jidlo
Tradiční české jídlo se umístilo v top 100 nejlepších jídel na světě. Patří mu 50. místo a není to svíčková
TasteAtlas Awards 2023/24 přinesly seznam 100 nejlepších jídel na světě, které zaujaly gurmány a cestovatele po celém světě. Tento seznam oslavuje rozmanitost a bohatství kulinářských tradic, a na vrcholu se objevují skutečné kulinářské skvosty. Naše česká kuchyně se umístila přesně v polovině.
Zažijte Indii na talíři: Jednoduché a exotické recepty, které zvládne každý
Tradiční indická kuchyně je prosycená nezapomenutelnými vůněmi a mimořádnými chutěmi. Její pokrmy jsou tak charakteristické a nezaměnitelné, že svým aroma dokáží v malém okamžiku připomenout prožitky nebo místa. Tradiční indické pokrmy jsou čím dál více populární a díky široké nabídce obchodů s typickými surovinami jsou i přístupné. Vyzkoušejte některé kořeněné ve své kuchyni.
Valentýnská tříchodová večeře: Recepty, které očarují chuťové buňky i srdce
Je tady den plný lásky a romantiky. A co je lepšího, než když v tento slavnostní den překvapíte svou drahou polovičku nějakým dobrým jídlem? Z tohoto důvodu jsme pro vás připravili kulinářského průvodce, který spojuje chuťový zážitek s nádechem romantiky. Tyto recepty nejenže zahřejí srdce vašeho partnera, ale také rozechvějí vaše chuťové buňky.
Záchrana jídla: Poradíme, jak využít zbytky masa, luštěnin či ovoce
V Evropské unii se každoročně vyhodí téměř 59 milionů tun potravin, což představuje 131 kg odpadu na osobu za rok. Více než polovinu tvoří odpad přímo z domácností.
Mexická kuchyně zahřeje tělo a potěší oko. Vyzkoušejte ty nejznámější pokrmy
Mexická kuchyně je typická svou barevností, kořením, fazolemi a pálivými papričkami, které prohřejí tělo. Mexická kuchyně je dokonce součástí nehmotných památek UNESCO. Jaké jsou tradiční recepty mexické kuchyně? Často hraje prim chilli paprička, guacamole a spousta zeleniny.
Co nevíte o bramboráku a jak si ho připravit netradičně
Tradiční bramborák patří do české kuchyně více než 200 let, ale původ u nás nemá. Smažené placky ze syrových strouhaných brambor připravují i germánské a slovanské národy a znají je také v Maďarsku. Pokrm podobný našim bramborákům jedí i Židé o svátku chanuka. Křupavý bramborák se dá připravit jak na slano, tak na sladko.
Od babiččina hovězího vývaru až k vietnamské Pho. Tradiční a exotické recepty pro každou kuchyni
Silný poctivý domácí vývar není jakákoliv polévka, a proto ho neuvaříme s kupovaným bujónem v kostce. Nejlepší poctivé vývary umí zpravidla babičky. Poctivé domácí vývary si budou v české kuchyni vždy držet své přední místo – jsou skvělé jako základ do omáček, polévek a do rizota.
Zeleninové variace: Okouzlující pokrmy pro moderní gurmány
Inspirace na lahodné pokrmy plné čerstvosti a vitamínů z lokálně pěstované zeleniny a ovoce. Pestrý salát s brambory, chřestem a hráškem, lehké těstoviny prima vera, výtečné kuřecí maso s bylinkovým pestem či krémová polévka z pórku a hrášku. Vše je krásně barevné, zdravé a hlavně chutné.
Jednoduché recepty na grilování masa, sýrů a zeleniny
Grilování je nejen oblíbenou letní aktivitou, ale je to také skvělý způsob, jak si vychutnat výborné jídlo, a přitom posedět s přáteli či rodinou. Ať už patříte mezi „grilovací“ začátečníky nebo profesionály, zde najdete jednoduché recepty na dokonalé grilované pokrmy.
Užitečné tipy, jak upečete vepřové maso, aby bylo chutné a voňavé
Jestli vás zajímá odpověď na otázku, jak upéci to nejchutnější vepřové maso, jste na správném místě. V článku probereme všechno podstatné, aby vás výsledek okouzlil nejen chutí, ale i vůní a texturou.