Ze svahovitého pozemku vytěžili maximum a dnes si užívají pohodlí s výhledy

02. 02. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Na místě nefunkčního rekreačního objektu, který ležel na koncovém pozemku zastavěného území v Dobříši, vznikla dřevostavba šikovně ukrytá do svahu.

Na pozemek se vchází z jižní strany, kde si domácí zaparkují i auta na krytém parkovišti. Odtud vede stoupající kamenná cestička k hlavnímu vchodu domu. Vchod je však i z opačné, severní strany, která je výše než jižní. Jak tento sklon pozemku využili architekti?

Dřevostavba do svahu

Na místě nefunkčního rekreačního objektu, vznikla dřevostavba šikovně ukrytá do svahu.  Zdroj: Lina Németh

Kromě likvidace staré a nefunkční rekreační stavby bylo nejprve třeba přehodnotit i množství stávající zeleně, protože pozemek byl neupravený a zarostlý. Aby autoři projektu co nejlépe využili svahovitého terénu, umístili dřevostavbu podélně od západu na východ. Dům do svahu osadili tak, aby do něj byl přístup zdola i shora. Dvoupodlažní stavba komunikuje s terénem i díky střeše, jejíž sklon kopíruje sklon pozemku.

Přečtěte si také:
Jak se moderní dřevostavba vyrovnala s omezeními chráněné krajinné oblasti

Francouzská okna, přímé schodiště, přirozené světlo

Protože nižší podlaží je v tomto případě intimnější a více ukryté před očima okolí (z východní strany s pozemkem sousedí další dům), nachází se v něm noční část – ložnice, které mají přímý kontakt s příjemně upravenou zahradou díky velkým francouzským oknům. Podél severní stěny domu se nachází přímé schodiště, které vás přivede do horního podlaží. Díky velkému oknu pod střechou je osvětleno přirozeným světlem.

Francouzská okna na dřevostavbě

Zvenčí je fasáda domu obložena modřínovými deskami bez povrchové úpravy, poskládanými svisle vedle sebe. Zdroj: Lina Németh

Denní zóna je nahoře

Horní podlaží je řešeno jako denní zóna s hlavním obytným prostorem. Na něj navazuje terasa s výhledem na město. Zde je zároveň druhý vchod do domu – ze severní strany. Důležitou roli sehrává v tomto prostoru dlouhé pásové okno, které vede od kuchyňské linky po celé délce obytného prostoru. Díky tomu, že terasa je skryta pod prodlouženou střechou, ji majitelé mohou využívat i při nepříznivém počasí.

Terasa skryta pod strěchou

Terasa je skryta pod prodlouženou střechou. Zdroj: Lina Németh

Na venkovních schodech se dá i sedět

Exteriér nás zaujal vertikálním členěním. Z terasy sestoupíte po pobytových schodech, na kterých se dá i příjemně sedět. Zvenčí je fasáda domu obložena modřínovými deskami bez povrchové úpravy, poskládanými svisle vedle sebe. Jako střešní krytina figuruje plech, i rámy oken jsou světle šedé. Domu nechybí ani venkovní sprcha.

Dřevostavba se záhradkou

Nižší podlaží je v tomto případě intimnější a více ukryté před očima okolí.  Zdroj: Lina Németh

Přečtěte si také:
Pohodlná dřevostavba pro rodinu? Typový dům si upravili k maximální spokojenosti

RD Dobříš

architektonický ateliér: Prodesi
dodavatel: Domesi, s. r. o.
autoři: Pavel Horák, Michal Kotlas
lokalita: Dobříš, ČR
realizace: 2014/2015
plocha: 120

Sabína Zavarská
foto: Lina Németh

Kategorie: Dřevostavby
Tagy: chaty dřevodomy francouzská okna moderní domy ve svahu rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze