Zdroj: Jakub Sedlák / fotonotes 

V malé vesnici pod horou Říp si zrekonstruovali starou usedlost

08. 06. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Bydlení ve velkoměstech má nesporné výhody, především pro mladé lidi. Když vedle toho vlastníte chalupu na venkově, kam můžete odjíždět na víkendy, máte navrch. Majitelům domu v malé vesnici pod horou Říp, kteří přes týden bydleli v Praze, víkendová lokalita tak přirostla k srdci, že se rozhodli odejít z hlavního města a přestěhovat se na venkov natrvalo. Aby to mohli udělat, bylo nutné starou stavbu zrekonstruovat.

Oživení staršího domu v malebném prostředí svěřili do rukou architektům z DESTYL ateliéru. Přáním majitelů bylo zrekonstruovat stavbu tak, aby v co největší možné míře splňovala technologické i estetické požadavky současné doby, ale zároveň měl být zachován venkovský charakter budovy a její kouzlo. V interiéru si představovali kombinaci tradičních a moderních prvků. Moderní prvky ruku v ruce s prvky minulosti (například cihlová klenba) měly vytvářet ucelený, útulný dojem. To se podařilo.

Přečtěte si také:
Kompletní proměna staršího domu, který již nevyhovoval potřebám rodiny

Odhalování původních konstrukcí ukázalo problémy

Když vidíte starší dům s nánosy nejrůznějších částečných oprav a vylepšení, které přibývaly po desetiletí, nikdy si nemůžete být jistí, co se pod nimi skrývá. Podobně tomu bylo i v tomto případě. „Během odhalování původních konstrukcí, i během bouracích prací, jsme opakovaně naráželi na velmi špatný stav budovy. Jako nevyhovující byl vyhodnocen původní krov i strop, statické trhliny měly i původní klenby.

Novostavba tradičné usedlosti s moderným utulným interiérem

Venkovní prostor je s bazénem a svědkem minulosti – výraznou červenou pumpou. Zdroj: Jakub Sedlák / fotonotes 

Dům neměl základy, nosné stěny nebyly mezi sebou provázané a měly značné problémy se vzlínající vlhkostí. Rozsah plánované rekonstrukce stále narůstal a s mírnou nadsázkou nám původní zůstala jen červená pumpa,“ charakterizují rozsah poškození původního domu architekti.

Novostavba tradičné usedlosti s moderným utulným interiérem

Přirozené světlo ve vstupní hale znásobují pečlivě umístěná zrcadla. Zdroj: Jakub Sedlák / fotonotes 

Místo rekonstrukce novostavba

Nakonec nezbývalo nic jiného než postavit dům nanovo, od základů. Navzdory tomu, že šlo o novostavbu, nese rysy původní stavby. Dům má stejný tvar a dispozici. Dokonce se podařilo realizovat i klenby přesně tak, jak byly v původní stavbě. Minulost pozemku se promítla i do zvolených materiálů.

Přečtěte si také:
Kompletní rekonstrukci staré chalupy oživila ručně vyráběná mozaika

Příjemná novostavba působí jako vydařená rekonstrukce původního domu, je omítnutá, zachovány jsou i šambrány kolem oken. Část stavby, kde se nachází hlavní vstup, je obložena kamenem se vzorem opuky, která se v této lokalitě těžila. Na střešní obklad a obklad vikýřů autoři stavby použili falcovaný plech v antracitovém odstínu.

Novostavba tradičné usedlosti s moderným utulným interiérem

V přízemí se nacházejí obývací pokoj s působivým zděným klenbový stropem namalovaným nabílo a s prostornou kuchyní. Zdroj: Jakub Sedlák / fotonotes 

Dobové a moderní = jedna k jedné

Interiér spojuje dobové prvky s moderními ve vyváženém poměru. Je barevně i materiálově čistý, svěží, jako harmonizující prvek k bílým stěnám používá světlé dřevo. Přirozené světlo ve vstupní hale znásobují pečlivě umístěná zrcadla. Zajímavým prvkem je točité dřevěné schodiště s knihovnou osvětlené střešním oknem.

Přečtěte si také:
Designérčin vysněný domov: Stoletý dům prošel pod jejíma rukama kompletní proměnou

Ložnice i pro hosty, venkovní kuchyň, sauna

V přízemí se nacházejí obývací pokoj s působivým zděným klenbový stropem namalovaným nabílo a s prostornou kuchyní, technické místnosti a schodiště. Na druhém konci domu je umístěna ložnice pro hosty.

Novostavba tradičné usedlosti s moderným utulným interiérem

Kuchyň. Zdroj: Jakub Sedlák / fotonotes 

Na obývací pokoj směrem do hloubky pozemku navazuje krytá venkovní kuchyň s posezením na vydlážděné terase. Za ní následuje sauna a venkovní prostor s bazénem a svědkem minulosti – výraznou červenou pumpou. V poschodí najdete dětský pokoj, pracovnu s šatnou a hlavní ložnici.

Venkovské bydlení s červenou pumpou

architektonický ateliér: DESTYL ateliér

autoři: Martin Poledníček, Radek Eis, Anna Línková, Stanislav Janíček

lokalita: pod Řípem, ČR

plocha: 229 m2

projekt: 2017 až 2018

realizace: 2020 až 2021

Sabína Zavarská

Foto: Jakub Sedlák / fotonotes 

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: bazény moderni bydleni novostavby rodinných domů Otevřená dispozice tradiční domy Venkovská usedlost venkovský styl
Sdílejte článek

Diskuze