Nádherné letní sídlo, které bylo kdysi stájí

21. 11. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Proměny hospodářských budov v obytné domy jsou v současnosti velmi populární. Španělští architekti řešili projekt rekonstrukce a rozšíření bývalé stáje v přírodním prostředí. Přestavěli ji na sezónní dům. Podařilo se jim věrně zreprodukovat místní jednoduchý stavební systém, který sestává z kamenných zdí nesoucích sedlovou střechu z dřevěné konstrukce s taškami.

Původní stavba v Güemes, v malém španělském městečku na východ od města Santander, byla tvořena ze dvou celků. Jeden byl menší, druhý větší a spojeny byly velkým krytým průchodem. Ačkoliv už byly využívány i jako bydlení, původně to byla stáj pro hospodářská zvířata.

Zrekonstruovaná stáj

Obě budovy jsou otočeny na jih, díky čemuž nabízejí nádherný výhled na Kantaberské pohoří. Zdroj: Imagen Subliminal

Tato funkce se odráží i v jednoduché, nenáročné architektuře domu se základním konstrukčním systémem založeným na nosných stěnách a střechy z dřevěných trámů, která je pokryta taškami.

Přečtěte si také:
Soběstačný rekreační dům s vodou z pramene: Věřili byste, že to byla stáj?

Asanace jako základ proměny

Všechny zásahy, které architekti při rekonstrukci a rozšíření budov provedli, jsou založeny na respektování existující hmoty a jejím zachování. Samozřejmě bylo nutné upravit střechu a též asanovat severní a západní fasádu, upravit okenní otvory, aby poskytovaly dostatek přirozeného světla uvnitř.

Velký otevřený prostor stáje s trámy a moderním zářízením

Srdci sídla dominuje velká dřevěná střecha s typickými trámy. Zdroj: Imagen Subliminal

Při realizaci vždy hledali příjemný dialog mezi typickou venkovskou architekturou této oblasti a novým moderním využitím stavby. Východní a jižní fasáda musely být vzhledem ke svému špatnému stavu nahrazeny v celém rozsahu.

Velký otevřený prostor stáje s trámy a moderním zářízením

Velký otevřený prostor tvoří obývací pokoj, jídelna a kuchyň. Zdroj: Imagen Subliminal

Srdci sídla dominuje dřevěná střecha

Jižní fasáda domu po rekonstrukci se úplně otevírá do zahrady a vytváří silný vztah mezi interiérem a přírodním prostředím. Interiér v hlavní stavbě je po proměně rozdělen na tři dobře diferencované, ale na sebe navazující zóny: velký otevřený prostor sloužící jako obývací pokoj, jídelna a kuchyň.

Přečtěte si také:
K zrekonstruované usedlosti postavili nízkoenergetický rodinný dům se dvěma podlažími

Tomuto srdci sídla dominuje velká dřevěná střecha s typickými trámy. Na kraji dispozice je umístěna ložnice s koupelnou a šatna, o poschodí výše najdete druhou ložnici s koupelnou, kuchyní a obývacím pokojem.

Bazén medzi dvěma budovami

V prostoru mezi oběma budovami se skrývá bazén. Zdroj: Imagen Subliminal

Nový pavilon pro hosty má i saunu

K hlavní budově architekti dotvořili nově postavený pavilon s racionálnější architekturou, který si také zachovává jednoduchost a strohost. Skládá se z velké kryté verandy, kde je jídelní stůl i sezení, a z menší stavby, která obsahuje „txoko“, saunu a pokoj pro hosty.

Přečtěte si také:
Venkovská usedlost v krásném prostředí na Vysočině

V prostoru mezi oběma budovami se skrývá bazén. Obě budovy jsou otočeny na jih, díky čemuž nabízejí nádherný výhled na Kantaberské pohoří.

Otevřená fasáda po rekonstrukci stáje

Jižní fasáda domu po rekonstrukci se úplně otevírá do zahrady a vytváří silný vztah mezi interiérem a přírodním prostředím. Zdroj: Imagen Subliminal

Dům v Güemes

architektonické studio: ZOOCO ESTUDIO

autoři: Miguel Crespo Picot, Javier Guzmán Benito, Sixto Martín Martínez

lokalita: Güemes, Španělsko

realizace: 2019

konstrukce: NIMBO PROYECTOS SL

osvětlení: ZOOCO ESTUDIO

zařízení: ZOOCO ESTUDIO

Sabína Zavarská

Foto: Imagen Subliminal

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: dřevěná konstrukce historické hospodářské stavby rekonstrukce statku rodinná usedlost venkovské domy Víkendové bydlení
Sdílejte článek

Diskuze