Celovečerní menu na den zamilovaných
Speciální den, kdy je povoleno zahltit se růžovou, sladkými vůněmi a přizvat do jídelníčku podmanivá afrodiziaka. Co řeknete na naše celovečerní menu na den zamilovaných?
Sladké bubliny
Čas potřebný na přípravu: 10 MINUT
3 granátová jablka
krupicový cukr
lahev vychlazeného šampaňského
limetky na ozdobení
1. Granátová jablka rozřízneme na polovinu a oddělíme si jadérka – nejjednodušší způsob je obrátit je řezem dolů nad misku a vařečkou tlouci na slupku, dokud všechna jadérka nevypadají.
2. Jadérka rozmixujeme a propasírujeme přes sítko, abychom dostali čirou šťávu. Pokud je kyselá, dosladíme ji cukrem.
3. Šťávu nalijeme do sklenic asi do výšky 5 cm, zbytek dolijeme šampaňským. Ozdobíme podle vkusu jadérky nebo plátky limetky.
Chřestovo-cuketový krém
Čas potřebný na přípravu: 1,5 HODINY
1 velká cibule
10 stroužků česneku
1/2 středně velké hlavičky celeru
1 svazek chřestu
3 středně velké cukety
1/2 až 3/4 l zeleninového vývaru
1/4 lžičky mletého zázvoru
1,5 šálku hladké mouky
1 lžičku tymiánu
3 bobkové listy
svazeček petržele
několik stonků čerstvého koriandru
2 šálky kokosového mléka
(nebo 1 šálek kokosové smetany)
sůl
pepř
kokosový olej
toastový chléb
1. Česnek a cibuli nakrájíme najemno. Ve velkém hrnci rozpálíme kokosový olej a cibulku a česnek osmahneme do sklovita.
2. Cukety, celer a chřest nakrájíme na kousky velké asi 1 cm a přidáme je do hrnce (několik plátků cukety nebo pár hlaviček chřestu si necháme na ozdobení). Chvilku podusíme, zalijeme vývarem a vaříme asi 45 minut, dokud zelenina není měkká.
3. Petrželku nasekáme a přidáme do hrnce spolu se solí a pepřem podle chuti. Povaříme ještě asi 5 minut.
4. Po odstavení polévku dohladka rozmixujeme a pak vmícháme kokosové mléko nebo kokosovou smetanu.
5. Podáváme s opečenými toasty, které můžeme vykrájet formičkami na perníčky.
Podmanivé ústřice
Čas potřebný na přípravu: 20 MINUT
6 ústřic
hrubá mořská sůl
čerstvé mletý pepř
2 citrony
tabasco
2 lžíce červeného vinného octa
4 lžíce sójové omáčky
1 lžička sezamové omáčky
ledová tříšť na servírování
směs listového salátu
1. Ústřice otevřeme (nejjednodušeji pomocí speciálního nožíku; pokud ho nemáme, použijeme šroubovák, klasický kuchyňský nůž je nevhodný). Vrchní části lastur vyhodíme. Pokud máme čerstvé ústřice a uvnitř je mořská voda, nevylévejte ji.
2. Omáčku si připravíme smícháním sezamového oleje, vinného octa a sójové omáčky.
3. Na talíře nebo větší podnos nasypeme ledovou tříšť a naskládáme ústřice, citron a salát. Vše osolíme, opepříme a pokapeme citronem.
4. Jednotlivé ústřice si během jídla dochucujeme připravenou omáčkou.
Čokoládová panna cotta
Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA
400 g vanilkového jogurtu nebo smetany
100 g hořké čokolády
1/3 šálku cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
2 PL želatiny
1/4 šálku vody
200 g jahod
1. Želatinu necháme nabobtnat ve vodě 5 minut.
2. Nalámanou tmavou čokoládu spolu s jogurtem (nebo smetanou) a cukrem pomalu rozpustíme ve vodní lázni, dokud celá směs není jednotná a krémová.
3. Když směs začne vřít, přidáme želatinu a za stálého míchání vaříme 1–2 minuty.
4. Směs rozdělíme do máslem nebo olejem vymazaných formiček a vložíme do lednice minimálně na 4–6 hodin, nejlépe na celou noc.
5. Podáváme ve formičkách nebo vyklopené na talířku a obložené jahodami.
TEXT: LUCIA KUŠNÍROVÁ
FOTO: THINKSTOCK.CZ
Hlavně ty sladké bublinky vypadají úchvatně, hned bych do toho šla 🙂