Chřest v kombinaci se sýry, mořskými plody nebo jako součást salátů
Od dubna do svatého Jana, kdy jeho sezona končí, má chřest výsostné místo ve zdravém jídelníčku. Jeho kulinářské přednosti v kombinaci se sýry, mořskými plody nebo jako součást salátů nelze nahradit žádnou jinou chutí, stačí ji jen směle vpustit do kuchyně.
Bruschetta s kozím sýrem
Čas potřebný na přípravu: 30 MINUT
1 velká ciabatta (nejlépe den stará)
olivový olej
mořská sůl
čerstvé pepř
1– 2 stroužky česneku
1 balení (0,5 kg) chřestu
250 g kozího sýra
petrželka
1. Ciabattu nakrájíme na plátky (budeme jich potřebovat přibližně 10). Chřest oloupeme a nakrájíme na délku plátků pečiva.
2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém prudce opečeme chřest. Posypeme jej solí a pepřem. Několikrát jej otočíme, a když začne být opečený (přibližně za 5 minut), stáhneme pánev z ohně.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Obě strany chleba pokapeme olivovým olejem, poklademe ho na mřížku a pečeme v troubě asi 5 minut, dokud chléb nezíská zlatou barvu.
4. Jakmile chléb vyjmeme z trouby, potřeme ho česnekem.
5. V misce smícháme čerstvý kozí sýr s trochou pepře. Směs rozdrobíme po česnekových bruschettách, navrch poklademe chřest a posypeme petrželkou.
Krém s krevetami
Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA
1 kg zeleného chřestu
250 g hrášku
1 celý pórek
1 šalotka
1 citron
2 šálky zeleninového vývaru
2 lžíce másla
200 g 40% smetany nebo crème fraîche
sůl
koření
olivový olej
300 g krevet
čerstvá petrželka
1. Máme-li mražené krevety, rozmrazíme je, omyjeme a oloupeme (dbáme na to, abychom odstranili střevo).
2. Chřest očistíme a nakrájíme na menší kousky, pórek a šalotku nakrájíme (stačí na menší kousky, nemusí to být nadrobno).
3. V hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm šalotku a pórek. Pak přidáme chřest a hrášek. Osolíme, opepříme a restujeme. Několik vrchních částí můžeme pak odložit stranou. (Vrchních částí čeho? A proč se to má odložit?) Po asi 5 minutách zalijeme vývarem, vymačkáme šťávu z 1/2 citronu a vaříme doměkka. Během varu dolijeme vodu podle toho, jaký hustý chceme mít výsledný krém.
4. Mezitím rozehřejeme na pánvi olivový olej, na kterém z obou stran opékáme krevety 2 až 3 minuty. Každou stranu jemně osolíme. Po odstavení krevety pokapeme citrónovou šťávou.
5. Když je chřest měkký, přidáme petrželku, smetanu, směs necháme přejít varem a rozmixujeme podle chuti – dohladka, nebo můžeme nechat menší pevné kousky. Dochutíme solí a pepřem.
6. Podáváme v miskách, navrch položíme krevety, kousky celé chřestu a posypeme petrželkou.
Krémové nizozemské těstoviny
Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA
1 balení těstovin (penne)
400 g chřestu
400 g cherry rajčat
olivový olej extra virgin
1 stroužek česneku
parmezán
šťáva z poloviny citronu
sůl
koření
čerstvá bazalka
1 chilli paprička
Holandská omáčka
3 žloutky
70 g másla
šťáva z poloviny citronu
bílý pepř (čerstvě mletý)
špetka soli
1. V šálku smícháme citronovou šťávu, špetku soli, pepře, prolisovaný česnek a 2 lžičky strouhaného parmazánu. Tuto zálivku hned po uvaření smícháme s těstovinami a chřestem.
2. Chřest očistíme a nakrájíme na velikost těstovin. Těstoviny uvaříme spolu s chřestem v osolené vodě, dokud nejsou al dente.
3. Mezitím si připravíme holandskou omáčku. Nad párou vymícháme žloutky tak, abychom získali krémovou konzistenci. Postupně po lžičkách přidáváme rozpuštěné máslo. Nakonec omáčku dochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí a odstavíme z plamene.
4. Cherry rajčátka nakrájíme na půlky, smícháme s těstovinami a servírujeme. Přímo na talířích polijeme omáčkou, pokapeme olivovým olejem a posypeme strouhaným parmazánem a bazalkou. Podle chuti přidáme i špetku nadrobno nasekaného chilli.
TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ FOTO THINKSTOCK.CZ