Zeleninové variace: Okouzlující pokrmy pro moderní gurmány
Inspirace na lahodné pokrmy plné čerstvosti a vitamínů z lokálně pěstované zeleniny a ovoce. Pestrý salát s brambory, chřestem a hráškem, lehké těstoviny prima vera, výtečné kuřecí maso s bylinkovým pestem či krémová polévka z pórku a hrášku. Vše je krásně barevné, zdravé a hlavně chutné.
Určitě víte, že lokální zelenina a ovoce – ze zahrad či z místních farem – je tím nejkvalitnějším zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny, ale i různých antioxidantů. Říkáte, že teorie je nudná? V tomto případě máte určitě pravdu, mnohem lepší je zakousnout se do čerstvě připravené křupavé dobroty, kterou si můžete vychutnat bez výčitek svědomí. Připravte si některý z receptů, které v naší redakci získaly nejvyšší počet bodů!
Pestrý salát z nových brambor s chřestem, hráškem a vajíčkem
Vychutnejte si aktuálně dostupný chřest a skvělé nové brambory v salátu s domácí majonézou. Má vysoký obsah bílkovin a vlákniny.
Výživová hodnota na 1 porci:
685 kcal, 44 g tuku – z toho 5 g nasyceného, 46 g sacharidů – z toho 10 g cukru, 9 g vlákniny, 21 g bílkovin, 0,9 g soli
Ingredience
- 300 g menších nových brambor, očištěných, ale neloupaných
- 1 větvička máty
- 2 vejce
- 200 g chřestu
- 50 g čerstvého hrášku
- 4 lžíce majonézy (recept na plošce)
- 1 zelené jablko, nakrájené nadrobno
- 3 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
- 1 čajová lžička kapar
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce bílého vinného octu
- 1 hlávka salátu
- 3–4 hrsti čerstvých bylinek (řeřicha, estragon, petrželová nať, máta, pažitka)
Postup
- Do hrnce dejte vodu, když začne vřít, přidejte brambory, mátu, 1 čajovou lžičku soli a 15 minut duste doměkka. Uvařené brambory sceďte a větvičku máty vyhoďte.
- Mezitím uvařte vejce (6 minut). Sceďte je a nechte vychladnout pod studenou vodou. Potom je oloupejte.
- V dalším hrnci uvařte očištěný chřest nakrájenou na tři části. Stačí 3–4 minuty, dokud nezměkne. Potom jej hned propláchněte ve studené vodě. Nakonec povařte 2–3 minuty hrášek a přeceďte ho.
- Uvařené brambory smíchejte s 2 lžícemi majonézy, nakrájenými jablky, jarní cibulkou a kapary.
- Vymíchejte spolu olivový olej a bílý vinný ocet, přidejte koření. Nálevem polijte salát, bylinky spolu s chřestem a hráškem a dobře promíchejte. Zbylou majonézu rozetřete po talíři, na ni uložte brambory a upravený salát, rozpulte vejce a podle chuti ještě přidejte majonézu.
Jak si připravíte domácí majonézu?
Ve velké míse vyšlehejte 2 žloutky, ½ lžičky soli, 1 lžičku dijonské hořčice a šťávu z ½ citronu. Za stálého šlehání přidávejte po kapkách 200 ml rostlinného oleje. Pokud se majonéza „rozbije“, stačí přidat citron a intenzivně šlehat dále – spojí se. Nakonec přidejte 100 ml extra panenského řepkového oleje, opět prošlehejte, potom přidejte 2 lžíce vody, špetku kajenského koření a špetku bílého pepře. Šlehejte dále do krémova.
Zdravé těstoviny prima vera
Jestli máte rádi těstoviny, tento recept určitě vyzkoušejte. Je lehký, svěží a se sametovou texturou díky sýru ricotta.
Výživová hodnota na 1 porci:
476 kcal, 9 g tuku – z toho 3 g nasyceného, 74 g sacharidů – z toho 6 g cukru, 9 g vlákniny, 20 g bílkovin, 0,1 g soli
Ingredience
- 75 g mladých fazolí
- 200 g chřestu
- 170 g hrášku
- 350 g špaget nebo tagliatelle
- 175 g pórku, nakrájeného na plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 200 ml sýru ricotta
- hrst čerstvých nasekaných bylinek
- parmezán
Náš tip: Nebojte se přidat jakýkoliv druh oblíbené zeleniny – brokolici, rajčata, cuketu –, výsledek bude vždy chutnat skvěle.
Postup
- Přiveďte k varu osolenou vodu a napařte nad ní fazolky, chřest a hrášek doměkka. Uvařte těstoviny.
- Zatímco se vaří, na oleji a másle jemně osmahněte pórek – asi 5 minut. Přidejte ricottu a za stálého míchání jemně prohřejte. Přidejte bylinky a napařenou zeleninu s troškou vody z těstovin.
- Těstoviny sceďte a vmíchejte do omáčky. Dochuťte kořením, podávejte posypané sýrem a pokapané trochou olivového oleje.
Kuřecí maso s čerstvou zeleninou z jednoho hrnce
Recepty z jednoho hrnce šetří čas. Nejsou určené jen na zimní večeře. Toto lehké jídlo s kuřecím masem je plné jarní zeleniny a bylinkového pesta.
