Bábovka netradičně: Vyzkoušejte ji s pivem či v duhovém zbarvení
Bábovka je typický moučník, který často chystaly hospodyňky po nedělním obědě ke kávě či jako sladkou snídani. Kromě klasických receptů na dvoubarevnou bábovku vyzkoušejte alespoň jeden ze tří méně obvyklých. Máte chuť na duhovou bábovku, která je zajímavá především svým vzhledem po rozkrojení, nebo otestujete recept na bábovku z olivového oleje?
Formu na bábovku má doma téměř každá hospodyně. V našich končinách se bábovky připravují nejčastěji jako dvoubarevné. Do receptu na bábovku přidávají některé kuchařky například rozinky, čokoládové kousky nebo kandované ovoce. Zkuste s novým rokem něco nového. Co takhle méně tradiční mrkvová bábovka nebo bábovka z piva?
Špaldová olivová bábovka
Bábovky patří do sladkých moučníků a výjimkou není ani tento recept na bábovku z olivového oleje a bílého vína. Zmíněné ingredience navodí atmosféru Itálie, kde je naší bábovce podobné sladké pečivo zvané Panettone.
Ingredience
- 300 g špaldové mouky
- 200 g cukru
- 200 ml kvalitního olivového oleje
- 2 dcl bílého vína
- 4 vejce
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky kypřicího prášku
- ½ lžičky soli
- strouhaný kokos na vysypání formy
- máslo na vymazání formy
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Celá vejce vyšleháme společně s cukrem do husté pěny. Přidáme olivový olej, bílé víno, špaldovou mouku, sůl, najemno nasekaný rozmarýn, kypřicí prášek, vanilkový extrakt a mícháme do hladké konzistence.
- Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem.
- Těsto na olivovou bábovku vlijeme do připravené formy a pečeme přibližně 45 až 50 minut.
- Olivovou bábovku necháme vychladnout a ještě teplou ji obezřetně vyklopíme z formy na talíř či prkénko. Necháme vychladnout a podáváme.
- Podle chuti můžeme bábovku přelít polevou připravenou z přecezené pomerančové šťávy a z moučkového cukru.
Duhová bábovka s bílou polevou
Následující recept potěší nejvíce děti, a to díky své barevnosti a bílé polevě. Radost z pestrých barev v tomto receptu na bábovku budou mít však i dospělí strávníci, protože jíme i očima.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 220 g krupicového cukru
- 100 g másla
- 6 vajec
- kůra z citronu
- 1 balení kypřicího prášku
- 350 ml 31% smetany
- 4 potravinářská gelová barviva
- 100 g bílé čokolády na polevu
Postup
- Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vaječné žloutky oddělíme od bílků a do větší misky prosejeme přes sítko mouku, kterou následně smícháme s kypřicím práškem.
- Ve velké míse utřeme máslo s krupicovým cukrem a následně zašleháme postupně všechny žloutky.
- Do směsi přidáme nastrouhanou kůru z bio citronu, polovinu suchých ingrediencí a promícháme.
- Přilijeme smetanu, zbytek suchých ingrediencí a důkladně zamícháme. Z bílků připravíme tuhý sníh a opatrně ho přidáme do těsta. Mícháme velmi rozvážně a pomalu.
- Troubu si předehřejeme na 180 °C. Hotové těsto na bábovku rovnoměrně rozdělíme do 5 misek. První část rozprostřeme na dno bábovkové formy.
- Další 4 části těsta obarvíme potravinářským barvivem podle vlastních preferencí. Následně postupně všechna 4 barevná těsta navrstvíme do formy na bábovku tak, aby těsto vytvořilo barevnou duhu.
- Bábovku pečeme do upečení. Stav budeme zkoušet vsunutím špejle do těsta – pokud bude špejle suchá, duhová bábovka je hotová.
- Hotovou bábovku necháme vystydnout ve formě a poté vyklopíme na připravené prkénko. Zdobíme bílou čokoládovou polevou.
Mrkvová bábovka
Mrkvové těsto má všestranné využití – používá se na chleby nebo dorty. Do receptu na bábovku z mrkve se přidává kůra z pomeranče a díky tomu krásně svěže voní. Tento recept je jedním ze zdravějších díky menšímu množství cukru, vajec, mouky a s přidáním mrkve a ořechů.
Ingredience
- 125 g hladké špaldové mouky
- 150 g jemného třtinového cukru
- 2 celá vejce
- 140 ml rostlinného oleje
- 175 g nastrouhané mrkve na jemno
- 50 g ořechů (mandle nebo vlašské ořechy)
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky kypřicího prášku
- ½ lžičky mleté skořice
- kůra z pomeranče
- máslo na vymazání formy
- polohrubá mouka na vysypání formy
Postup
- Celá vejce vyšleháme s třtinovým cukrem do pěny. Do mísy prosejeme hladkou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici a sůl. Důkladně promícháme.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Do pěny vyšlehané z vajec postupně zašleháváme olej. Následně přidáme sypké ingredience, nastrouhanou mrkev na jemno, nasekané ořechy, pomerančovou kůru a promícháme.
- Formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme polohrubou moukou a vlijeme těsto. Mrkvovou bábovku pečeme asi 40 minut.
- Následně necháme bábovku lehce vychladnout předtím, než ji vyklopíme na talíř nebo prkénko.
- Hotovou mrkvovou bábovku můžeme posypat mletou skořicí a/nebo moučkovým cukrem.
Bábovka s pivem
Zní to jako dost neobvyklé spojení: bábovka a pivo. V tomto receptu na se používá tmavé pivo stout, které mívá ovocnou chuť a příchuť praženého sladu. Do sladkého moučníku se proto perfektně hodí.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla
- 185 g třtinového cukru
- 1/3 hrnku nasekaných rozinek
- 2 celá vejce
- 185 ml tmavého piva stout (Guinness nebo Primátor)
- 185 ml zakysané smetany
- 150 g tmavé čokolády
- ¾ lžičky jedlé sody
- ½ lžička soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- máslo na vymazání
- hrubou mouku na vysypání
Na polevu
- 225 g tmavé čokolády
- 185 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
Postup
- Na začátek předehřejeme troubu na 160 °C. Vymažeme si formu na bábovku máslem a vysypeme hrubou moukou.
- V malém hrnci zahřejeme na střední teplotě tmavé pivo, rozinky, 60 ml vody a máslo. Směs se nesmí vařit. Stáhneme, jakmile se máslo rozpustí a mimo sporák vmícháme nalámanou tmavou čokoládu.
- Do větší mísy prosejeme mouku, jedlou sodu, cukr, sůl a promícháme.
- Ve střední míse vyšleháme vejce se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem. Vaječnou směs smícháme s vychladlou směsí piva a rozinek.
- Postupně přidáváme suché přísady tak, abychom získali hladké těsto.
- Do formy na bábovku nalijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 50 minut.
- Bábovku s pivem necháme nejdříve mírně vystydnout, poté ji vyklopíme na prkénko a necháme zcela vychladnout.
- V menším kastrůlku zahřejeme smetanu ke šlehání s máslem. Těsně před tím, než se smetana začne vařit, sejmeme kastrůlek z ohně a vmícháme tmavou čokoládu do hladké konzistence.
- Polevu necháme lehce zchládnout, aby byla hustší a poté ji přelejeme na bábovku. Servírujeme až poté, co čokoládová poleva zcela ztuhne.
Fotogalerie
Text: Adéla Ozomová
Foto: Shutterstock, iStock
Zdroj: apetitonline.cz, fresh.iprima.cz, igurmet.cz, naskokvkuchyni.cz