Jahody v košíku
Zdroj: iStock

Samosběry jahod jsou v plném proudu: Připravte si chutnou jahodovou marmeládu, domácí zmrzlinu či sladký koláč

24. 06. 2023
Diskuze (0)
Sdílet

Pokud jste si přinesli pár bedýnek jahod domů, nebojte se nechat své kulinářské fantazii volný průběh a využít tyto sladké plody k přípravě originálních a chutných pokrmů. 

Jahodová marmeláda

Jahodová marmeláda

Zdroj: iStock

Jahodová marmeláda je jednoduchá a chutná pochoutka, která dokáže využít sezonních jahod na maximum.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg jahod
  • 500 g cukru
  • 1 citron
  • sterilizované sklenice

Postup: Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci smíchejte jahody s cukrem a šťávou z jednoho citronu. Směs přiveďte k varu a vařte na středním plameni asi 20 až 30 minut, dokud se marmeláda nezačne zhušťovat. Při vaření občas promíchejte. Správnou konzistenci marmelády si ověřte – naberte marmeládu na lžičku, měla by mít hustší konzistenci, ale rozhodně by neměla kapat. Pokud je marmeláda příliš tekutá, vařte déle, pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody. Hotovou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic, zavřete víčkem a dejte do chladničky.

Přečtěte si také:
Užitečné tipy, jak upečete vepřové maso, aby bylo chutné a voňavé

Jahodová zmrzlina

Jahodová zmrzlina

Zdroj: iStock

Jahody jsou skvělou surovinou pro domácí výrobu zmrzliny, která je plná přírodních chutí a vůní.

Co budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 1 šálek cukru
  • 2 šálky smetany ke šlehání
  • 1 šálek mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup: Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte cukr a nechte jahody odpočinout asi 30 minut, dokud nevytvoří šťávu. Smetanu vyšlehejte do tuha. Směs jahod a cukru rozmixujte v mixéru, dokud nebude jemná a hladká. Přidejte mléko a vanilkový extrakt a promíchejte. Směs jahodové šťávy a smetany opatrně spojte a promíchejte, dokud nevznikne homogenní směs. Směs nalijte do nádoby na zmrzlinu a nechte zamrazit. Během mražení zmrzlinu každých 30 minut zamíchejte, aby se zabránilo vzniku krystalů. Po zmrznutí můžete jahodovou zmrzlinu podávat v misce s čerstvými jahodami, šlehačkou a mátou.

Jahodová limonáda

Jahodová tříšť v orosené sklenici -Jahodové recepty

Zdroj: iStock

Jahodová limonáda je skvělým osvěžením pro horké letní dny. V tomto receptu se setkáte s jemnou chutí jahod, která skvěle doplňuje kyselost citronu.

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek čerstvých jahod
  • 1 šálek čerstvě vymačkaného citronového džusu (cca 4 citrony)
  • ¾ šálku cukru
  • 4 šálky vody
  • led a čerstvá máta na ozdobu

Postup: Jahody omyjte, očistěte a rozmixujte v mixéru na hladkou pastu. V hrnci smíchejte cukr a vodu a přiveďte k varu. Vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Směs cukru a vody odstavte a přidejte jahodovou pastu a citronový džus. Promíchejte, dokud se vše nespojí. Limonádu dejte do lednice a nechte vychladit. Před podáváním nalijte limonádu do sklenic naplněných ledem a ozdobených čerstvou mátou.

Snadný jahodový koláč

Jahodový koláč

Zdroj: iStock

Pokud máte chuť na něco sladkého, ale nechce se vám péct nic složitého, pak je tento snadný jahodový koláč tím pravým řešením pro vás.

Co budete potřebovat:

  • 250 g jahod
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g másla (nebo margarínu)
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C a plech na pečení vymažeme máslem nebo vyložíme papírem na pečení. Jahody umyjeme a zbavíme stopky. Pokud jsou velké, můžeme je nakrájet na menší kousky. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. V jiné míse rozmícháme máslo (nebo margarín) s cukrem, dokud nevznikne krémová hmota. Postupně přidáváme vejce a důkladně mícháme. Následně přidáme směs mouky a promícháme, dokud nevznikne těsto. Do těsta vmícháme jahody. Těsto nalijeme na plech a pečeme asi 30 minut, nebo dokud není koláč zlatavě hnědý a propečený. Hotový koláč necháme vychladnout a můžeme ozdobit jahodami nebo posypat cukrem moučkou.

Přečtěte si také:
Ohřívání zbytkových jídel může ohrozit vaše zdraví. Vyhněte se při tom nejčastějším chybám!

Jahodové knedlíky

Jahodové knedlíky

Zdroj: iStock

Jahodové knedlíky jsou klasika, která neodmyslitelně patří do české kuchyně.

Co budete potřebovat:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g másla (nebo margarínu)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce tvarohu
  • špetka soli
  • 10–12 malých jahod
  • cukr na posypání
  • máslo na podávání

Postup: V misce smícháme mouku s trochou solí. Do směsi přidáme máslo (nebo margarín) a důkladně promícháme, dokud nevznikne křehké těsto. Přidáme vejce, tvaroh a opět promícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto dáme na 30 minut do lednice, aby ztuhlo. Jahody omyjeme a zbavíme stopky. Následně je nakrájíme na menší kousky. Z těsta odebíráme kusy o velikosti hrušky a do každého kusu vložíme několik kousků jahod. Těsto pečlivě uzavřeme a formujeme knedlíky. Knedlíky vaříme v osolené, vroucí vodě asi 10 až 15 minut, dokud nevyplavou na povrch a nejsou uvařené. Hotové je vytáhneme z vody, necháme okapat a poté můžeme podávat s máslem a posypané cukrem.

Jahodový shake

Jahodový shake je pro letní období jako dělaný. Je chutný, rychlý, zdravý, a navíc plný vitamínů. Můžete ho vylepšit přidáním ořechů, semínek či proteinového prášku pro větší výživovou hodnotu.

Co budete potřebovat:

  • 250 g čerstvých jahod (nebo mražených)
  • 1 banán
  • 250 ml studeného mléka (může být i mandlové, kokosové, sójové)
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu (podle chuti)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 6–8 kostek ledu

Postup: Jahody omyjte a zbavte stopek. Pokud používáte mražené jahody, nechte je asi 10 minut před přípravou rozmrazit. Banán oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Do mixéru přidejte jahody, nakrájený banán, studené mléko, med (sirup), vanilkový extrakt a kostky ledu. Mixujte na vysoké rychlosti asi 1 až 2 minuty, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence. Pokud je shake příliš hustý, přidejte více mléka. Nalijte do sklenice a podávejte.

Text: Claudie Kornelová
Foto: iStock

Kategorie: Recepty
Tagy: jahody vareni
Sdílejte článek

Diskuze