Nezbavujte se kopřiv na zahradě. Připravte si z nich omeletu nebo smoothie
Kopřiva obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro správnou funkci našeho těla. Je skvělým zdrojem vitamínu A, který má blahodárné účinky na naše oči, sliznici, kůži a imunitní systém. Zkuste si doma některý z našich receptů a obohaťte své tělo potřebnými vitamíny.
Kopřivová polévka
Suroviny
- 2 hrsti čerstvých kopřivových listů
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku pepře
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 lžíci másla
- trochu olivového oleje
Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte pokrájenou cibuli a česnek. Smažte na středním ohni přibližně 5 minut, dokud cibule nebude měkká. Do hrnce vložte nakrájené brambory, mrkev a čerstvé kopřivy. Přidejte zeleninový vývar, sůl a pepř. Přiveďte vše k varu. Vařte přibližně 20 minut, dokud brambory, mrkev a kopřivy nezměknou. Do polévky přidejte cibuli a česnek z pánve.
Chvíli povařte. Stáhněte hrnec z plotny a ingredience v něm rozmixujte pomocí tyčového mixéru do hladka. Přidejte máslo. Pokud je polévka příliš hustá, můžete ji zředit vodou nebo trochou zeleninového vývaru. Dochuťte dle potřeby solí či pepřem.
Pesto z kopřiv
Suroviny
- 2 hrsti čerstvých kopřiv
- ½ šálku olivového oleje
- ¼ šálku vlašských nebo piniových ořechů
- 2 stroužky česneku
- ¼ šálku strouhaného parmazánu
- šťáva z ½ citrónu
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvé bagetky
Čerstvé kopřivy opláchněte vodou a nechte je okapat. Budete-li používat piniové oříšky, můžete je lehce opražit na pánvi, aby se uvolnila jejich chuť. Do mixéru vložte oříšky, kopřivy, strouhaný parmazán, česnek a šťávu z citrónu. Zapněte mixér a postupně přilévejte olivový olej. Pokračujte v mixování, dokud nevznikne hladká pasta.
Pesto ochutnejte a dle potřeby dochuťte solí, pepřem či citronovou šťávou. Naneste jej na čerstvé bagetky. V chladničce jej můžete uchovávat v uzavřené nádobě až týden.
Kopřivové omelety
Suroviny
- 2 hrsti čerstvých kopřiv
- 4 vejce
- ¼ šálků mléka
- ¼ šálku strouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Čerstvé kopřivy pečlivě omyjte a usušte. Poté je pokrájejte na menší kousky. Ve větší míse rozmíchejte vejce s mlékem a strouhaným parmazánem. Na pánvi rozehřeje olivový olej a přidejte pokrájené kopřivy a na tenké plátky nakrájený česnek. Vše opékejte přibližně 3–4 minut, dokud kopřivy nezměknou.
Na kopřivy přilijte směs vajec s mlékem a parmazánem. Opékejte dokud se vejce zespodu neslepí. Pomocí obracečky omeletu otočte a nechte ji opékat z druhé strany další 2–3 minuty. Můžete ji podávat jen tak samostatně nebo například s rajčaty či okurkou.
Chipsy z kopřiv
Suroviny
- 2 hrsti kopřivových listů
- 2 lžíce olivových olejů
- ½ lžíce soli
Předehřejte troubu na 175 °C. Omyjte kopřivové listy a odstraňte všechny stonky. Listy rozložte na pečicí papír na plechu a potřete je olivovým olejem. Posypte je solí. Pečte je v troubě 10–15 minut, dokud nejsou listy křupavé.
Kopřivové smoothie
Suroviny
- 2 hrsti kopřivových listů
- 1 banán
- 1 šálek kokosového mléka (můžete použít i mandlové nebo sójové)
- ½ šálku ananasu
- 1 lžíci medu
- led (můžete použít i bez ledu)
Omyjte a osušte kopřivové listy. Oloupejte banán ze slupky. Vložte kopřivové listy, pokrájený banán a kokosové mléko do mixéru. Přidejte lžíci medu nebo případně jiné sladidlo dle chuti. Například čekankový, agávový či stéviový sirup.
V případě potřeby mít smoothie chladnější přidejte také led. Mixujte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Pokud je smoothie příliš husté, přidejte trochu mléka nebo vody. Nalijte smoothie do sklenic a ozdobte jej plátky ananasu.
Text: Claudie Kornelová
Foto: iStock