Příjemný domek pro rodiče, kteří strávili celý život v paneláku

22. 12. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Na místě, kde kdysi stál starý dům s hospodářským zázemím v podobě chléva a stodoly, dnes stojí příjemný domek pro rodiče. Ačkoliv se parcela nachází v centru obce, prostředí je tiché a přírodní. Navzdory tomu, že je to novostavba, zůstalo i něco z historie. Umíte si představit krásnější bydlení pro starší pár, který strávil celý život v paneláku?

Architekt Ondrej Palenčar z ateliéru TŘI.ČTRNÁCT architekti se z původní stavby rozhodl zachovat žulové zdi stodoly jako památku na skvělou kamenickou práci někdejších obyvatelů. Bohužel zděný rodinný dům byl už v dezolátním stavu a nebylo ekonomické zachránit ho.

Přečtěte si také:
Skutečná výzva pro architekty: Dům, který spojuje dva břehy

Většina kamenů z něj však byla recyklována a použita jako výplň pro gabionové oplocení nové stavby. Žulové zdi netvoří součást stěn nové stavby. Dřevostavba je vložena mezi ně, přičemž novou fasádu a původní zdi odděluje provětrávaná mezera, shora překrytá oplechováním.

Rekonstruovaná stodola na rodinný dům

Zahrada je funkčně členěna na dvě části – užitkovou, s vyvýšenými záhony vzadu, a obytnou, s terasou a bazénkem pro děti vpředu. Zdroj: Ing. arch. Lukáš Ildža

Mezi domem a ateliérem je multifunkční „náměstíčko“

Stavbu tvoří dva objemy. Kromě základního domku, kde starší pár bydlí, se příčně přes dvůr nachází ateliér/garáž. Mezi domem a ateliérem tak vzniklo multifunkční „náměstíčko“. Obyvatelé tady suší prádlo, provádějí drobné řemeslné práce, mohou si zde hrát vnoučata nebo se tady setká širší rodina u společného stolu. Zahrada je funkčně členěna na dvě části – užitkovou, s vyvýšenými záhony vzadu, a obytnou, s terasou a bazénkem pro děti vpředu. Na zahradě přibývají menší stavby s funkcí kůlny na dřevo a nářadí, ale též například pec na chleba.

Rekonstruovaná stodola na rodinný dům

Mezi domem a ateliérem vzniklo multifunkční „náměstíčko“. Zdroj: Ing. arch. Lukáš Ildža

Přízemí pro majitele, podkroví pro děti

Rodiče čtyř dospělých dětí nepotřebují na bydlení mnoho prostoru ani zbytečný přepych. Celý život strávili v paneláku a nyní se jim podařilo splnit si svůj sen o bydlení v domě se zahradou. Dispozice je členěna na přízemí a podkroví. Přízemí patří kompletně rodičům. Nachází se tu zádveří, koupelna, technická místnost, obývací pokoj s jídelnou a kuchyní a ložnice. Interiér už předem počítá s možnými omezeními v pohybu domácích a je řešen bezbariérově. V zádveří je umístěno schodiště do obytného podkroví. Dvě místnosti, které tu najdete, slouží jako ložnice pro návštěvy (především děti s vnoučaty) a šatna.

Přečtěte si také:
Dvousetletá chata se stala pro rodinu novým domovem

Jak je stavba řešena z konstrukčního hlediska?

„Trámový systém z KVH řeziva byl skládán jen s minimem spojovacích materiálů a konstrukce byla zateplena foukanou celulózou. Pro zlepšení akumulačních vlastností dřevostavby jsou obvodové stěny mezi trámy vyzděny nepálenými cihlami a omítnuty v interiéru hliněnou omítkou. Konstrukce je difúzně otevřená. Hliněné omítky mají skvělou schopnost absorbovat vzdušnou vlhkost, kterou potom postupně uvolňují. Atmosféra v interiéru je tedy velmi vzdálena atmosféře v panelovém bytě, kde je extrémně suchý vzduch,“ popisuje výhody domu pro rodiče architekt Ondrej Palenčar.

Podkroví s knihovnou a výhledem na přírodu

Dispozice je členěna na přízemí a podkroví. Zdroj: Ing. arch. Lukáš Ildža

Opalovaný smrk, pozinkovaný plech, plechová střecha

Venkovní fasáda je z opalovaného smrkového dřeva. Zuhelnatělý povrch chrání dřevo před nepřízní povětrnostních podmínek, ale i proti houbám a mikrobům. Dřevěná okna s izolačním trojsklem jsou oplechována pozinkovaným plechem. Střecha je z černého falcovaného plechu. Jedna stěna domu má speciální dominantu – exteriérový nerezový komín na východní fasádě.

Přečtěte si také:
Příjemný dům v malé obci: Neruší prostředí a chrání soukromí domácích

Směrem z jihu na dům navazuje kamenná terasa stíněná textilní plachtou. Původní žulové zdi chrání novostavbu před přehřátím. Díky těmto řešením se podařilo dosáhnout nízkoenergetického standardu stavby. Vytápění řeší kamna na tuhá paliva, jako sekundární zdroj slouží elektrické vytápěcí kabely. V budoucnosti přibydou solární panely.

Rekonstruovaná stodola na rodinný dům

Na místě, kde kdysi stál starý dům s hospodářským zázemím v podobě chléva a stodoly, dnes stojí příjemný domek pro rodiče. Zdroj: Ing. arch. Lukáš Ildža

„Rodinný dům pro rodiče – Stará Červená Voda“

architektonický ateliér: TŘI.ČTRNÁCT architekti

autor: Ing. arch. Ondrej Palenčar

lokalita: Jeseníky, ČR

projekt: 2016

realizace: 2019

zastavěná plocha domu: 66 m2

Sabína Zavarská

Foto: Ing. arch. Lukáš Ildža

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: atelier hospodářské budovy nizkoenergeticke domy Obytné podkroví rekonstrukce starších domů rodinne domy zrekonstruovaná stodola
Sdílejte článek

Diskuze