Výživová hodnota na 1 porci:
339 kcal, 10 g tuku – z toho 3 g nasyceného, 27 g sacharidů – z toho 12 g cukru, 8 g vlákniny, 36 g bílkovin, 0,5 g soli
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená
- 500 g vykostěného kuřecího stehna bez kůže
- 300 g malých nových brambor
- 425 ml zeleninového vývaru
- 350 g brokolice, nakrájené na růžičky
- 350 g libovolné čerstvé zeleniny (mrkev, chřest, řapíkatý celer, kedluben, natě)
- 140 g hrášku
- svazek jarní cibulky, nakrájené na plátky
- 2 lžíce bylinkového pesta
Postup
- Ve velkém hrnci zahřejte olej a osmažte cibuli doměkka. Přidejte kuřecí maso a opékejte ho z každé strany, dokud se nezatáhne.
- Vložte do hrnce s masem brambory, vývar, čerstvě namletý černý pepř a přiveďte k varu. Přikryté vařte 30 minut.
- Přidejte ostatní zeleninu, dobře promíchejte a vařte dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte pesto a prohřejte.
Jak si připravíte domácí bylinkové pesto?
Chutné domácí pesto máte hotové za deset minut. Potřebujete 2 lžíce nadrobno nasekané čerstvé pažitky, 1 a 1/3 hrnku smíchaných čerstvých bylinek (bazalka, petrželová nať), 1/3 hrnku opečených nasekaných mandlí, 2 nakrájené stroužky česneku, 1/2 hrnku olivového nebo hroznového oleje a 1/3 hrnky nastrouhaného parmezánu.
Pažitku, bylinky, mandle a česnek rozmixujte dohladka. Pomalým rovnoměrným proudem přidávejte olej a průběžně mixujte. Pesto přendejte do misky, přidejte parmezán, dochuťte solí a kořením. Vše ještě dobře promíchejte a můžete podávat nebo odložit do ledničky.
Krémová polévka z pórku, hrášku a řeřichy
Rádi zkoušíte nové netradiční recepty? Nedejte si ujít tuto chutnou zelenou polévku s krémovou konzistencí.
Výživová hodnota na 1 porci:
154 kcal, 5 g tuku – z toho 1 g nasyceného, 15 g sacharidů – z toho 9 g cukru, 9 g vlákniny, 8 g bílkovin, 0,5 g soli
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 pórky, nakrájené nadrobno
- 4 malé stroužky česneku
- horký zeleninový vývar
- 80 g řeřichy
- 400 g hrášku
- kůra a šťáva z ½ citronu
- nasekaná petrželová nať
- 1 lžíce zakysané smetany
Postup
- Na rozehřátém oleji opečte pórek a česnek doměkka. Zalijte je horkým vývarem a vařte 5 až 10 minut.
- Přidejte řeřichu (nechte si několik listů na ozdobu), potom hrášek a vařte 5 minut.
- Zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přimíchejte citronovou šťávu a kůru, polovinu petrželové natě a dochuťte.
- Polévku podávejte v miskách s kopečkem zakysané smetany, posypanou zbylou petrželovou natí, odloženou řeřichou a pokapanou olivovým olejem s krutony nebo opečeným chlebem.
Salát s kuřecím masem, brokolicí, červenou řepou a avokádovým pestem
Ideální lehké jídlo plné ingrediencí, které vašemu tělu dodají potřebnou vzpruhu.
Výživová hodnota na 1 porci:
320 kcal, 18 g tuku – z toho 3 g nasyceného, 8 g sacharidů – z toho 6 g cukru, 6 g vlákniny, 29 g bílkovin, 0,3 g soli
Ingredience
- 250 g brokolice
- 2 čajové lžičky avokádového oleje
- 3 ks kuřecích prsou bez kůže
- 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
- 100 g řeřichy
- 2 syrové červené řepy, oloupané a nastrouhané
- 1 lžička semínek černého kmínu
Na avokádové pesto:
- pár stonků bazalky
- 1 avokádo
- ½ stroužku česneku
- 25 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce avokádového oleje
- šťáva a kůra z 1 citronu
Postup
- Uvařte ve vodě brokolici (stačí dvě minuty varu) a hned ji osvěžte pod studenou vodou. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte brokolici a opékejte 2–3 minuty. Odložte stranou.
- Kuře potřete zbylým olejem a okořeňte. Opékejte 3–4 minuty z každé strany, nechte vychladnout a nakrájejte na silné kousky.
- Připravte pesto. Rozmixujte bazalku, avokádo, česnek, ořechy, olej, šťávu z citronu, přidejte koření. Nakrájejte cibuli, pokapejte ji zbylou citronovou šťávou a nechte několik minut odstát.
- Řeřichu uložte na velký talíř. Na ni položte brokolici a cibuli spolu s citronovou šťávou. Navrch dejte červenou řepu a kuřecí maso. Posypte lístky bazalky, citronovou kůrou a semínky černého kmínu. Podávejte s avokádovým pestem.
Fotogalerie
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis HOME