Mexická kuchyně zahřeje tělo a potěší oko. Vyzkoušejte ty nejznámější pokrmy
Mexická kuchyně je typická svou barevností, kořením, fazolemi a pálivými papričkami, které prohřejí tělo. Mexická kuchyně je dokonce součástí nehmotných památek UNESCO. Jaké jsou tradiční recepty mexické kuchyně? Často hraje prim chilli paprička, guacamole a spousta zeleniny.
Tradiční mexická kuchyně je stará téměř 10 000 let a v 16. století se přeměnila do dnešní podoby. Vliv na to měla evropská kolonizace. Mexická kuchyně v hojné míře používá pálivé chilli papričky, neobvyklé koření, kukuřici, avokádo, fazole a velké množství zeleniny. Kdo by neznal tortilly, chili con carne, tacos, burritos, quesadilly nebo guacamole?
Chili con carne
Chili con carne doslovně znamená chili s masem. Dá se připravit i velice chutná varianta bez masa – chili sin carne. Chili con carne je vydatná, hustá a pikantní polévka, která se díky pálivým papričkám, jež prohřejí tělo, skvěle hodí pro chladné a krátké dny. Nebojte se čokolády v receptu, v malém množství se v chili con carne ztratí a přesto ji budete lehce cítit.
Ingredience
- 1 velká cibule
- 1 čerstvá červená paprika
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička oleje
- lžička pálivého chilli prášku (nebo čerstvá chilli paprička)
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 500 g mletého hovězího masa
- 300 ml hovězího vývaru
- 400 g nakrájených rajčat v plechovce
- ½ lžičky majoránky
- 1–2 kostičky hořké čokolády
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 410 g červených fazolí (v plechovce nebo namočených a uvařených)
- Sůl a pepř
- Zakysaná smetana na servírování
Postup
- Cibuli s červenou paprikou očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Do velkého hrnce nalijeme olej a rozehřejeme na střední teplotu. Začneme smažit cibuli, dokud nebude průsvitná.
- K cibuli přidáme česnek, červenou papriku, pálivé chilli, sladkou papriku a mletý kmín. Za občasného míchání smažíme asi 5 minut.
- Přidáme hovězí mleté maso, které vařečkou nebo stěrkou rozmělníme, aby nebyly žádné masové hrudky. Zvýšíme teplotu a za občasného míchání smažíme do bodu, kdy maso nebude růžové. Mělo by se smažit a zhnědnout.
- Do pánve přidáme hovězí vývar, nakrájená rajčata z plechovky, majoránku, sůl, pepř a rajčatový protlak. Omáčku dobře promícháme, snížíme teplotu a dusíme pod pokličkou 20 minut.
- V průběhu dušení omáčku promícháme, aby se nepřichytala ke dnu hrnce. V případě potřeby přidáme trochu vody nebo vývaru – chili con carne by mělo být husté a šťavnaté.
- Pokud použijeme fazole v plechovce, slijeme nálev. Máme-li vařené fazole, přidáme do omáčky spolu s hořkou čokoládou. Chili con carne by mělo lehce probublávat. Dusíme bez pokličky ještě 10 minut.
- Podle chuti dosolíme, dopepříme či přidáme více použitého koření. Směs promícháme, vypneme sporák a necháme dojít pod pokličkou 10 minut.
- Chili con carne podáváme s rýží a zakysanou smetanou na vrch.
Quesadilla
Tortillová placka quesadilla má tvar trojúhelníku a plní se sýrem, salámem chorizo, papričkami jalapeños, bramborami, kuřecím masem, mletým masem nebo je bezmasá.
Ingredience v quesadille se různí podle místa, kde se podává. Díky roztavenému sýru je quesadilla velmi šťavnatá a křupavá. Hotová je za pár minut.
Ingredience na 2 porce
- 2 tortilly z celozrnné mouky (o průměru cca 20 cm)
- 1 šálek nastrouhaného čedaru
- ½ šálku uvařených černých fazolí
- 2 lžičky nasekané červené papriky
- zhruba 2 lžičky nakrájené červené cibule
- 2 lžičky nakrájené papričky jalapeños
- 2 lžičky olivového oleje
Na servírování podle chuti
- Guacamole nebo nakrájené avokádo
- Zakysaná smetana
- Nakrájená cherry rajčátka
- Nasekaný čerstvý koriandr
- Pálivá omáčka
- Olivy
- Feferonky
- Pico de gallo (nakrájená rajčata, čerstvá cibule, koriandr, jalapeños a citronová šťáva)
Postup
- Středně velkou pánev s nepřilnavým povrchem rozehřejeme na střední teplotu. Tortillu na suché pánvi ohřejeme asi půl minuty z každé strany. Poté posypeme polovinu tortilly polovinou sýra na jednu porci (¼ šálku).
