
Co s přezrálým ovocem? Upečte z něj dobroty, po kterých se zapráší
Každému z nás se to občas stane – v míse na stole zůstane ovoce, které už nemá svou křupavou svěžest. Banány jsou celé poseté hnědými tečkami, meruňky změkly, švestky se svrašťují a jablka už nejsou, co bývala. Vyhodit je? Ani náhodou! Přezrálé ovoce má totiž tu nejvýraznější chuť, krásně provoní každý moučník a navíc je škoda jím plýtvat. Pojďme se inspirovat, co z něj upéct.

Už opravdu nevíte, co s ní? 6 rychlých a netradičních receptů z cukety
Cuketa je jedna z nejvděčnějších letních plodin. Umí být jemná i výrazná, sladká i slaná. Zapomeňte na klasické cuketové placky nebo grilované plátky – přinášíme originální nápady, jak tuto zeleninu využít jinak.

Reishi v českých lesích nenajdete, tyhle dvě alternativy ano. Lukáš z nich vyrábí léčivé tinktury
Každý se už určitě setkal s pojmem reishi. Vitální houba podporuje přirozenou obranyschopnost a vitalitu, obsahuje cenné látky (betaglukany, triterpendioly), jež si tělo neumí samo vytvořit. Reishi je z tohoto pohledu vnímána jako zázračná houba. Má to ale jednu nevýhodu. Reishi u nás prakticky nenajdete.

Nadýchaná borůvková bublanina jako od babičky
Šťavnaté borůvky v objetí jemného, voňavého těsta. Tak vypadá dezert, který provoní celou vaši kuchyň a vrátí vás do dětství i prázdnin strávených u babičky. Tato bublanina je navíc snadná na přípravu, k tomu krásně nadýchaná a samozřejmě skvěle chutná. Stačí pár minut práce a máte na stole vynikající moučník třeba k odpolední kávě.

Tradiční české jídlo se probojovalo do top 100 nejlepších na světě. Není to svíčková ani česnečka
Prestižní žebříček TasteAtlas Awards každoročně porovnává stovky tradičních jídel z celého světa. Výsledky vycházejí z více než milionu recenzí a hodnocení od lidí, kteří daná jídla opravdu ochutnali. V aktuálním žebříčku 2024/25 se mezi stovku nejlepších dostalo i jedno české jídlo – i když jen těsně.

Ledové kostky s bylinkami pro letní drinky, které ohromí vaši návštěvu
Léto je v plném proudu a s ním přichází i touha po něčem studeném, co nás trochu ochladí. Ano, obyčejné kostky ledu umí udělat svou práci, ale když jim dáme trochu nápadu a přidáme do nich bylinky, máme najednou nejen osvěžení, ale i malý kousek krásy na každém stole. Já jsem si výrobu bylinkových ledových kostek zamilovala hlavně proto, že je to jednoduché, rychlé, a navíc dokážou povznést obyčejnou vodu nebo limonádu na úplně jinou úroveň.

Farma po dědečkovi chrlí 50 tisíc šneků ročně. Takhle chutná česká odvaha
Šneci v české kuchyni? Zní to netradičně, ale rodinná farma „Šneci z Rybníčku“ ukazuje, že tato delikatesa nemusí být jen francouzskou doménou. Jindřich Brychta přináší pohled do zákulisí domácího chovu šneků a vyvrací mýty, které kolem nich panují.

Meloun, feta a máta? 5 lehkých letních salátů s neobvyklými kombinacemi, které překvapivě chutnají
Léto je v plném proudu, teploty šplhají k tropickým výškám a vy máte hlad – jenže představa, že byste měli postávat hodinu u rozpáleného sporáku, vás upřímně děsí. Právě v takových chvílích přichází na řadu saláty. Ale ne jen tak ledajaké! Zapomeňte na unavený list hlávkového salátu s plátkem rajčete. Přinášíme vám pět svěžích a nápaditých receptů, které připravíte do 20 minut. Skvěle se hodí jako lehký oběd, rychlá večeře na terase nebo i jako příloha ke grilování s přáteli.

Točíte pořád jako přílohy k jídlu brambory a rýži? Zkuste těchto pět chutných a zdravých alternativ
Řízek, steak, játra, guláš, svíčková, losos, těstoviny, bramboráky… a kdo rád jí zdravě, ten může přidat květák nebo zeleninové karbanátky. Pokud jde o varianty obědových jídel, jsme kreativní. Jen u příloh to tak slavné není. Vzpomínejte - měli jste v poslední době něco jiného, než rýži, brambory nebo knedlíky? A ne, hranolky nebo krokety coby jiný způsob úpravy brambor vám neuznáváme.

Jak si doma vyrobit máslo? Stačí vám k tomu jen pár ingrediencí. Jakmile jej ochutnáte, kupovat máslo už nebudete
Zkoušeli jste si někdy doma vyrobit máslo? Rozhodně to stojí za to – jeho chuť je s tím kupovaným neporovnatelná! Potřebovat budete jen jednu surovinu a trochu času. Výsledkem bude čerstvé domácí máslo, na kterém si pochutná celá rodina.