Zdroj: iStock

Co nevíte o bramboráku a jak si ho připravit netradičně

30. 10. 2023
Diskuze (0)
Sdílet

Tradiční bramborák patří do české kuchyně více než 200 let, ale původ u nás nemá. Smažené placky ze syrových strouhaných brambor připravují i germánské a slovanské národy a znají je také v Maďarsku. Pokrm podobný našim bramborákům jedí i Židé o svátku chanuka. Křupavý bramborák se dá připravit jak na slano, tak na sladko.

Kde se vzal bramborák?

Kdo by neznal křupavý bramborák, smaženou placku z brambor, který se skvěle hodí nejen k pivu. Nenechte se zmýlit, přestože má bramborák své čestné místo v tradiční české kuchyni, jeho původ není čistě český.

Přečtěte si také:
Deset tipů, jak si můžeme vypěstovat brambory v nádobách

Smažená pochoutka ze strouhaných brambor se připravuje od doby, kdy se u nás začaly sázet brambory. V germánských a slovanských zemích se bramborové placky smaží také. Například v Německu se jim říká Kartoffelpuffer.

Bramborák trojúhehníčky

Bramborák jde připravit do různých tvarů. Zdroj: iStock

Tradiční pokrm Židů během svátku chanuka se také připravuje z brambor – označuje se jako latke a smaží se na olivovém oleji. Latke se kromě bramborové varianty chystá z luštěnin, sýrů a zeleniny.

Různá česká označení pro bramborák

Pro své rozšíření se bramborák těší různým pojmenováním i na území naší republiky. Pokud někdy uslyšíte výrazy bandorák, ertepliak, křapáč, placek, vošouch, bramborka, baba, kramflek, krompelák nebo cmonda, vězte, že všechny tyto názvy označují jedno a totéž: tradiční křupavý bramborák

Název sejkory náleží bramborákům pečeným na sucho přímo na plotně. Bramborák s gulášem nebo samotný s česnekem a majoránkou je klasická hospodská pochutina skvěle se hodící k čepovanému pivu.

Servírování bramborákü

Bramboráky se dají servírovat různými způsoby. Zdroj: iStock

V hospodě vznikla i jihočeská cmunda – bramborák s kysaným zelím a uzeným masem. Do hospody v jihočeském městě Kaplice přišli hosté a hospodský jim už neměl, co připravit k jídlu. Aby je neposílal hladové jinam, nachystal jim pokrm z potravin, které našel v kuchyni.

Šikovný kuchař stál u zrodu kaplické cmundy, která se díky své oblíbenosti objevuje na mnoha jídelních lístcích českých hospůdek ještě dnes. Bohužel se v restauracích kromě poctivých bramboráků vyskytují i zamrazené předsmažené polotovary.

Přečtěte si také:
Nevylévejte vodu, ve které jste vařili brambory! Má své využití v zahradě

Bramborák nejen z brambor

Obměna bramboráku z brambor je verze z cuket – tzv. cukeťák. Zajímavostí je, že se bramboráky připravují i ve sladké variantě. Na Valašsku se horký bramborák potírá máslem a cukruje. V Polsku se smažený bramborák pod názvem Placek ziemniaczany zalévá smetanou a sype cukrem.

Sladké bramboráky se připravují s jablky, povidly, s medem a se smetanou. Dokonalé bramboráky vyžadují hodně rozpálený tuk (sádlo nebo olej) a opatrní bychom měli být s množstvím mouky v těstě.

