Rekonstrukce starého domu přinesla zajímavé změny v kvalitě bydlení

Rekonstrukce starého viktoriánského domu v Londýně přinesla zajímavé změny nejen ve vzhledu interiéru, ale především v kvalitě bydlení.
Reklama

Architekti přehodnotili všechny aspekty staré stavby tak, aby vyšli co nejvíce vstříc majiteli nemovitosti. A jak si ten představoval proměnu?

viktoriansky dum po rekonstrukci

FOTO ADAM SCOTT

Nechtěl řešit pouze částečné změny, plně si uvědomoval, že viktoriánský dům potřebuje pro své znovuzrození kompletní přeměnu. Jeho představa byla otevřít interiér, vytvořit loft a přízemí rozšířit směrem do zahrady. Na původním stavu se mu nelíbilo kromě nedostatku volného prostoru i to, že selhávalo prosvětlení interiéru, schodiště nebylo vhodně umístěno a přízemí vyvolávalo dojem úplného odpojení od dalších částí domu.

Foto: Tim Crocker
Přečtěte si také:

Může viktoriánský styl ladit s moderním? Tady je důkaz!

viktoriansky dum po rekonstrukci

FOTO ADAM SCOTT

Hlavním rozhodnutím architektů, které proměnilo celý charakter stavby ve prospěch představ majitele, proto bylo centrální umístění schodiště. Stalo se tak plnohodnotnou součástí interiéru, ale především otevřeným mostem mezi podlažími. Po této změně vznikly v každém podlaží velkorysé a dynamické obytné prostory.

viktoriansky dum po rekonstrukci

FOTO ADAM SCOTT

Rozšíření v přízemí působí jako přístavba ke starému domu, respektive jako na něj „nalepený“ minimalistický dům. Je to zejména díky použitým materiálům. Architekti položili podlahu přízemí ještě níž, než byla původně.

viktoriansky dum po rekonstrukci

FOTO ADAM SCOTT

Celé rozšíření realizovali tak, aby využili každou příležitost k maximalizaci vnitřních prostor, ale zároveň tak, aby minimalizovali zásahy do zahrady. Neobvyklý tvar má i venkovní terasa navazující na kuchyni – je nepravidelná, aby vedle ní vynikly zelené plochy. Za speciální pozornost stojí střešní okno, které vnáší přirozené světlo přímo nad jídelní stůl, ale i dále do interiéru.

Zdroj: v2com
Přečtěte si také:

Kouzlo viktoriánského stylu: Úchvatný městský dům se třemi podlažími

viktoriansky dum po rekonstrukci

FOTO ADAM SCOTT

Tipy redakce

Přimontujte na stěnu v jídelním koutě variabilní svítidlo, jehož směr svícení si můžete podle potřeby přizpůsobovat. Někdy je tam totiž zajímavější možná i něco jiného než obsah na stole. V tomto případě jsou to rozhodně krásné obrazy brouků nad kuchyňskou lavicí.

Pokud se chystáte nechat si vyrobit šatní skříň na míru, zvažte, zda by nestálo za to mít v rámci ní i takový koutek na sezení, čtení, relaxování… Do dětského pokoje? Rozhodně všemi deseti!

viktoriansky dum po rekonstrukci

FOTO ADAM SCOTT

Profil

Signal House

Realizace 2018

Architektonický ateliér

Fraher & Findlay

Lokalita

Londýn

Text: Sabína Zavarská, Katarína Barošová
Foto: Adam Scott
Zdroj: časopis HOME

Reklama

Komentovat