Valentýnská tříchodová večeře: Recepty, které očarují chuťové buňky i srdce
Je tady den plný lásky a romantiky. A co je lepšího, než když v tento slavnostní den překvapíte svou drahou polovičku nějakým dobrým jídlem? Z tohoto důvodu jsme pro vás připravili kulinářského průvodce, který spojuje chuťový zážitek s nádechem romantiky. Tyto recepty nejenže zahřejí srdce vašeho partnera, ale také rozechvějí vaše chuťové buňky.
Valentýnské předkrmy
Ústřice na ledovém lůžku s citronovou omáčkou
Ústřice na ledovém lůžku s citronovou omáčkou jsou dekadentním zážitkem pro všechny milovníky mořských plodů. Studené a osvěžující ledové lůžko výborně kontrastuje s intenzivní chutí čerstvých ústřic, zatímco citronová omáčka dodává pikantní a kyselou nótu, zvýrazňující bohatost mořských chutí.
Ingredience
- čerstvé ústřice (počet dle vaší potřeby)
- led na lůžko
- 1/4 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 lžíce stolního octa (např. bílý vinný ocet)
- 1 lžička strouhaného křenu
- sůl a pepř podle chuti
- nasekaný čerstvý koriandr nebo petržel (na ozdobu)
Postup
- Na podnos nebo velký talíř umístěte vrstvu čistého ledu. Ujistěte se, že led pokrývá celý povrch talíře.
- Ústřice důkladně umyjte a očistěte pod tekoucí vodou. Poté je opatrně otevřete pomocí ostrého nože. Až je budete otvírat, ujistěte se, že zachováte co nejvíce šťávy. Následně položte otevřené ústřice na připravené ledové lůžko.
- V misce smíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, stolní ocet a strouhaný křen. Podle chuti přidávejte sůl a pepř. Dobře promíchejte.
- Každou otevřenou ústřici zakápněte malým množstvím citronové omáčky a posypte nasekaným koriandrem nebo petrželí pro osvěžující aroma a dekoraci.
- Servírujte ihned. Také můžete pro ozdobu přidat několik plátků citronu nebo dalších bylinek.
Kaviárové kanapky
Kaviárové kanapky jsou ikonou luxusu a elegance, které spojují krémovost tvarohu s lahodnou slaností kaviáru. Jejich jemná textura a bohatá chuť dodávají každému soustu exkluzivní charakter.
Ingredience
- čerstvé plátky bagety nebo toastu
- krémový tvaroh nebo smetanový sýr
- kaviár (podle vašich preferencí)
- čerstvá pažitka nebo nasekaná petržel na ozdobu
- plátky citronu (volitelně)
Postup
- Čerstvou bagetu nakrájejte na tenké plátky. Použít můžete také toast, který si předem opečete do zlatavé barvy.
- Rozetřete tenkou vrstvu krémového tvarohu nebo smetanového sýru na každý plátek bagety. Podle chuti můžete také přidat několik bylinek nebo trochu soli.
- Na vrchol tvarohu přidejte malou lžičku kaviáru. Druh kaviáru si vyberte dle své preference.
- Posypte nasekanou pažitkou nebo petrželí. To dodá pokrmu svěží a aromatickou chuť.
- Kaviárové kanapky servírujte na pěkném talíři a pokud chcete, můžete je ozdobit plátky citronu. Podávejte ihned, aby byly co nejčerstvější.
Hlavní chody
Krevety scampi
Krevety scampi jsou lahodné mořské plody, které jsou restované na česnekovém másle a dochucené svěžími bylinkami. Jejich jemná chuť a měkká textura přináší jedinečnou kombinaci mořského aroma a bohatého česnekového nádechu.
Ingredience
- 500 g velkých krevet, očištěných a oloupaných (ocas ponechte)
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 čajové lžičky červené papriky (pokud chcete, můžete zvolit pikantní verzi)
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- šťáva z 1 citronu
- 1/4 šálku bílého vína (volitelně)
- 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
- sůl podle chuti
- vařené těstoviny nebo rýže
Postup
- Krevety očistěte a odstraňte střevo (černý proužek na hřbetní straně krevety). Ořízněte špičky ocasu, ale ponechte je pro efekt a jednodušší konzumaci.
- Na pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi 1 minutu, dokud nezačne vonět. Přidejte červenou papriku (pokud používáte) a zamíchejte.
- Na pánev přidejte krevety a restujte je asi 2-3 minuty na každé straně, dokud nezměknou a nezískají růžovou barvu. Podle chuti přidávejte sůl a černý pepř.
- Přilijte bílé víno (pokud používáte) a nechte vařit asi 2 minuty, dokud se trochu nevyvaří. Zakapejte citronovou šťávou a přidejte čerstvě nasekanou petrželku.
- Krevety scampi podávejte na vařených těstovinách nebo rýži. Nakonec je ještě můžete zakápnout olivovým olejem nebo posypat čerstvou petrželkou.
Grilovaný hovězí steak s bylinkovým máslem
Grilovaný hovězí steak s bylinkovým máslem přináší dokonalou kombinaci šťavnatého masa a aromatického koření. Když se šťavnatý steak setká s rozplývajícím se máslem plným čerstvých bylinek, vznikne na vašem talíři jedinečná chuťová exploze.
