Při vysokých teplotách přijdou vhod saláty. Některé druhy ovoce vyniknou hlavně z grilu
Ovocné saláty jsou plné barevných a lahodných plodů, které nabízejí bohaté množství vitamínů, vlákniny a antioxidantů. Připojte se k nám a objevte různé varianty, které si zamilují i děti.
Salát z manga s mátovo-jogurtovým dresinkem
Salát z manga s mátovo-jogurtovým dresinkem je skvělý způsob, jak si vychutnat čerstvé ovoce spolu s osvěžujícím a lehkým dresinkem.
Ingredience
- 3 středně velká manga, oloupaná a nakrájená na plátky
- 3 střední jablka Gala, nakrájená na plátky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1/2 šálku obyčejného jogurtu
- 2 lžíce medu
- 1 lžička mletého čerstvého zázvoru
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šálku čerstvých mátových lístků nakrájených na tenké plátky
Postup
- Ve velké míse smíchejte mango a jablka. Pokapejte 1 lžící limetkové šťávy a promíchejte.
- V malé misce smíchejte jogurt, med, zázvor, sůl a zbývající 1 lžíci limetkové šťávy.
- Vmíchejte do mangové směsi. Posypte mátou a promíchejte.
- Před podáváním nechte alespoň 15 minut odležet v chladničce.
Grilovaný ovocný salát
Grilovaný ovocný salát je ideální možnost, jak využít sezónní ovoce a přidat mu zvláštní grilovanou chuť. Je to lehká a osvěžující alternativa k tradičním dezertům.
Ingredience
- 6 lžic citronové šťávy
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce nasekané čerstvé máty
- 2 oloupané broskve, vypeckované a rozpůlené
- 3 střední švestky, vypeckované a rozpůlené
- 4 meruňky, vypeckované a rozpůlené
- 1/4 čerstvého ananasu nakrájeného na 4 plátky
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 1/4 lžičky košer soli
- 1/8 lžičky mletého nového koření
- 170 gramů čerstvé baby rukoly
- 1 šálek rozdrobeného sýru feta
Postup
- Ve velké mělké míse prošlehejte 3 lžíce citronové šťávy, rozpuštěné máslo a mátu.
- Přidejte ovoce, marinujte po dobu 30 minut, jednou promíchejte. Sceďte, marinádu si dejte stranou.
- Ovoce grilujte zakryté na omaštěné grilovací mřížce na středně vysokém přímém ohni 4–6 minut.
- Otočte, potřete marinádou. Znovu potřete marinádou a grilujte odkryté, dokud ovoce není měkké, ale ne kašovité, dalších 4–6 minut.
- Ovoce přendejte z grilu a nechte chladit 5–10 minut. Až vychladne, nakrájejte ho na čtvrtky.
- Smíchejte olivový olej, med, košer sůl, nové koření a zbývající citronovou šťávu. Polovinou dresinku pokapejte rukolu a míchejte, dokud nebude dobře obalená; položte rukolu na velký servírovací talíř.
- Přidejte grilované ovoce; pokapejte zbývajícím dresinkem. Posypte rozdrobeným sýrem feta.
Avokádový ovocný salát s mandarinkovým octem
Na teplé dny, kdy si chceme jen odpočinout, je chladivý salát s avokádem, lesním ovocem a mátou to pravé. Mandarinkový dresink je navíc tak osvěžující.
Ingredience
Na salát:
- 3 středně zralá avokáda, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
- 3 střední manga, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
- 1 šálek čerstvých malin
- 1 šálek čerstvých ostružin
- 1/4 šálku mleté čerstvé máty
- 1/4 šálku nakrájených opečených mandlí
Na dresink:
- 1/2 šálku olivového oleje
- 1 lžička strouhané mandarinky nebo pomerančové kůry
- 1/4 šálku mandarinkové nebo pomerančové šťávy
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Postup
- Uspořádejte avokádo a ovoce na servírovací talíř, posypte mátou a mandlemi.
- V malé misce vyšlehejte ingredience na dresink, dokud se důkladně nespojí, a nakonec dresinkem salát pokapejte.
Upozornění: Pamatujte, že saláty můžete obměňovat dle svých chuťových preferencí. Pokud vám nějaké ovoce či zelenina nechutná, stačí jednoduše vyměnit za jiné či zcela vynechat.
