Přátelé grilují maso
Zdroj: iStock

Jednoduché recepty na grilování masa, sýrů a zeleniny

09. 06. 2023
Diskuze (0)
Sdílet

Grilování je nejen oblíbenou letní aktivitou, ale je to také skvělý způsob, jak si vychutnat výborné jídlo, a přitom posedět s přáteli či rodinou. Ať už patříte mezi „grilovací“ začátečníky nebo profesionály, zde najdete jednoduché recepty na dokonalé grilované pokrmy.

Grilované zeleninové špízy s bylinkovým dresinkem

Grilované zeleninové a masové špízy

Zdroj: iStock

Suroviny

  • 1 paprika, nakrájená na kousky
  • 1 cibule, nakrájená na kousky
  • 1 cuketa, nakrájená na plátky
  • 1 lilek, nakrájený na kousky
  • 8 cherry rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Na bylinkový dresink

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup

Zeleninu nakrájejte na kousky. Dřevěné špízy – pokud nepoužíváte kovové – navlhčete vodou (můžete je také nechat namočené ve vodě po dobu několika minut) a napichujte na ně kousky zeleniny a cherry rajčata.

Smíchejte olivový olej, sůl a pepř a směsí zeleninu důkladně potřete. Vložte špízy na gril a grilujte je po dobu asi 5 až 7 minut na každé straně, dokud nejsou zelenina a rajčata zlatavě hnědá a měkká. Pro dresink smíchejte všechny ingredience v misce a podle chuti dochuťte solí a pepřem. Hotové špízy podávejte s bylinkovým dresinkem.

Grilovaná krkovička

Grilovaná krkovice

Zdroj: iStock

Suroviny

  • 1 kg vepřové krkovičky
  • ½ šálku sójové omáčky
  • ¼ šálku kečupu
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce hořčice
  • ¼ šálku octa
  • ¼ šálku olivového oleje
  • sůl a pepř
Přečtěte si také:
Naučte se správně nabrousit a naostřit vaše kuchyňské nože

Postup

Nejprve si připravte marinádu tak, že smícháte sójovou omáčku, kečup, hnědý cukr, česnek, hořčici, ocet, olivový olej, sůl a pepř v misce. Krkovičku si nakrájejte na tak silné plátky, jak to máte rádi – někdo má raději silnější a někdo zase tenčí a vložte je do uzavíratelného sáčku.

Přidejte marinádu a dobře promíchejte, aby se všechny kousky důkladně obalily. Vložte krkovičku do lednice a nechte marinovat po dobu minimálně 4 hodin – lepší je přes noc. Rozehřejte gril na nejvyšší teplotu nebo ho pořádně rozpalte pomocí briket.

Vyjměte krkovičku z marinády (můžete si ji osušit papírovou utěrkou, pokud vám vadí marináda na ní). Krkovičku grilujte asi 10 až 12 minut na každé straně, dokud nejsou kousky důkladně propečené a karamelizované. Nechte maso odpočinout asi 5 minut a následně ho nakrájejte na plátky a podávejte.

Grilovaný hermelín s chilli papričkami

Grilovaný hermelín

Zdroj: iStock

Suroviny

  • 1 celý kulatý sýr Hermelín (nebo obdobný sýr)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1–2 chilli papričky, nakrájené na kolečka (podle vaší chuťové preference)
  • sůl a pepř

Postup

Gril rozehřejte na střední teplotu či rozpalte pomocí briket. Hermelín vyjměte z obalu. V malé misce smíchejte olivový olej, česnek, chilli papričky, sůl a pepř. Směs naneste na vrchní část hermelínu a dejte ho na grilovací mřížku. Hermelín grilujte po dobu 5 až 7 minut na každé straně, dokud nezačne být měkký a nedostane zlatohnědou kůrku. Poté hermelín opatrně přeneste na talíř a podávejte s křupavou bagetou či jinou, vámi zvolenou oblohou.

Šťavnatý hamburger se slaninou a BBQ omáčkou

Hamburger na dřevěném prkénku

Zdroj: iStock

Suroviny

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 4 hamburgerové housky
  • 4 plátky sýru čedar (můžete zvolit i jiný, dle vašich preferencí)
  • 8 plátků slaniny
  • 1 cibule, nakrájená na plátky
  • 4 plátky okurky
  • 4 plátky rajčete
  • 4 listy ledového salátu
  • 4 lžíce omáčky BBQ (nebo podle chuti)
  • sůl a pepř

Postup

Rozehřejte si gril. V míse smíchejte mleté hovězí maso spolu se solí a pepřem a vytvarujte z něj 4 stejnoměrné kuličky. Poté je lehce zploštěte a vytvořte z nich hamburgery o průměru asi 10 cm. Grilujte hamburgery na grilovací mřížce asi 5-7 minut z každé strany, dokud nejsou uvnitř propečené, ale stále šťavnaté.

Posledních pár minut grilování na každý hamburger položte plátek čedaru a nechte ho změknout. Zatímco se hamburgery grilují, opékejte slaninu na pánvi, dokud není krásně křupavá. Poté ji nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce.

Rozpalte pánev a osmahněte na ní cibuli, dokud není měkká a zlatavá. Hamburgerové bulky opékejte na grilu, dokud nejsou křupavé a zlatavé. Rajčata a okurky pokrájejte na tenké plátky, ledový salát natrhejte na kusy, aby vám vznikly listy vhodné do hamburgeru.

Na každou bulku dejte lžíci BBQ omáčky, položte na ni list salátu, na to položte maso se sýrem, slaninu, cibuli, plátek rajčete a nakonec plátek okurky. Zbylou BBQ omáčku můžete použít jako dip k hranolkám nebo zelenině.

Grilovaná žebírka s marinádou

Grilované maso

Zdroj: iStock

Suroviny

  • 1 kg vepřových žebírek
  • ½ šálku sójové omáčky
  • ½ šálku medu
  • ¼ šálku kečupu
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce chilli omáčky
  • 1 lžička mletého zázvoru (můžete přidat i čerstvý)
  • sůl a pepř

Postup

Žebírka důkladně omyjte a očistěte od přebytečného tuku a kůže. Následně je nakrájejte na menší kousky, které jsou ideální velikosti pro grilování. Všechny ingredience na marinádu smíchejte v misce a důkladně promíchejte.

Vložte žebírka do misky s marinádou a nechte je v ní minimálně 2 hodiny (ideálně přes noc) v lednici odpočinout. Zahřejte gril na střední teplotu – nebo ho rozpalte pomocí briket – a grilujte žebírka asi 15 až 20 minut na každé straně, dokud nejsou dokonale propečená. Podávejte s oblíbenou přílohou.

Text: Claudie Kornelová
Foto: iStock

Kategorie: Recepty
Tagy: grilovani jidlo vareni zelenina
Sdílejte článek

Diskuze