Ingredience
- 2 hovězí steaky (ribeye, filet mignon, nebo podle vaší preference)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
Bylinkové máslo:
- 4 lžíce nesoleného másla, změklého
- 2 lžičky čerstvě nasekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, oregano)
- 2 stroužky česneku, prolisovaného
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Hovězí steaky nechte před vařením oteplit na pokojovou teplotu, což jim pomůže dosáhnout rovnoměrného propékání. Před grilováním steaky osolte a opepřete z obou stran.
- Gril předehřejte na střední až vysokou teplotu.
- Štětcem nebo rukou potřete steaky olivovým olejem. Následně je položte na předehřátý gril. Grilujte podle preferovaného stupně propečení. Pro medium rare to bude asi 4-5 minut na každou stranu.
- Během grilování smíchejte změklé máslo s nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Po grilování nechte steaky odpočinout po dobu asi 5 minut, aby se šťáva rovnoměrně rozmístila. Na každý steak položte lžíci bylinkového másla, které se na horkém mase pomalu rozplyne.
- Hotový steak podávejte s přílohou podle vlastního výběru – s pečenými brambory, hranolky, grilovanou zeleninou nebo salátem.
Valentýnský dezert
Jahodový cheesecake
Jahodový cheesecake spojuje krémovou lahodnost tvarohu s osvěžující sladkostí jahod. Tato dokonalá symbióza vytváří dezert, který okouzluje chuťové pohárky svou bohatou a svěží kombinací.
Ingredience
Na korpus:
- 200 g sušenek (například máslové)
- 100 g másla (rozpuštěného)
Pro náplň:
- 500 g jahod (čerstvé nebo mražené)
- 500 g tvarohu (pokojová teplota)
- 200 g krémového sýru (pokojová teplota)
- 200 g cukru
- 2 lžíce škrobu (například kukuřičného nebo bramborového)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- šťáva z 1 citronu
- 4 velká vejce
Pro dekoraci:
- čerstvé jahody
- jahodový džem nebo sirup
Postup
- Sušenky rozdrťte v mixéru nadrobno. Drť smíchejte s rozpuštěným máslem, dokud se nevytvoří hmota podobná vlhkému písku. Tuto směs vtlačte do dna formy na cheesecake (může být i forma na dort). A nechte v lednici po dobu 30 minut.
- Jahody dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši. Ve velké míse smíchejte tvaroh, krémový sýr, cukr, škrob, vanilkový extrakt a citronovou šťávu, dokud nevznikne hladká směs. Postupně přidávejte vejce a míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí. Nakonec přidejte rozmělněné jahody a míchejte, dokud se nevytvoří rovnoměrná směs.
- Troubu předehřejte na 160°C. Směs nalijte na připravený korpus. Cheesecake pečte asi 60-70 minut nebo dokud nejsou okraje zpevněné, avšak prostředek by měl být stále trochu vlnitý. Hotový cheesecake nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté ho přeneste do lednice a nechte ztuhnout alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
- Před podáváním ozdobte cheesecake čerstvými jahodami a jahodovým džemem nebo sirupem.
Čokoládový fondant
Čokoládový fondant je neodolatelný dezert s křehkým vnějším pláštěm a tekutým srdcem. Při každém soustu se doslova rozpouští v ústech, a uvolňuje bohatou chuť tmavé čokolády.
Ingredience
- 150 g tmavé čokolády (rozlámané na menší kousky)
- 150 g másla
- 3 velká vejce
- 3 žloutky
- 150 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 75 g hladké mouky
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formiček
Postup
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Formičky na fondant vymažte a vysypte máslem a moukou. Tím zajistíte, že se po upečení snadněji uvolní.
- Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu spolu s máslem dohladka. Dobře promíchejte a nechte chvíli vychladnout.
- V misce vyšlehejte vejce, žloutky a cukr do světlé, pěnové konzistence. Přidejte vanilkový extrakt a zamíchejte. Postupně přidávejte rozpuštěnou čokoládu s máslem a míchejte, dokud není směs hladká. Nakonec vmíchejte hladkou mouku a opatrně promíchejte, abyste dosáhli jednotné konzistence.
- Směs nalijte do připravených formiček, asi do poloviny nebo trochu méně, jelikož fondanty během pečení nabobtnají.
- Pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut. Fondanty by měly mít pečený okraj a měkké, tekuté středy.
- Po vyndání ihned překlopte fondanty na talíře. Podle chuti posypte práškovým cukrem nebo podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny či šlehačkou.
Fotogalerie
Text: Claudie Kornelová
Foto: iStock
Zdroj: Kniha – How to Cook That : Crazy Sweet Creations (Chocolate Baking, Pie Baking, Confectionary Desserts, and More) od Ann Reardon, Kniha – Cook Beautiful od Athena Calderone, Kniha: Little Library Cookbook od Kate Young, Kniha – Cook with Me: 150 Recipes For The Home Cook od Alex Guarnaschelli