Znáte test čerstvosti vajíček? Víte, jak se mají správně skladovat a jak dlouho vám doma vydrží?
Vajíčka by měla být v každé lednici. Uděláte z nich rychlý a výživný pokrm na snídani či na svačinu, potřebujete je při zapékání, pečení, do večerní omelety se zeleninou. Dalším kladem je, že při dobrém skladování vydrží dlouho, i když ne neomezeně. Jak dlouho tedy vajíčka opravdu vydrží? Jak zjistit, zda jsou stále v pořádku?
Jak dlouho vajíčka vydrží?
Celá syrová vejce v neporušené skořápce vydrží v lednici tři až pět týdnů. Konkrétně vydrží čtyři až pět týdnů po datu balení a přibližně tři týdny od doby, kdy jste je přinesli domů z obchodu. Ideální teplota pro skladování vajíček v lednici je 4,5 °C nebo ještě méně.
Vejce zakoupená v obchodě bychom měli skladovat v původním balení v lednici, co nejblíže k zadní části. Skladování vajec v kartónu je nejen chrání před možným rozbitím, ale též zabraňuje tomu, aby vejce zachytávala nežádoucí pachy nebo příchutě z jakýchkoliv potravin v lednici.
Při masové produkci vajec se vejce hned po snesení omyjí a dezinfikují. Tento proces odstraňuje potenciální bakterie, ale zároveň odstraňuje i přirozený ochranný obal vajíčka, který by jinak umožňoval bezpečné uchovávání při pokojové teplotě. Vyhněte se skladování vajíček na dvířkách lednice, kde teplota v důsledku pravidelného otevírání a zavírání častěji kolísá.
Jak skladovat domácí vajíčka?
Výjimkou ze skladování v lednici jsou domácí čerstvá vejce nebo vajíčka z farmy, která nebyla nikdy chlazená. Ta mohou zůstat při pokojové teplotě až dva týdny. Proč? Protože tato vejce nejsou omývaná a dezinfikovaná, jejich přirozený ochranný povlak zůstává neporušený. Tento povlak pomáhá zabránit přenosu bakterií ze skořápky dovnitř vajíčka.
Jak skladovat bílky či žloutky?
Když vám zůstanou už rozšlehaná vajíčka z vaření, uložená ve vzduchotěsné nádobě v lednici vydrží ještě dva dny. Zbylé syrové vaječné bílky uložte též do vzduchotěsné nádoby do lednice, takto vydrží až čtyři dny, syrové žloutky dva dny. Nestihnete je spotřebovat včas? Vaječné bílky i žloutky se dají zmrazit v sáčku nebo v nádobě na mražení. Takto vydrží až rok.
Jak zkontrolovat, zda jsou vejce stále dobrá?
Existuje lepší způsob, než se podívat na datum spotřeby nebo balení na krabici. Nikdy nevíte, jak byla skladována. Nebojte se použít smyslové podněty. Je-li vajíčko čisté, bez prasklin a po rozbití nezapáchá, je pravděpodobně vhodné k použití do jídel. Vajíčka, která už prošla termínem použití, obvykle nepříjemně páchnou. Můžete provést i následující test.
Test čerstvosti vajec
Máte karton vajec s datem spotřeby, které už uplynulo? Nebo si prostě nejste jistí, zda jsou ještě použitelná? Zatím je nevyhazujte, otestujte jejich kvalitu.
- Vložte vajíčko do misky s vodou.
- Pokud vejce leží na dně misky, je ještě celkem čerstvé.
- Pokud vejce stojí vzpřímeně na dně, dá se ještě sníst, ale je třeba ho spotřebovat co nejdříve, případně uvařit natvrdo.
- Pokud se vejce ve vodě vznáší, už není vhodné k jídlu.
Proč je tomu tak? Vaječné skořápky jsou pórovité. Časem vzduch prochází skrz skořápku do vajíčka a jeho trvanlivost se zkracuje, když do skořápky vstoupí více vzduchu. Čím více vzduchu vstoupí do skořápky, tím více vejce nadnáší.
Sabína Zavarská
Zdroj: thekitchn.com
Foto: istock.com