Bramborák s povidly a skořicí

Bramborák džem

Bramborák je možné připravit také nasladko. Zdroj: Shutterstock

Ingredience k přípravě

  • půl kila brambor pečených ve slupce
  • 250 g sýru cottage
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli
  • ½ prášku do pečiva

Ingredience na servírování

  • povidla
  • skořice
  • máslo
  • moučkový cukr

Postup

  1. Brambory omyjeme ve studené vodě, osušíme čistou utěrkou nebo ubrouskem a vložíme do pekáče s hrubou mořskou solí. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C doměkka asi 40 minut.
  2. Upečené brambory necháme vystydnout, oloupeme je a nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Do nastrouhaných brambor přidáme vejce, sůl, prášek do pečiva, mouku, cottage a vymícháme těsto.
  4. Do nepřilnavé pánve vložíme kousek másla a rozehřejeme na střední teplotu. Z těsta vypracujeme dlaní placky o tloušťce asi 5 mm.
  5. Na rozpáleném másle smažíme placky z obou stran dozlatova. Servírujeme s povidly, skořicí, cukrem a rozpuštěným máslem.

Kynutý bramborák z trouby

Pečený bramborák

Bramborák je možné připravit i v troubě. Zdroj: iStock

Ingredience

  • 150 g vařených strouhaných brambor
  • 150 g syrových strouhaných brambor
  • 160–200 g hladké mouky
  • 180 g vody
  • 1 lžička cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 větší cibule
  • 100 g uzeného bůčku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2–3 stroužky česneku
  • 20 g droždí
  • majoránka
  • drcený kmín
  • mletý pepř

Postup

  1. Na pánev vlijeme rostlinný olej a osmažíme jemně nakrájenou cibuli.
  2. Jakmile bude cibulka zlatavá, přidáme uzený bůček nakrájený na malé kostičky.
  3. Bůček s cibulí necháme vychladnout a mezitím připravíme kvásek z vody, cukru, droždí a z části mouky.
  4. Asi po 20minutách by měl být kvásek hotový, přidáme jej do mísy k ostatním ingrediencím a k vychladlému bůčku s cibulí. Důkladně promícháme.
  5. Podle chuti směs ochutíme solí a přendáme do zapékací mísy vymazané sádlem a vysypané strouhankou.
  6. Těsto necháme vykynout přibližně 30 minut a poté pečeme v troubě na 200 °C přibližně jednu hodinu.
  7. Kynutý bramborák z trouby podáváme teplý i studený třeba s kysaným zelím.

Staročeská cmunda po kaplicku

Cmunda

Bramborák se zelím a masem se objevuje také v nabídkách typicky českých restauracích. Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1 kg syrových brambor
  • 1 stroužek česneku
  • 3 vejce
  • 10 lžic hladké mouky
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 600 g uzené vepřové krkovice
  • 500 g bílého kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 hrsti majoránky
  • 1 lžička mletého pepře
  • 2 lžičky soli
  • olej na smažení
Přečtěte si také:
Od babiččina hovězího vývaru až k vietnamské Pho. Tradiční a exotické recepty pro každou kuchyni

Postup

  1. Uzenou krkovici dáme vařit do vody přibližně na jednu hodinu.
  2. Cibuli nakrájíme na jemno a smažíme na oleji do růžova.
  3. Následně přidáme k cibuli kysané zelí a cukr podle kyselosti zelí.
  4. Zelí dusíme pod pokličkou asi 30 minut, poté zaprášíme lžící polohrubé mouky a dusíme dalších 5 minut.
  5. Do čisté mísy nastrouháme brambory na jemno, přidáme 3 vejce, česnek, hladkou mouku, sůl, kmín, pepř, majoránku a vypracujeme těsto na bramboráky.
  6. Bramboráky smažíme z obou stran dozlatova na rozpáleném oleji ve větší pánvi.
  7. Uvařené uzené maso nakrájíme na plátky a servírujeme s bramboráky a kysaným zelím. Cmundu po kaplicku můžeme ozdobit cherry rajčátky.

Fotogalerie

Text: Adéla Ozomová
Foto: iStock, Shutterstock
Zdroj: www.apetitonline.cz, www.vypecenavyzva.cz, www.pekarnomanie.cz

Kategorie: Recepty
Tagy: brambory jidlo
Sdílejte článek

Diskuze