Kategorie

Recepty

Pečené plátky dýně Hokkaido s rozmarýnem a česnekem na rustikálním talíři.
Kuchyně

Dýně není jen na ozdobu nebo do polévky. Vyzkoušejte muffiny, hummus nebo gnocchi!

Když se řekne dýně, většině lidí se vybaví typická krémová polévka. Není divu, je to klasika podzimní kuchyně. Ale byla by škoda zůstat jen u ní. Dýně je totiž neuvěřitelně univerzální surovina, která se hodí nejen do slaných jídel, ale i do dezertů a nápojů. A pokud ji umíte správně připravit, překvapí vás svou jemnou, lehce nasládlou chutí.

Čerstvě nasbírané lesní houby v dlaních houbaře s proutěným košíkem v pozadí.
Recepty

Krémová houbová polévka nebo lahodná smaženice? Podzimní recepty, které provoní domov a zahřejí duši

Houbaření patří v Česku k nejoblíbenějším koníčkům a právě teď, kdy je sezóna v plném proudu, lesy nabízejí spoustu úlovků. Košíky se plní hřiby, bedlami, liškami i masáky a doma z nich pak vznikají ty nejlepší jídla. Ať už chodíte na houby jen občas, nebo patříte mezi vášnivé houbaře, dvě klasiky byste si měli vždycky připravit – poctivou houbovou polévku a voňavou smaženici.

Různé druhy čerstvých paprik a chilli papriček v pestrých barvách, připravené k vaření.
Recepty

Paprika v hlavní roli: 6 receptů z celého světa

Papriky nejsou jen surovina na lečo nebo plněné lusky. V různých koutech světa se používají od sladkých dezertů přes jemné omáčky až po exotické směsi koření. Objevte originální recepty, které vás zavedou na Blízký východ, do Karibiku nebo až do Indie – a ukažte paprice novou tvář.

Miska plná čerstvého ovoce – banány, pomeranče a jablka v moderní kuchyni.
Recepty

Co s přezrálým ovocem? Upečte z něj dobroty, po kterých se zapráší

Každému z nás se to občas stane – v míse na stole zůstane ovoce, které už nemá svou křupavou svěžest. Banány jsou celé poseté hnědými tečkami, meruňky změkly, švestky se svrašťují a jablka už nejsou, co bývala. Vyhodit je? Ani náhodou! Přezrálé ovoce má totiž tu nejvýraznější chuť, krásně provoní každý moučník a navíc je škoda jím plýtvat. Pojďme se inspirovat, co z něj upéct.

Čerstvé cukety – univerzální surovina pro rychlé a netradiční recepty.
Recepty

Už opravdu nevíte, co s ní? 6 rychlých a netradičních receptů z cukety

Cuketa je jedna z nejvděčnějších letních plodin. Umí být jemná i výrazná, sladká i slaná. Zapomeňte na klasické cuketové placky nebo grilované plátky – přinášíme originální nápady, jak tuto zeleninu využít jinak.

Reishi – lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum), tradiční léčivá houba s oranžovým okrajem rostoucí na kmeni stromu v tropickém lese.
Recepty

Reishi v českých lesích nenajdete, tyhle dvě alternativy ano. Lukáš z nich vyrábí léčivé tinktury

Každý se už určitě setkal s pojmem reishi. Vitální houba podporuje přirozenou obranyschopnost a vitalitu, obsahuje cenné látky (betaglukany, triterpendioly), jež si tělo neumí samo vytvořit. Reishi je z tohoto pohledu vnímána jako zázračná houba. Má to ale jednu nevýhodu. Reishi u nás prakticky nenajdete.

Kostky nadýchaného borůvkového koláče posypané cukrem na modrém talíři.
Recepty

Nadýchaná borůvková bublanina jako od babičky

Šťavnaté borůvky v objetí jemného, voňavého těsta. Tak vypadá dezert, který provoní celou vaši kuchyň a vrátí vás do dětství i prázdnin strávených u babičky. Tato bublanina je navíc snadná na přípravu, k tomu krásně nadýchaná a samozřejmě skvěle chutná. Stačí pár minut práce a máte na stole vynikající moučník třeba k odpolední kávě.

Mladá kuchařka míchá na pánvi v prosvětlené kuchyni; vůně restované cibulky a bylinek slibuje syté, hřejivé jídlo, které potěší smysly.
Recepty

Tradiční české jídlo se probojovalo do top 100 nejlepších na světě. Není to svíčková ani česnečka

Prestižní žebříček TasteAtlas Awards každoročně porovnává stovky tradičních jídel z celého světa. Výsledky vycházejí z více než milionu recenzí a hodnocení od lidí, kteří daná jídla opravdu ochutnali. V aktuálním žebříčku 2024/25 se mezi stovku nejlepších dostalo i jedno české jídlo – i když jen těsně.

Různé ledové kostky s bylinkami a jedlými květy – máta, rozmarýn, heřmánek a růžové lístky.
Recepty

Ledové kostky s bylinkami pro letní drinky, které ohromí vaši návštěvu

Léto je v plném proudu a s ním přichází i touha po něčem studeném, co nás trochu ochladí. Ano, obyčejné kostky ledu umí udělat svou práci, ale když jim dáme trochu nápadu a přidáme do nich bylinky, máme najednou nejen osvěžení, ale i malý kousek krásy na každém stole. Já jsem si výrobu bylinkových ledových kostek zamilovala hlavně proto, že je to jednoduché, rychlé, a navíc dokážou povznést obyčejnou vodu nebo limonádu na úplně jinou úroveň.

Šnečí farma u Vyškova z ptačí perspektivy
Recepty

Farma po dědečkovi chrlí 50 tisíc šneků ročně. Takhle chutná česká odvaha

Šneci v české kuchyni? Zní to netradičně, ale rodinná farma „Šneci z Rybníčku“ ukazuje, že tato delikatesa nemusí být jen francouzskou doménou. Jindřich Brychta přináší pohled do zákulisí domácího chovu šneků a vyvrací mýty, které kolem nich panují.