Tři staré domy spojili do jednoho! Kontrast podlaží má svůj význam

28. 01. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Při demontáži původní fasády stavby architekti zjistili, že dům, který měli rekonstruovat, sestával původně ze tří malých domů. Ty byly postaveny na přání prvního majitele a později přestavbou spojeny. Ale velmi nekvalitně.

Zjištění, že pod dostavovanou fasádou domu se ve skutečnosti nacházejí tři samostatné hmoty, bylo pro projekt této rekonstrukce klíčové. Architekti se rozhodli zachovat strukturu původních objemů. Položili je na desku, která kryje přízemí – když se na stavbu tedy podíváte shora, vidíte tři samostatné domky.

Casa Rio pohled shora

Domky položili na desku, která kryje přízemí. Když se na stavbu tedy podíváte shora, vidíte tři samostatné domky. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Sjednocující desku narušuje jen odkrytá centrální terasa, která navazuje na společenskou zónu v přízemí. Díky zahradním úpravám je na středové desce vytvořena intimní zahrádka – jako venkovní prostor místností horního podlaží.

Přečtěte si také:
K zrekonstruované usedlosti postavili nízkoenergetický rodinný dům se dvěma podlažími

Žulová skála kontra lehké bílé domky

„Z významového hlediska bylo naším záměrem vytvořit mezi oběma poschodími silný kontrast. V přízemí jsme použili drsnější materiály. Vytvářejí pocit bydlení uvnitř žulové skály, s velmi silným vztahem k venkovnímu prostoru. V horním poschodí je geometrie tří původních domů zhmotněna do podoby čistě bílých objemů zaplavených světlem,“ vysvětlují autoři projektu.

Dřevěné okenice, bílá barva fasády a použití dřeva v interiéru odkazují na typické portugalské venkovské domy. Všechny tři objekty mají monochromaticky řešenou střechu.

Casa Rio pohled shora

Domky položili na desku, která kryje přízemí. Když se na stavbu tedy podíváte shora, vidíte tři samostatné domky. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Menší křídlo skrývá pracovnu

Prostory jsou rozčleněny i po funkční stránce. V objektu menšího původního domu, který je položený šikmo k hlavnímu celku, se točitým schodištěm dostanete z otevřeného multifunkčního prostoru v přízemí přímo do pracovny. Stejně jako z ostatních místností horního podlaží, i z pracovny se dá vyjít na střešní zahrádku.

Zahrádka na střeše

Díky zahradním úpravám je na středové desce vytvořena intimní zahrádka – jako venkovní prostor místností horního podlaží. Zdroj: Ivo Tavares Studio

V druhé – hlavní – části stavby, je nad středovou deskou soukromá noční zóna – celkově se tu nacházejí tři ložnice a hygienické zázemí. Pod nimi je v žulovém základu obývací pokoj, kuchyň s jídelnou, prádelna a sklad. Na jídelnu navazuje plně soukromá centrální terasa.

Casa Rio vnitroblok

Mezi původními hmotami v přízemí zůstávají prostory, které vytvářejí příjemná zákoutí.
Zdroj: Ivo Tavares Studio

Žula, pohledový beton, světlo z každé strany

Žula a pohledový beton v interiéru

Pohledový beton, který je hlavně na stropech. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Žulu najdete i v interiéru přízemí, stejně tak pohledový beton, který je hlavně na stropech. Zajímavý efekt vytvářejí i různé úrovně podlahy v hlavní obytné zóně. Vznikají tak schody, na kterých se dá sedět, a funkční členění prostoru. Domky nad středovou deskou mají dostatek světla díky oknům z každé strany. Mezi původními hmotami v přízemí zůstávají prostory, které vytvářejí příjemná zákoutí.

Přečtěte si také:
Vícegenerační bydlení v rodinné usedlosti na kouzelném místě

Casa Rio

architektonický ateliér: Paulo Merlini Architects
autoři: Paulo Merlini, André Santos Silva
lokalita: Gondomar, Portugalsko
realizace: 2020
celková plocha: 350

Sabína Zavarská
foto: Ivo Tavares Studio

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: dvoupodlažní domy pohledový beton rodinne domy venkovské domy
Sdílejte článek

Diskuze