Rekonstrukce obytné části chalupy: Z malých tmavých místností velký světlý prostor

Největším problémem starých domů, které by měly splňovat funkci současného bydlení, je dispoziční rozčlenění na malé místnosti. K tomu se přidávají malá okna, která nezajišťují dostatek světla, ani nepomáhají pasivně využít slunce na ohřívání interiéru.
Reklama
rekonstrukce zdroj DEBYT

rekonstrukce zdroj DEBYT

rekonstrukce zdroj DEBYT

rekonstrukce zdroj DEBYT

Reklama

Samozřejmě, staré budovy, pokud jsou vhodně zrekonstruované, mají dnes velké kouzlo. Dobrým příkladem je rekonstrukce obytné části venkovské chalupy z dílny architekta Tomáše Petráška.

rekonstrukce zdroj DEBYT

rekonstrukce zdroj DEBYT

První fáze hotová

Přestavba venkovské chalupy byla rozvržena na několik etap. První fáze je momentálně hotová. Zahrnovalo ji kompletní přebudování denní obytné části. Z někdejších dvou pokojů se stala jedna velká místnost kombinující funkci obývacího pokoje, kuchyně i jídelny. Výrazný prvkem v přeměněné obytné části je nově osazený trámový strop nabarvený na bílo.

foto: Jan Mahr

foto: Jan Mahr

foto: Jan Mahr

foto: Jan Mahr

Prosvětlení, vzdušnost, uspořádanost

Přestože v prvním kole šlo o přestavbu interiéru hlavní obytné zóny, při níž byly zachovány původní okenní otvory (jeden, který byl zazděn, byl opět zfunkčněn), nově vzniklá hlavní obytná část domu se stala světlou a vzdušnou. Stejně i barevnost interiéru – bílá omítka, bílá kuchyňská linka a ostrůvek s dřevěnými pracovními deskami, dřevěná podlaha, bíle namalované stropní trámy a další detaily přispívají vzhledu vzdušnosti, jasnosti a uspořádanosti.

foto: Jan Mahr

foto: Jan Mahr

foto: Jan Mahr

foto: Jan Mahr

Krása dřeva hraje prim

Pokud jde o odkládací prostory a již zmíněnou organizovanost, ty jsou zvládnuty skutečně na jedničku. Nejde jen o běžné skříňky v lince. Architekt využil rozšířené vnitřní parapety oken, aby vytvořil dominantu prostoru – nízkou skříňku lemující místnost podél obou vnějších zdí. Kromě toho, že díky ní velmi rychle domácí uklidí, co je potřeba, mohou zde pěstovat květiny, ale také si posedět. Tento masivní „kus dřeva“ je vyroben z modřínového dřeva stejně jako podlaha, čímž vzniká útulné propojení.

foto: Jan Mahr

foto: Jan Mahr

Původní v novém hávu

„Aby na tento kus zůstal dostatek financí, snažil jsem se využít co nejvíce původního vybavení. Původní dveře byly přetřeny a mírně upraveny, stejně i původní židle. Kuchyňská linka je poskládaná z velké části z komponent původní kuchyně, jen se změnilo její rozvržení. Zcela novým prvkem je ostrůvek. Jídelní stůl byl navržen na míru pro tento prostor a je taktéž se modřínového dřeva,“ říká o podrobnostech Tomáš Petrášek.

foto: Jan Mahr

foto: Jan Mahr

Bez pece by to nešlo

V kuchyni vám kromě již zmíněné linky a masivního stolu padne pohled na novou tmavou pec v retro designu s prostorem na dřevo. Odpočinkovou část místnosti tvoří oválné proutěné křeslo příjemné taburetky a v koutě masivní dřevěný gauč, či postel s bílou kožešinovou přikrývkou. Nemáte chuť se tu hned usadit?

Rekonstrukce Údolí ve zkratce

Architektonické studio: DEBYT

Autor: Ing. arch. Tomáš Petrášek

Lokalita: Údolí, okres České Budějovice, ČR

Rok realizace: 2013

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: DEBYT

Reklama
Reklama

Komentovat