Zdroj: Alexandra Timpau

Při rekonstrukci odstranili všechny nánosy desetiletí a vznikl dům s neopakovatelnou atmosférou

17. 01. 2022
Diskuze (1)

Historická část malého českého města Trhové Sviny skrývá více zajímavých staveb, avšak mnohé z nich jsou ve špatném stavu. Architekti Barbora Weinzettlová a Jiří Weinzettl spojili dvě z nich do jednoho nového domova. Při rekonstrukci odstranili všechny nánosy desetiletí, odhalili jejich podstatu a čistě, s ohleduplností a úctou k historii je obnovili. Kromě silné atmosféry, kterou dům po rekonstrukci má, nás zaujalo důmyslné řešení prosvětlení interiéru.

Práce architektů z Atelieru 111 architekti jsou známé koncepčním myšlením, střídmostí a řešením v kontextu s okolím i historií objektů. V těchto intencích se nese i nová rekonstrukce, která vznikla spojením dvou starých domků v historické části malého jihočeského města. Sice byly oba zanedbané, měly však poměrně silnou atmosféru a potenciál.

Původní stav domu

Původní stav domu. Zdroj: Alexandra Timpau

Skrytí před ruchem, přitom kousek od služeb

„Místo nás od začátku lákalo díky svéráznému charakteru a skvělé poloze. V úzkých ospalých uličkách vedle travnatého hřiště na náměstí jsme skryti před ruchem okolní dopravy, přitom nás od centra s obchody, službami a úřady, od škol, kina, divadla i nádraží dělí jen pár kroků.

Přečtěte si také:
Malá hospodářská stavba ve vinici se po rekonstrukci proměnila v moderní kamenný dům

Rekonstruovaný dům vnímáme jako alternativu k vilám na předměstí, ke stavebním záměrům, které kdykoliv neúměrně ukrajují z naší krajiny,“ vysvětlují architekti Barbora Weinzettlová a Jiří Weinzettl, jak vznikl jejich nový domov.

Rekonstruované bílé domy so střešní taškou bobrovkou

Základem rekonstrukce bylo vytvořit příjemné a charismatické bydlení, ve kterém se snoubí moderní jednoduchost s prvky historie. Zdroj: Alexandra Timpau

Velký obytný prostor dole, dětské pokoje s hernou v podkroví

Základem rekonstrukce bylo vytvořit příjemné a charismatické bydlení, ve kterém se snoubí moderní jednoduchost s prvky historie. V přízemí vznikl dostatečně velký obytný prostor s navazující venkovní terasou.

Velké okno do ulice

Průhledy z interiéru obohacují celkové vnímání prostoru. Zdroj: Alexandra Timpau

Podkroví patří dětským pokojům s hernou, ložnice rodičů má vlastní koupelnové zákoutí. K domu patří i zahrádka s ovocnými stromy, dvě garážová stání a velká dílna.

Přečtěte si také:
Dům vyšlý z módy proměnili ve vilu ve stylu Bauhaus

Pod nánosy desetiletí našli původní kamenné zdivo

Jeden z dvou domů, které architekti spojili, prošel na přelomu tisíciletí výraznou stavební úpravou. Druhý se nacházel v havarijním stavu. Nejprve bylo nutné odstranit všechny nevhodné novodobé prvky, včetně velkého vikýře s balkónem a plastových oken.

Kuchyňa jídelna v přírodních tónech pod oblým stropem

Kuchyň a jídelna. Zdroj: Alexandra Timpau

„Za přizdívkou jsme objevili původní kamenné zdivo a drobné, pro nás cenné, historické fragmenty. Základní tvar, míru a materialitu původních hmot respektujeme. Vnitřní členění přizpůsobujeme snaze objekt zpřístupnit ze dvou stran – pro pěší od náměstí, pro auta ze strany protilehlé,“ vysvětlují autoři přeměny.

Minimalistické přízemí s relaxačním oknem

Obklad stěn a zabudovaný nábytek jsou ze smrkové dýhy. Zdroj: Alexandra Timpau

Netradiční pojetí oken vnáší dovnitř mnoho světla

Kromě kamenných zdí ve střídmě a úhledně řešeném interiéru nás zaujalo, jak architekti přistoupili k řešení prosvětlení. Velké okno ve štítové dvorní fasádě poskytuje jedinečný výhled na věž kostela. Průhledy z interiéru obohacují celkové vnímání prostoru. Velmi silného efektu dosáhli architekti tím, že nové otvory ve stěnách a ve střeše pojali minimalisticky. Tak kontrastují s původními, tradičně dělenými okny.

Původní rekonstrované kamenné zdi v dobové kuchyni

Jídelna. Zdroj: Alexandra Timpau

Jaké materiály použili?

Na střeše je střešní taška bobrovka, zdi jsou z kamene a keramického zdiva. V podkroví dominují smrkové palubovky. Podlaha je řešena jako betonová stěrka, okna a nábytek jsou dobové, obklad stěn a zabudovaný nábytek jsou ze smrkové dýhy. Konstrukce schodiště je ocelová a kuchyň je vyrobena z kompaktních a laminovaných desek.

Přečtěte si také:
Kompletní proměna staršího domu, který již nevyhovoval potřebám rodiny

Dům „na Kozině“

architektonický ateliér: Atelier 111 architekti

autoři: Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl

lokalita: Trhové Sviny, ČR

zastavěná plocha: 340 m2

hrubá podlahová plocha: 317 m2

užitná plocha: 228 m2

plocha pozemku: 500 m2

projekt: 2014

realizace: 2021

Sabína Zavarská

Zdroj: linka.news

Foto: Alexandra Timpau

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: historické domy minimalistický styl prosvětlení interiéru rekonstrukce starších domů rodinne domy

Diskuze

  • Krasny opravdu moc povedeny.

    Petr