Nepoužitelný bungalov z šedesátých let na úzkém pozemku si majitelé dotvořili sami

04. 06. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Úzký pozemek, stavba, která nebyla prakticky ničím inspirující, a omezená možnost zvětšit obytný prostor – to byla vstupní data rekonstrukce bungalovu z šedesátých let.

Navzdory tomu, že zpočátku neslibovala hodně, přece jen se objevil pozitivní prvek, na kterém se dalo celou proměnu spojenou s rozšířením postavit. Architekti nechali část prostoru nedefinovanou. Ožil spontánně – podle potřeb majitelů.

Přečtěte si také:
Bungalov s garáží zařídili v americkém stylu. Je jiný než všechny ostatní
rekonstrukce bungalovu z šedesátých let

Zdroj: Jeroen Verrecht

Na první pohled z těžko renovovatelného bungalovu s mnoha negativy se podařilo vytvořit velmi zajímavý projekt a s finálním řešením jsou spokojeni i majitelé. Když architekti z ateliéru GRAUX & BAEYENS architecten očišťovali dispozici od nánosů desetiletí, našli zajímavý prvek. Základní půdorys stavby představoval jeden a půl čtverce. K původnímu tvaru přidali jeho zrcadlový obraz a tak získali tři stejné čtverce nového půdorysu. Uprostřed, na místě, kde se původní půdorys setkává s novým, zrcadlovým obrazem, stojí krb.

rekonstrukce bungalovu z šedesátých let

Zdroj: Jeroen Verrecht

Konstrukční prvek zároveň člení prostor

V předním a zadním čtverci dispozice najdete nezvyklý konstrukční prvek – asymetricky umístěný bílý kříž, který funguje jako podpora stropu. Kromě toho však zároveň funkčně člení prostor, aniž by ho obíral o vzdušnost nebo světlo. Autoři rekonstrukce tento kříž nazývají středobodem, kolem něhož se odvíjí prostor místností.

Přečtěte si také:
Atraktivní bungalov s vůní dřeva v blízkosti moravského Kyjova
rekonstrukce bungalovu z šedesátých let

Zdroj: Jeroen Verrecht

Ve středním čtverci – centrálním prostoru, kde je obývací pokoj – je ústředním motivem betonová příčka, uprostřed níž stojí krb. Funguje jako odkaz na bod, kde končil původní půdorys bungalovu.

Prosklená stěna obývacího pokoje a sousedé v blízkosti

Jižní stěna obývacího pokoje je prosklená, architekty neodradila ani blízkost sousedů. „Tato skutečnost nás naopak ještě více stimulovala k tomu, abychom dospěli k tvořivému řešení. Okna jsme řešili jako částečně zapuštěná a v obrysech původní přístavby jsme postavili zdi s prázdnými okenními otvory,“ popisují zajímavé řešení autoři projektu.

rekonstrukce bungalovu z šedesátých let

Zdroj: Jeroen Verrecht

Takto vznikla mezi prosklenou otvíratelnou stěnou obývacího pokoje a zdí s otvory příjemná terasa. Zeď slouží jako ochránce soukromí majitelů před zraky sousedů a též poskytuje potřebný stín. Za ní se nachází zahrada, takže terasa funguje i jako meziprostor mezi interiérem a exteriérem. Díky tomuto řešení vznikla též zajímavá interakce mezi okrajovými čtverci dispozice – kuchyní s jídelnou a noční částí. Výsledkem je dojem prostornosti a příjemné prosvětlení všech místností.

Přečtěte si také:
Proměnou starého bungalovu získala rodina plnohodnotný rodinný dům

Vysoké stropy a nedefinované prostory

Interiéru dominují vysoké stropy, které byly záměrně ponechány v surovém stavu. Stěny jsou natřeny štukem. Architekti ponechali část prostorů bez jasné definice funkcí. Vyvíjejí se postupně a spontánně – podle toho, co potřebují obyvatelé domu a na co je používají. Tyto prostory jsou plně adaptabilní podle potřeb majitelů, a proto jsou velmi originální. Jeden z těchto prostorů si například osvojily děti a vyčlenily si ho jako místo, kam si chodí sednout s knihou. A to je jen jeden příklad toho, jak si mohou sami obyvatelé navrhnout vlastní životní prostor nebo jeho část úplně intuitivně.

rekonstrukce bungalovu z šedesátých let

Zdroj: Jeroen Verrecht

House C-VL

architektonický ateliér: GRAUX & BAEYENS architecten

lokalita: De Haan, Belgie

realizace: 2017

Přečtěte si také:
Úžasná proměna! Z rozpadlého bungalovu je po rekonstrukci kouzelná chata

Sabína Zavarská

Foto: Jeroen Verrecht

Kategorie: Bungalovy projekty Návštěvy domů
Tagy: bungalovy rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze