Vznášející se dům se sedlovou střechou

Dům se svažitému terénu nepřizpůsobuje, spíše se navzájem lehce dotýkají. Umístněním stavby co nejblíže k ulici se zachovala velká část zahrady s rostlými stromy v zadní části pozemku.
Reklama

Dřevostavba je provedena konstrukcí two by four, která je opláštěná OSB deskami a vyplněná minerální vatou. Fasádu navrhli architekti z modřínových palubek bez povrchové úpravy, okna doporučili dřevohliníková s trojskly. Kůlna dostala fasádu z desek Cetris.

Dřevostavba ve Frýdštejně v nízkoenergertickém standardu budí obdiv
Přečtěte si také:

Dřevostavba ve Frýdštejně v nízkoenergertickém standardu budí obdiv

Dům stojí na ocelových mikropilotech. Foto: Ing. Jaroslav Hejzlar

Dům stojí na ocelových mikropilotech. Foto: Ing. Jaroslav Hejzlar

Prostor pod domem je využitý pro parkování a malou kůlnu. Foto: Ing. Jaroslav Hejzlar

Prostor pod domem je využitý pro parkování a malou kůlnu. Foto: Ing. Jaroslav Hejzlar

Tím, že se dům „vznáší“ nad terénem, je část domu s ložnicemi vyvýšená, a tak i chráněná před pohledy zvenčí. Naopak v místě, kde si dům „dosedá“ na terén, je společenská část domu s výstupy na terasu do jižní a východní zahrady.

Reklama

Přečtěte si také:

Architekt postavil jednoduchý dřevodům pro svou rodinu

Význam společného obytného prostoru je zdůrazněn prostorově, dům je v této části nejvyšší a vnitřní prostor osvěžuje použití střešních oken z východní strany. Foto: Ing. Jaroslav Hejzlar

Význam společného obytného prostoru je zdůrazněn prostorově, dům je v této části nejvyšší a vnitřní prostor osvěžuje použití střešních oken z východní strany. Foto: Ing. Jaroslav Hejzlar

Na morfologii domu se tento koncept projevuje jako nepravidelná sedlová střecha, křivka střechy se láme právě nad obytným prostorem. Foto: Ing. Jaroslav Hejzlar

Na morfologii domu se tento koncept projevuje jako nepravidelná sedlová střecha, křivka střechy se láme právě nad obytným prostorem. Foto: Ing. Jaroslav Hejzlar

Interiér a zahrada jsou vizuálně propojeny díky velkým proskleným plochám. Foto: Ing. Jaroslav Hejzlar

Interiér a zahrada jsou vizuálně propojeny díky velkým proskleným plochám. Foto: Ing. Jaroslav Hejzlar

třecha domu měla být původně zelená, majitelé však od ní (i po zkušenostech s menší stavbou sauny, na které ji použili), upustili. Tenká vrstva hlíny na ní totiž rychle prosychá, na domě by tak musela být výrazně větší, což by však představovalo příliš velkou zátěž. Na střeše se proto nachází jen vrstva štěrku, což je však spíše pohledová záležitost. FOTO DANO VESELSKÝ
Přečtěte si také:

Pro život na venkově si vybrali pasivní dřevostavbu

Návrh: MOLO architekti, MgA.Mária Horecká Nalevanková a MgA.Patrik Zamazal, www.moloarchitekti.cz
Užitná plocha: 182 m2
Zastavěná plocha: 207 m2

řez MOLO architekti

řez MOLO architekti

půdorys 1. NP MOLO architekti

půdorys 1. NP MOLO architekti

Text: www.salondrevostaveb.cz
Redakční úprava: Dominika Záveská
Foto: Ing. Jaroslav Hejzlar

Reklama
Reklama

Komentovat