Rekonstrukce po 30. letech přinesla do útlého bytu svěží mořský vánek

Útlý byt z osmdesátých let nutně potřeboval rekonstrukci. Po více než 30letém aktivním užívání se opotřebovaly i ty nejkvalitnější materiály. Nový majitel si přál, aby jeho příbytek byl svěží, funkční, co nejjednodušší a aby se zachovala hlavní rys dispozice – separovaná ložnice.

Na ploše 40 m² se událo několik změn. Architekti změnili nejen dispozici, ale především materiálové řešení a barevnost interiéru. Kromě generálních oprav technického zázemí byt prošel kompletní renovací zejména po stránce funkční a designové. Majitel si přál, aby byl byt nadčasový, aby rekonstrukce nebyla příliš drahá a aby mu příbytek sloužil při každodenních úkonech co nejlogičtěji.

Reklama

jm_apartamentocaminha_002

jm_apartamentocaminha_010

Strategie odborníků se vyvinula od původních skic a nápadů, přes několik diskusí s majitelem nemovitosti až po finální řešení. To spočívalo v rozdělení prostoru do logických zón a zaměření se na zvýraznění objemu denního světla a charakteru přímořského apartmánu. Architekti spolu s designéry a majitelem odsouhlasili svěží barevné schéma, ve které dominuje bílá a sytá modrá barva.
Centrální část prostoru tvoří modrý celek, který elegantně řeší současně dveře v rámci bytu i kuchyňskou linku. Tato modrá „kostka“ ukrývá vchodové dveře, dveře do koupelny a táhne se za roh, kde vytváří jednolitou kuchyňskou linku.

4
Přečtěte si také:

Velké malé hnízdečko! Atypický minibyt s osobitým kouzlem ve dvou patrech

jm_apartamentocaminha_011

jm_apartamentocaminha_018

jm_apartamentocaminha_021

Zbytek bytu je bílý, včetně dvou posuvných dveří do ložnice. Jedinou výjimku tvoří v kuchyni stěna protilehlá k modrému celku (kuchyňské lince). Ta je do určité výše obložena stejným obkladem, který je použit v kuchyňské části i na podlaze. Tento obklad je zároveň jediným výrazným vzorem v rámci celkového designu. Ve zbývajících částech bytu se architekti rozhodli pro nenápadnou světel hnědou dřevěnou podlahu.

jm_apartamentocaminha_024

jm_apartamentocaminha_028

Modrá část bytu s háčky pro plážové doplňky vytváří uvnitř pohodu, dynamiku a doslova letní přímořskou atmosféru. Ložnice je zajímavá tím, že má navzdory skromnému objemu hned dvoje dveře – jedny menší křídlové, které směřují do vstupní haly, a jedny velké, řešené prostřednictvím důmyslného posuvného systému. Velké posuvné dveře mají kromě oddělovací funkce výhodu i v tom, že během dne propouštějí do ložnice, která je bez okna, dostatek denního světla a čerstvého vzduchu.

Kontrastní barvy a střídmá elegance, to jsou hlavní atributy nového bytu.
Přečtěte si také:

Byt se všemi neduhy novostaveb museli zcela přestavět

jm_apartamentocaminha_040

jm_apartamentocaminha_044

jm_apartamentocaminha_049

Byt je zrenovovaný s použitím vysoce odolných a kvalitních materiálů, s přihlédnutím k jednoduchému, chytrému a nadčasovému designu. Může být tedy využíván minimálně po dobu dalších 30 let s radostí a užitkem, který si přál jeho nový majitel.

Byt prošel kompletní změnou dispozice – téměř nic nezůstalo na původním místě. V rámci rekonstrukce se měnily všechny rozvody a podlahy. V historizujícím duchu se nesou nové radiátory, vypínače i zásuvky. FOTO TOMÁŠ MALÝ
Přečtěte si také:

Citlivá rekonstrukce bytu v historickém centru Prahy propojila prvky minulosti s moderním minimalismem

Přehled:

Název projektu: Caminha Apartment

Architektonické studio: Tiago do Vale Architects (link na http://tiagodovale.com)

Tým architektů: Tiago do Vale, María Cainzos Osinde, Hugo Quintela, Louane Papin

Realizace: 2016

Typ: rezidenčný

Lokalita: Caminha, Portugalsko

Klient: privátní

Plocha: 40 m²

 

Text: Anna Martausová

Foto: João Morgado

Zdroj: João Morgado – Tiago do Vale Architects

Komentovat