luxusnějším dojmem.

Obývací prostor ve druhém z bytů je laděn do černobílé kombinace. Působí chladnějším, avšak luxusnějším dojmem. Foto: Steve Montpetit

Koupelna ponechává plné pole působnosti přirozené struktuře dřeva, které vyniká v kombinaci s jednoduchou bílou sanitou. Strakatý mozaikový obklad sprchového koutu je opět jen decentním poškádlením jinak čistého vzhledu.

Koupelna ponechává plné pole působnosti přirozené struktuře dřeva, které vyniká v kombinaci s jednoduchou bílou sanitou. Strakatý mozaikový obklad sprchového koutu je opět jen decentním poškádlením jinak čistého vzhledu. Foto: Steve Montpetit

Základní informace o projektu

Název projektu: Siamoises Mentana-Boyer
Místo: Montreal, Québec, Canada
Architekti: Blouin Tardif Architecture Environnement
Vedoucí projektu: Alexandre Blouin
Designérský tým: Isabelle Beauchamp, Jonathan Trottier
Podlahová plocha: 250 m²
Rok dokončení: 2013

Hravost na první pohled jednoduché až konzervativní fasády vyniká teprve s přibývajícím šerem. Tahle dáma rozhodně není stále jen vážná.

Hravost na první pohled jednoduché až konzervativní fasády vyniká teprve s přibývajícím šerem. Tahle dáma rozhodně není stále jen vážná. Foto: Steve Montpetit

Text: Dominika Záveská
Foto: Steve Montpetit
Zdroj: V2com.net

Reklama

Komentovat