Jak prosvětlit tmavý a stísněný podkrovní byt

11. 08. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Když se potýkáte s malým a ještě k tomu sešikmeným prostorem, musí vás políbit múza, abyste ho využili na maximum. Nebo se obraťte na architektonické studio Mooza, kde s prostorem dokážou zázraky.

Kdo by netoužil bydlet v sluncem zalitém bytě či domě, kde jde funkčnost ruku v ruce s designově zajímavým řešením? Vzhledem k astronomickým cenám nemovitostí se spíš musíme smířit s malými prostory, se kterými si často nevíme rady. Naštěstí už jsme pochopili, že zapojit architekty do tak náročného procesu, jakým je vytvoření komfortního domova, nám přinese dlouhodobé výhody. Architektka Klára Kuncová, jedna ze zakladatelek a majitelek studia Mooza, je v tomto ohledu bezesporu sázkou na jistotu. Její návrhy jsou přitažlivou směsicí praktičnosti, útulnosti a hravosti okořeněné přesně naměřenou dávkou pozitivní energie.

Přečtěte si také:
Dominující barvy v kompletně zrekonstruovaném bytě navazují na dobovou estetiku

Když se Klára s vršovickým bytem seznamovala, popsala ho jako tmavý, malý, až stísněný prostor, kam bylo potřeba „pozvat více slunce – a to ve všech myslitelných rovinách“. To se zcela evidentně podařilo. Z poměrně malých, tmavých místností s nedostatkem denního světla se Kláře podařilo vytvořit pohodový prostor doslova na výsluní.

Podkroví s relaxačním prostorem a žlutá židle

Šikmina mezi vnější stěnou a stěnou vysoké kuchyňské skříně je využita jako relaxační prostor. Je do něj vestavěna pohovka s úložným prostorem pod sedáky. Zdroj: Tomáš Hejzlar

Byt působí na první pohled přitažlivě, svěže, jako oáza dobré nálady, do které nedokáže vnést pesimismus ani bankovní konto v mínusu, šedivá obloha nebo úmornost deštivých dnů. Přitom jediné místo v bytě, které skýtalo určitý potenciál, byl hlavní obývací prostor s kuchyní, který dosahoval v zadní části díky šikmé střeše výšky dvou pater. Jak se tedy podařilo zvýraznit přednosti a vymáčknout z prostoru co nejvíce užitku? Na to jsme se zeptali přímo autorky rekonstrukce.

„Řešení jsme našli v maximálním otevření všude tam, kde to bylo možné, a v optických hrátkách, které zprostředkují velkorysý dojem i na malé ploše. Zároveň byl využit každý kout, například v zešikmené nice na straně obývacího pokoje našla své místo na míru vyrobená pohovka, s úložnými prostory pod sedáky.“

Přečtěte si také:
Co se dá v interiéru pomocí barvy skrýt, zdůraznit či rozdělit

Nejvyšší místo bytu nad kuchyní využila architektka k instalaci horizontální bezpečnostní sítě, která nebrání světlu pronikat do spodního patra a díky své nosnosti unese několik lidí najednou – ať už tam chtějí lenošit, pozorovat z ptačí perspektivy dění v kuchyni, nebo využít bezpečnostní síť jako doskočiště. Síť zabírá v podstatě celou půdorysnou plochu kuchyně a ještě více než dospělé snad baví děti. Vzdušnost a lehkost vnáší do interiéru i nábytek převážně vyrobený z běleného javoru a bílá barva na stěnách. Energii a radost mu pak dodá sytý žlutý tón horních skříněk kuchyňské linky. Žlutá se v interiéru opakuje ještě v menších ploškách a promyšlených detailech.

Kuchyň so žlutými skříňkami

Kuchyň v bíložlutém provedení s pracovní deskou z masivu je prosvětlená i díky otevřenému stropu. Bezpečnostní síť nabízí řadu možností k využití. Sledování kuchaře či kuchařky je pouze jednou z nich. Zdroj: Tomáš Hejzlar

Každý byt potřebuje samozřejmě i dostatek úložných prostor. Těch tu původně nebylo mnoho a bylo třeba je vytvořit. „Prostor pod schody jsme uzavřeli, umístili sem pračku a nad ni hluboké výsuvné police. V ložnici našla místo malá, ale účelně zorganizovaná šatna. Obojí je kryto masivními dřevěnými deskami s prořezaným dekorem abstrahované (ne nutně naší) sluneční soustavy,“ vysvětluje Klára Kuncová.

Síť v bytě

Nejvyšší místo bytu nad kuchyní využila architektka k instalaci horizontální bezpečnostní sítě, která nebrání světlu pronikat do spodního patra a díky své nosnosti unese několik lidí najednou. Zdroj: Tomáš Hejzlar

Vršovický byt je zcela jistě skvělým příkladem jak vylepšit světlost interiéru, využít zešikmené stěny a výklenky a jak ladit materiály a barvy. Do nevelkého prostoru se bez problémů podařilo umístit veškeré zařízení a vytvořit jasně definované a funkční zóny, které na sebe logicky navazují a vzájemně spolu komunikují. Baví nás i způsob, jakým se architektce podařilo otevřít část původního stropu. Nejen že přivedla do bytu světlo, ale v druhém plánu i zábavu. Neutrální světlý barevný základ, který je v malých tmavých bytech vcelku nutností, oživila zářivou žlutou. Ta prostor protepluje a opravdu vyvolává pocit, že venku svítí sluníčko, kvetou pampelišky a na každém rohu je zmrzlinář s vozíkem plným lahodné zmrzliny. Žluté je přitom přesně akorát, vhodně akcentuje vybrané prvky a tvoří barevné pojítko v rámci celého bytu.

Přečtěte si také:
Přeměna bytu v podkroví na klidný a kultivovaný prostor

Příjemný je i způsob, jakým Klára vyřešila úložné prostory. Není snad nic otravnějšího než byt, který je uklizený právě jen a jen v době, kdy si ho jde prohlédnout naivní potenciální kupující. Vy už v něm totiž nemůžete být, protože se všude povalují věci, které není kam dát. Nic z toho se ve vršovickém bytě neděje. Skrýše a skrýšky jsou vhodně zakomponovány do celého prostoru a byt působí kompaktně, čistě a funkčně.

Vestavěné skříňky v kuchyni

Mezi vybělené trámy je vestavěna vysoká kuchyňská skříň. I zde je patrné, že daný prostor je využit do posledního centimetru. Zdroj: Tomáš Hejzlar

Profil

Rekonstrukce podkrovního bytu

LOKALITA 

Praha-Vršovice

UŽITNÁ PLOCHA

59 m²

AUTOR NÁVRHU

Ing. arch. Klára Kuncová (Císařovská), Mooza Architecture

O autorce:

Ing. arch. Klára Kuncová (Císařovská)
V roce 2013 stála spolu s Petrou Kocourkovou u zrodu Mooza Architecture. Věnuje se hlavně návrhům interiéru, ale zabývá se i jinými disciplínami v oblasti designu – od veřejných prostorů, až po grafiku. Inspirací je pro ni vždy hlavně klient, se kterým hledá řešení šité na míru. Studovala na pražské FA ČVUT a obzory si rozšířila studiem na holandské TU Delft a následnou prací v Rotterdamu. Na zkušenou vyjela také do Německa.

Text: Martina Paulová

Foto: Tomáš Hejzlar

Zdroj: Časopis HOME

Kategorie: Design interiérů
Tagy: barvy v interiéru nábytek na míru Obytné podkroví podkrovi podkrovní byty úložní prostory vestavěné skříne
Sdílejte článek

Diskuze