Poznejte užitečné způsoby, jak zužitkovat slupky z cibule a česneku. Možná vás překvapí, na co všechno se dají použít!
Určitě jste už zaznamenali trend co nejlépe zužitkovat každou část rostlin, ovoce a zeleniny. Říká se tomu i vaření „od kořene po stonek“, při kterém žádná část nevyjde nazmar. I naše prababičky to velmi dobře věděly – za jejich časů bylo nemyslitelné vyhodit jakoukoliv část zeleniny – všechno použily. Víte o tom, že i „papírové“ slupky z cibule a česneku vám mohou dobře posloužit?
Cibule a česnek jsou pravděpodobně nejpoužívanější zeleninou ve všech světových kuchyních. Většina z nás však jejich vnější slupky a obaly vyhodí. Jsou však bohaté na živiny a mají též několik využití v domácnosti.
Proč jsou slupky plné živin a cenných látek?
Všechny rostliny od přírody produkují látky, které potřebují na svou obranu, ochranu a léčbu. Mnohé z ochranných látek soustřeďují právě do vnějších obalů, protože na tomto místě – mezi vnitřkem rostliny a vnějším prostředím – dochází k většině environmentálních útoků.
Vnější slupky cibule a česneku jsou vynikající zdroj vitamínů A, C, E a mnoha antioxidantů. Slupky cibule jsou též bohatým zdrojem flavonoidů, především kvercetinu, silného antioxidantu s protizánětlivým účinkem.
Co se stane, když oloupeme česnek?
Zbavením česneku vnějších obalů odstraníme takzvané fenylpropanoidní antioxidanty, které chrání srdce a pomáhají bojovat proti procesu stárnutí, podporují imunitu a snižují hladinu cholesterolu. Díky těmto vlastnostem se dostaly dokonce i do některých zdravotnických produktů.
Náš tip: Chcete-li použít česnek a cibuli včetně jejich slupek, vybírejte si bio druhy pěstované bez pesticidů – jinak budou právě cenné slupky nabité chemií. Nejlepší je vypěstovat si vlastní cibulku a česnek, třeba i na balkóně.
9 tipů, jak zužitkovat slupky cibule a česneku
1. Extra výživa do polévek a dušených pokrmů
Když přidáte cibulové a česnekové slupky do polévek, vývarů a dušeného masa, doplníte do jídla mnoho cenných živin. Po dovaření je sceďte nebo jednoduše vyberte sítkem.
2. Chutnější a zdravější česnek
Pečený nebo opékaný česnek, který nezbavíte ochranné vrstvy slupek, bude uvnitř měkký, karamelový a určitě bude mít větší výživovou hodnotu než oloupaný česnek. Dobrou volbou je při pečení masa nebo ryb, ale i zeleniny, přidat celou hlavičku česneku ve slupce s jemně odkrojenou vrchní částí stroužků. Jiný už nikdy nebudete chtít!
3. Výživná rýže
Přidejte několik slupek cibule i do vaření rýže, obohatíte jídlo o další vitamíny. Během vaření je nechejte louhovat a po uvaření rýže je jednoduše odstraňte. Rýže takto získá i neobvyklou barvu – zkuste použít slupky z červené cibule.
4. Vmíchejte slupky do domácího chleba
Přidejte jednu čajovou lžičku mleté nebo v hmoždíři drcené cibulové slupky do domácího chlebového těsta, získá jemnou příchuť a živiny navíc.
5. Uvolněte svalové křeče a podpořte lepší spánek
Víte o tom, že uvařená cibulová slupka může zmírnit svalové křeče? Cibulové slupky vařte 10 až 20 minut. Potom odvar sceďte a vypijte ho jako čaj před spaním na uvolnění svalových křečí. Tento cibulový odvar je též dobrým přírodním prostředkem pro lepší spánek.
6. Přidejte živiny do kompostu
Česnekové a cibulové slupky jsou skvělým způsobem, jak můžete přidat živiny do kompostu. Vaše rostlinky to určitě ocení.
7. Na barvení vajíček i látek
Pravděpodobně jste už slyšeli o tom, že slupky z červené cibule dokáží krásně zabarvit velikonoční vajíčka. To však není vše. Hnědé a červené slupky můžete též použít k zabarvení látky, nití či vlny. Není to složité: cibulové slupky vložte do hrnce a zalijte větším množstvím vody. Přiveďte do varu a vařte přibližně 30 až 45 minut. Když bude mít voda pěknou plnou barvu, slupky přeceďte a vyhoďte. Cibulové barvivo nechejte vychladnout, zřeďte podle potřeby vodou a namočte do něj světlé textilie či vlnu. Sledujte, jak se zabarvují a přizpůsobte dobu namáčení.
8. Barva na vlasy
Cibulové slupky mají sílu zabarvit i vlasy! Dodají jim nádech krásné zlatohnědé barvy. Vložte slupky cibule do hrnce s vodou a vařte 30 až 60 minut. Směs nechejte přes noc vychladnout, potom sceďte slupky a nalejte na čisté vlasy. Nechejte působit 30 minut, potom opláchněte.
9. Proti svědění pokožky
Slupky cibule a česneku mají protiplísňové vlastnosti, díky nimž jsou účinné při zmírňovaní svědivých kožních problémů. Odvar ze slupek cibule jednoduše naneste na pokožku.
Máte-li hodně slupek z cibule či česneku, můžete je i zmrazit. Slupky jednoduše uložte do plastového sáčku (nebo mrazicí nádoby) a zmrazte pro pozdější použití.
Sabína Zavarská
Zdroj: farmersalmanac.com
Foto: istock.com