Nadýchaný jahodovo-borůvkový salát
Nadýchaný jahodovo-borůvkový salát podávejte jako osvěžující dezert nebo jako součást snídaně. Můžete ho servírovat samotný nebo jako přídavek k jiným dezertům jako jsou dorty nebo zákusky.
Ingredience
- 1 balení smetanového sýra, měkčeného
- 1–1/2 hrnku cukru (vyberte dle sebe, který vám chutná nejvíce)
- 2 šálky husté smetany ke šlehání
- 8 šálků čerstvých jahod, nakrájených na plátky
- 2 šálky čerstvých borůvek
Volitelné: další čerstvé jahody a borůvky
Postup
- Ve velké míse ušlehejte smetanový sýr a cukr do hladka.
- Pomalu přilévejte smetanu, šlehejte do husté a nadýchané hmoty.
- Následně vmíchejte 8 šálků jahod a 2 šálky borůvek. Pokud chcete, můžete přidat další.
Křupavý jablečný salát
Křupavý jablečný salát je dobrá cesta, jak využít jedinečnou chuť jablek spolu s pekanovými ořechy a připravit osvěžující a zdravou přílohu nebo lehké občerstvení.
Ingredience
- 2 jablečné odrůdy (např. Granny Smith a Gala)
- 1 střední mrkev
- ½ šálku nasekaných pekanových ořechů
- ½ šálku rozinek
- ½ šálku nasekaného celeru
- ¼ šálku jablečného džusu
- 2 lžíce čerstvého citronového džusu
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- 1 lžíce medu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Oloupejte a nakrájejte jablka na tenké plátky. Oloupejte a nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle.
- V míse smíchejte nakrájená jablka, nastrouhanou mrkev, pekanové ořechy, rozinky a nasekaný celer.
- V menší míse smíchejte jablečný džus, citronový džus, řecký jogurt a med. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Omáčkou zalijte jablečnou směs a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily.
- Nechte salát odpočinout v lednici po dobu alespoň 30 minut, aby se chutě propojily a salát byl křupavější.
- Před podáváním můžete salát posypat ještě trochou nasekaných pekanových ořechů pro extra křupavost.
Pomerančový salát
Pomerančový salát je svěží a plný chuti. Spolu s marmeládou a hroznovou šťávou vytvoří kombinaci, které neodolají ani mlsné děti.
Ingredience
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku pomerančové marmelády
- 1 šálek bílé hroznové šťávy
- 1/2 šálku citronovolimetkové sody
- 8 velkých pomerančů, oloupaných a nakrájených na plátky
- 3 lžíce strouhaných mandlí, opražených
- 3 lžíce slazeného opečeného strouhaného kokosu
Postup
- V malém hrnci na středním ohni smíchejte cukr a marmeládu; vařte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Odstraňte z tepla. Vmíchejte hroznovou šťávu a sodu.
- Přelijte přes sítko a zbytky vyhoďte.
- Dejte chladit do lednice přes noc.
- Pomocí děrované lžíce odeberte pomeranče do servírovací misky.
- Posypte mandlemi a kokosem.
Letní ovocný salát
Sladký salát z melounu, třešní, borůvek a microgreens je ideální pochoutkou na rodinné pikniky. Nezáleží na tom, kam ho vezmete, vždy splní svůj účel.
Ingredience
- 2 šálky kuliček melounu
- 2 šálky čerstvých sladkých třešní, vypeckovaných a rozpůlených
- 1 šálek čerstvých borůvek
- 1/2 šálku nakrájené okurky
- 1/2 šálku microgreens nebo natrhaného salátového mixu
- 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
- 3 lístky čerstvé máty, nakrájené na tenké plátky
- 1/4 šálku medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Postup
- Meloun, třešně, borůvky, okurku, microgreens a fetu smíchejte ve větší salátové míse.
- V malé misce smíchejte zbývající ingredience a vytvořte tak lahodný dresink, kterým salát pokapete.
Fotogalerie
Text: Claudie Kornelová
Foto: Shutterstock
Zdroj: Best Fruit Salads for Beginners od Casey Tucker, Tasty. Healthy. Cheap. Od Kevin Tatar, Healthy and Hearty Salads od Caroline Hofberg