21. 03. 2016
Diskuze (0)
Sdílet

Základním požadavkem investorů tohoto unikátního domu bylo zachovat na pozemku původní vzrostlé kaštany. Pozemek na místě pradávného vinohradu, vhodný spíše pro sáňkování než výstavbu, navíc s přirozeně rozmístěnými velikány, tradiční architektuře nepřál. Na druhé straně – i díky tomu vznikl originální dům, který nabízí výhledy do okolí jako úžasně proměnlivé umělecké dílo.

V momentě, kdy navíc příští obyvatelé dali jako další podmínku, aby jejich dům byl bezbariérový, už začínalo zadání připomínat sudoku pro extrémně pokročilé. Architekti Tomáš Šebo a Igor Lichý ze stejnojmenného ateliéru ale vzali jejich nároky jako výzvu – a výsledkem je originální stavba, která všechny „nevýhody“ proměňuje v klady.

FOTO Tomáš Manina

FOTO Tomáš Manina

Z kopce…

Dům stojí na pozemku vetknutém mezi dvě ulice v blízkosti lesa, které nabízejí i dva přístupy. Místo bylo stěžejní – oba investoři mají k místu dlouholetý vztah ještě z dob, kdy se na pozemku pěstovaly jahody a sekalo malinčí… Pro svůj dům proto logicky nemohli najít lepší místo. S výběrem architekta si dlouho hlavu nelámali – s kanceláří Šebo – Lichý je pojí dlouholeté přátelství a neméně úspěšná spolupráce.

Dům navzdory své výšce nikdy nepůsobí mohutně.

Dům navzdory své výšce nikdy nepůsobí mohutně. FOTO Tomáš Manina

situace

situace

Dům navzdory poměrně velké hmotě nijak „nekřičí“ – při pohledu od horní branky klame tělem – díky členitosti fasády jeho hmotu kolemjdoucí nevnímá. Při pohledu zezdola, od garáže, zase nijak nepřečnívá nad okolní stavby. Přitom pozemek skvěle využívá – vysunuté patro denní části proměňuje obývák v impresionistickou galerii: to, co se odehrává za oknem, je hlavním zdrojem atmosféry a nálady interiéru. Není divu, že se pak uvnitř s barvami šetřilo – to podstatné se odehrává za okny, počínaje barevným listím podzimního lesa, usínajícím a probouzejícím se městem konče.

V čase focení dům ještě nebyl plně zařízen – nicméně originální lustr byl už na svém místě.

V čase focení dům ještě nebyl plně zařízen – nicméně originální lustr byl už na svém místě. FOTO Tomáš Manina

Terasy, balkony – členitý půdorys architekti využili pro vznik různých zákoutí a odpočinkových zón.

Terasy, balkony – členitý půdorys architekti využili pro vznik různých zákoutí a odpočinkových zón. FOTO Tomáš Manina

Po schodech

I když interiéry v době naší návštěvy ještě čekaly na svou finalizaci, už teď je jasné, že jim bude dominovat bílá barva a kvalitní materiály. Pokud jde o vnitřní zařízení, pracovalo se metodou – co nemusí být vidět, ať zůstane skryté. „Znáte to, když máte domácnost, kde se postupně vykládá a vykládá…,“ usmívá se paní domácí. Architekti navíc dopřáli téměř všem členům rodiny šatnu. „Jako nejpraktičtější řešení pak vidím shoz na prádlo,“ doplňuje majitelka (dvou)patrového domu.

Ponechme ale zatím interiér stěhovákům a novým majitelům čas na přemýšlení. Tak, jak si ho dopřáli architekti (od první myšlenky uplynulo 7 let), aby dům dostál zadání a poskytl kýžený komfort. Proto zde třeba nechybí venkovní terasy pro většinu z pokojů, obrácené tak, aby zachytávaly slunce v různou denní dobu. Pod obývákem je ukrytá „grilovací“ terasa, další výhledy skýtá i pochozí střecha. No a vše v blízkém kontaktu s rostlými kaštany, obývajícími jednotlivá atria. Architekti domu říkají „dům mezi stromy“. My jsme se přesvědčili, že je to označení víc než příhodné…

V hlavní roli výhled – strop v obýváku je mírně zkosený tak, aby byl výhled co největší, ale pokoj nebyl v celé rozloze příliš vysoký.

V hlavní roli výhled – strop v obýváku je mírně zkosený tak, aby byl výhled co největší, ale pokoj nebyl v celé rozloze příliš vysoký. FOTO Tomáš Manina

Příjezd do garáže je ze spodní části pozemku – zajímavostí je, že garáž s domem spojuje úzký tunel, moderní a účelná jeskyně.

Příjezd do garáže je ze spodní části pozemku – zajímavostí je, že garáž s domem spojuje úzký tunel, moderní a účelná jeskyně. FOTO Tomáš Manina

Dům vypadá stejně dobře ve dne jako v noci – vysunutá část se navíc prakticky dotýká korun původních vzrostlých stromů.

Dům vypadá stejně dobře ve dne jako v noci – vysunutá část se navíc prakticky dotýká korun původních vzrostlých stromů. FOTO Tomáš Manina

Dům mezi stromy

Autoři projektu: Architekti ŠeboLichý, s.r.o.
Mgr. arch. Igor Lichý, Ing. arch Tomáš Šebo,
Spolupráce: Ing. arch. Katarína Uhnáková, Ing. arch. Štefan Onofrej
Interiérový design: Ing. arch. Martina Matušová
Plocha pozemku: 1891 m2
Zastavěná plocha: 202 m2
Obestavěný prostor: 1190 m3
Dům byl nominován na Cenu Dušana Jurkoviče 2014

Architekti ŠeboLichý

Architekti ŠeboLichý

Mgr. arch. Igor Lichý, Ing. arch Tomáš Šebo
Mottem ateliéru se zázemím v Bratislavě je stírání hranice mezi architektem a klientem. Architekti se snaží vtahovat klienta do diskuse o procesu tvorby, a tak dům doslova ušít na míru. „Nemáme specifický rukopis, což považujeme za naši přednost,“ říkají architekti. Ateliér se zabývá tvorbou rodinných a bytových domů, administrativních center i rekonstrukcemi historických budov na Slovensku i v České republice.
www.sebolichy.sk

TEXT Matej Šišolák
FOTO Tomáš Manina
ZDROJ časopis HOME

Kategorie: Design Dizajn Domy Moderní domy Návštěvy domů Nemovitosti Projekty domů Projekty rodinných domů Rodinné domy Rodinný dům
Tagy: architektura jahody kaštan rodinny dum stavba
Sdílejte článek

Diskuze