Zdroj: Andrés Flajszer

Jak rozšířit řadový dům a vnést do něj světlo a vzduch

02. 02. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Rodina, která žila v řadovém domě, potřebovala změnu. Chtěli žít v domě s velkými společnými prostory s množstvím světla a snadným přístupem. Největší výzvou projektu byla kontrola klimatu zaměřená na osvětlení a větrání. Jak toto zadání vyřešili architekti s katalánskou praxí a bohatými zkušenostmi s rekonstrukcemi podobných budov?

Rozšíření, které v konečné fázi vytvořilo velký světlý obytný prostor, vzniklo zahrnutím části zadního nádvoří do interiéru. V souladu s platnými předpisy architekti navrhli střechu ve tvaru písmene V, která splňuje více funkcí.

Dvoupodlažní rodinný dům ve svahu s prosklením a zahradou

Kvůli svahu je pod terasou krytý prostor, do zahrady se dostanete po schodišti. Zdroj: Andrés Flajszer

Díky prosklení vnáší do přistavěné (ale i do původní) části dostatek světla, zabezpečuje větrání a zároveň nebrání výhledu z horního podlaží. Přístavba je prosklená i směrem k zahradě, navazuje na ni terasa. Kvůli svahu je pod terasou krytý prostor, do zahrady se dostanete po schodišti.

Přečtěte si také:
Rekonstrukce domu v moderním industriálním stylu udělala ze slabých stránek silné

Střecha ve tvaru písmene V

Ačkoliv je střecha ve tvaru písmene V po mnoha stránkách pozitivním řešením, přinesla i určité technické komplikace, především kvůli zadržování dešťové vody.

„Abychom tyto problémy vyřešili, mezi rameny střechy jsme vybudovali velký železobetonový nosník. Ten zachytává dešťovou vodu z obou svahů střechy a slouží jako podpora pro střešní nosníky při organizování vnitřního prostoru,“ vysvětlují architekti, jak řešili komplikaci s dešťovou vodou.

Jídelna a obývací pokoj v domě se šikmým proskleným stropem

Světlíky hrají různými stupni průhlednosti podle míry nutného soukromí každého prostoru. Zdroj: Andrés Flajszer

Pět částí, které na sebe navazují

Z dispozičního hlediska je celý prostor domu rozdělen na vzájemně propojené části – tři vnitřní a dvě vnější. První částí je filtr mezi exteriérem a domácností, který zahrnuje vchod a parkovací místo. Uprostřed půdorysu je umístěna kuchyň, koupelny a studio. Denní světlo a přirozené větrání získávají díky otvoru ve střeše. Ve třetí části interiéru se nachází obývací pokoj s jídelnou a ložnice. Na obývací pokoj a ložnici navazuje první venkovní prostor – vyvýšená terasa. Poslední částí projektu je níže položená zadní zahrada s původní vegetací.

Přečtěte si také:
Nízkorozpočtová rekonstrukce socialistického okálu v Praze

Světlíky v celém interiéru

Architekti dostali světlo ze zadní stěny domu a „véčkové“ střechy do celého interiéru. Podařilo se to díky prosklením v horních částech interiérových stěn. Tyto světlíky hrají různými stupni průhlednosti podle míry nutného soukromí každého prostoru. Horní podlaží zůstalo nezměněno.

Prosklená fasáda předělená oknys terasou

Na obývací pokoj a ložnici navazuje první venkovní prostor – vyvýšená terasa. Zdroj: Andrés Flajszer

L’Esquirol House

architektonický ateliér: SAU Taller d’Arquitectura

lokalita: Osona, Španělsko

plocha: 120 m2

realizace: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Andrés Flajszer

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: moderni bydleni přístavba domu prosklené fasády řadové domy rekonstrukce bydlení šikmé střechy stresni okna svahovitý pozemek
Sdílejte článek

Diskuze