- Na sýr rovnoměrně rozprostřeme zbývající ingredience na jednu porci – fazole, papriku, cibuli, papričky jalapeños a zasypeme zbývajícím sýrem (¼ šálku). Quesadillu přeložíme v polovině – tortillou bez náplně přiklopíme směs tak, aby náplň zůstala uvnitř.
- Vrchní část tortilly potřeme tenkou vrstvou olivového oleje a opatrně ji otočíme. Quesadillu necháme opéct do zlatohněda, aby byla křupavá. Trvá to přibližně 1 až 2 minuty. Případně snížíme teplotu, aby se quesadilla nespálila.
- Vrchní část potřeme opět vrstvičkou oleje a obrátíme na druhou stranu, dokud nebude stejně křupavá a zlatavá. Sýr uvnitř se rozteče a uzavře quesadillu.
- Quesadillu přemístíme na prkénko a necháme minutku vychladnout. Následně nožem rozkrájíme na 3 části trojúhelníkového tvaru.
- Podáváme s omáčkami či ingrediencemi podle chuti.
Guacamole
V mexické kuchyni je guacamole základem mnoha receptů. Přestože se jeho příprava může zdát jednoduchá, trefit autentickou dokonalou chuť vyžaduje cvik.
Guacamole je studená omáčka vyrobená z rozmačkaných zralých avokád, cibule, rajčat, citronové šťávy a chilli papriček (někdy se přidává i stroužek česneku). Guacamole se používá jako náplň do quesadilly, k tortilla chipsům nebo na pečivo jako zdravá a chutná pomazánka.
Ingredience
- 2 zralá avokáda
- ¼ šálku nadrobno nakrájeného čerstvého koriandru
- ¼ nadrobno nasekané červené cibule
- 1 nasekaná paprička jalapeño (libovolně)
- zhruba 2 lžičky limetkové šťávy
- 1–2 nadrobno nakrájená rajčata
- Sůl
Postup
- Základem je vybrat čerstvé a zralé avokádo. Při nákupu můžete otestovat zralost jemným stisknutím avokáda – nemělo by být příliš měkké ani příliš tvrdé. Ideální je, když je trošku poddajné.
- Avokáda podélně rozpůlíme, část s peckou vezmeme do obou rukou a palci tlačíme přes slupku na pecku. Ta samovolně vypadne. Následně avokádo oloupeme a rozmačkáme vidličkou, dokud nebude krémové.
- Co nejdříve přidáme limetkovou šťávu, která avokádo skvěle ochutí, ale také zabrání zhnědnutí.
- Přidáme zbylé ingredience: cibuli, jalapeño, čerstvý koriandr a rajčata. Sůl přidáme podle chuti. Guacamole dobře promícháme a servírujeme v misce.
- Kvůli možnému zhnědnutí avokáda je vhodné guacamole připravit čerstvé a co nejdříve ho zkonzumovat.
Osvěžující horchata
Horchata je oblíbený sladký a osvěžující nápoj, který nabývá různých variací napříč kulturami. Horchata je nápoj na bázi rýže. Existuje ještě horchata de chufa, což je španělská verze.
Horchata de chufa se nepřipravuje z rýže, ale z tygřích ořechů (z chufy). Tato klasická mexická verze, Horchata de Arroz (rýžová horchata), se vyrábí namáčením rýže se skořicí.
Ingredience
- 1 a ½ šálku nevařené dlouhozrnné bílé rýže
- 2 celé skořice
- 4 šálky horké vody
- 2 šálky mandlového mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- Cukr nebo med podle chuti
Postup
- Do mixéru dáme nevařenou rýži, 2 šálky horké vody a celou skořici. Mixujeme dokud nebude rýže se skořicí nahrubo namletá.
- Přidáme zbývající vodu a znovu vymixujeme.
- Tekutinu přelijeme do čistého džbánku, přiklopíme víčkem nebo potravinovou fólií a přemístíme do lednice vychladit alespoň na 8 hodin (nejlépe přes noc).
- Rýžovou směs přelijeme přes jemné sítko nebo plátýnko do čisté nádoby. Rýži a skořici můžeme vyhodit.
- Podle chuti přidáme mléko, vanilku, skořici a med nebo cukr.
- Podáváme vychlazené s ledem dobře promíchané.
Fotogalerie
Text: Adéla Ozomová
Foto: Shutterstock
Zdroj: bbcgoodfood.com, cookieandkate.com, mylatinatable.com, tastesbetterfromscratch.com