Originální dům pro čtyřčlennou rodinu se dokonale přizpůsobil pozemku

Tvar domu, v němž lze při pohledu najít písmeno Z, byl inspirován tvarem pozemku. Díky mírné terénní vlně vznikl originální dům s různě vysokými podlažími uzpůsobenými tak, aby svým obyvatelům dopřál co největší komfort.

Příběh tohoto domu začal celkem tradičně – rodiče chtěli, aby jejich dvě malé děti vyrůstaly v krásnějším, lepším a zdravějším prostředí, a tak se rozhodli odstěhovat z města. Pustili se tedy do hledání pozemku na tichém místě, odkud nebude daleko ani do města, ani do přírody, a nakonec se rozhodli pro stavební parcelu ve čtvrti nových rodinných domů na okraji městečka na úpatí Moravskoslezských Beskyd.

Reklama

Zalomení podlaží se odehrává v prostoru vstupní haly. Typickou linii „Z“ sleduje v interiéru i exteriéru ocelobetonové schodiště se stupni z exotického dřeva. Okna obrácená k jihu chrání před nadměrnými tepelnými zisky přesah střechy. Foto Projektstudio

Zalomení podlaží se odehrává v prostoru vstupní haly. Typickou linii „Z“ sleduje v interiéru i exteriéru ocelobetonové schodiště se stupni z exotického dřeva. Okna obrácená k jihu chrání před nadměrnými tepelnými zisky přesah střechy. Foto Projektstudio

Díky terénní vlně vznikl v části přízemí prostor s větší světlou výškou, předurčený stát se otevřenou denní zónou domu. Z praktických a hygienických důvodů zamítl architekt dlažbu a navrhl v domě podlahy z polymercementové stěrky. Foto Projektstudio

Díky terénní vlně vznikl v části přízemí prostor s větší světlou výškou, předurčený stát se otevřenou denní zónou domu. Z praktických a hygienických důvodů zamítl architekt dlažbu a navrhl v domě podlahy z polymercementové stěrky. Foto Projektstudio

S požadavkem na návrh domu se potom obrátili na architekta z okruhu svých známých. A ačkoliv s ním výběr pozemku nekonzultovali, měli při něm šťastnou ruku – poloha přístupové cesty a orientace na světové strany umožnily osadit dům tak, aby podstatná část parcely zůstala věnována soukromé zahradě, chráněné od ulice samotným domem, a zároveň mohl architekt situovat všechny obytné místnosti přímo ideálně, obrácené velkými okny na jih a současně do zahrady.

Foto: Martin Zeman
Přečtěte si také:

Krásná velká dřevostavba v nízkoenergetickém standardu v Podkrkonoší

K severní stěně domu, nasměrované do ulice, zase umístil pomocné a obslužné prostory. Logickým důsledkem touhy po soukromí a užívání si největšího benefitu rodinného domu – zahrady – tak byla stavba se dvěma odlišnými fasádami: odlehčenou jižní, kterou charakterizují velké zasklené plochy, a nenápadnou severní, chránící soukromí a komfort obyvatel plnými hmotami obvodových konstrukcí.

Interiér celého domu, kuchyni nevyjímaje, navrhl architekt David Kotek ve spolupráci se Zuzanou Sýkorovou. Velkou pozornost přitom věnovali výběru materiálů. Významný podíl na výsledku má i Robert Kupčík, který skvěle odvedl práci se dřevem. Foto Projektstudio

Interiér celého domu, kuchyni nevyjímaje, navrhl architekt David Kotek ve spolupráci se Zuzanou Sýkorovou. Velkou pozornost přitom věnovali výběru materiálů. Významný podíl na výsledku má i Robert Kupčík, který skvěle odvedl práci se dřevem. Foto Projektstudio

Na terénní vlně

Majitelé stavebního pozemku sice neměli žádnou konkrétní představu o podobě svého budoucího domu, měli však důvěru v architekta, což je pro kreativní návrh přímo bezchybná kombinace. Díky důvěře se zároveň podařilo vyřešit všechny detaily návrhu tak, aby se vyhovělo investorům i autorům, což vedlo ke spokojenosti dnešních obyvatel.

Architekt David Kotek z ateliéru Projektstudio se v první řadě snažil splnit v dispozici domu požadavky čtyřčlenné rodiny – vytvořit dostatečně velký, otevřený denní prostor obývacího pokoje spojeného s kuchyní a jídelnou, kde by mohla rodina trávit společné chvíle, pro každé z dětí vlastní pokoj a pro rodiče kromě ložnice s koupelnou en suite a šatnou i pracovnu. Samozřejmě důležitý byl též dostatek úložných prostor. Zároveň však bylo jeho cílem navrhnout stavbu, která by tyto požadavky zhmotnila v zajímavé formě. „Využili jsme terénní vlny na pozemku, která nás inspirovala k vytvoření prostoru s vyšší světlou výškou v části domu. Zde logicky vznikla otevřená denní místnost, jež je díky těmto proporcím zajímavější, komfortnější a působí příjemnějším dojmem,“ vysvětluje architekt.

Dotažením myšlenky prostorů s různými výškami do logických detailů potom vznikl originální koncept domu s ne zcela obvyklým vertikálním členěním, což zároveň koresponduje s jeho rozdělením na tři funkční zóny: nižší položená část přízemí je jako denní prostor vyhrazena pro celou rodinu, jeho druhá část je určena pro rodiče (s ložnicí, koupelnou, šatnou a pracovnou). V poschodí jsou potom dva dětské pokoje se samostatnou koupelnou.

Nezvyklé výškové členění domu vychází z daností terénu a logického rozdělení dispozice na tři funkční části. Foto Projektstudio

Nezvyklé výškové členění domu vychází z daností terénu a logického rozdělení dispozice na tři funkční části. Foto Projektstudio

Hra šikmin. Stěny a stropy mají povrch upravený průmyslovou štukovou omítkou v různých odstínech šedé. V nezvykle tvarovaném prostoru tak architekt rozehrál geometrickou hru plných ploch a čirého skla. Z každé obytné místnosti se dá přes velkoryse zasklené stěny vyjít na přilehlou terasu a do zahrady. Foto Projektstudio

Hra šikmin. Stěny a stropy mají povrch upravený průmyslovou štukovou omítkou v různých odstínech šedé. V nezvykle tvarovaném prostoru tak architekt rozehrál geometrickou hru plných ploch a čirého skla. Z každé obytné místnosti se dá přes velkoryse zasklené stěny vyjít na přilehlou terasu a do zahrady. Foto Projektstudio

Nezvykle tvarovaný dům byl samozřejmě i konstrukčně náročnější záležitostí – základem jeho nosného systému je montovaný ocelový skelet, doplněný nosným zdivem z pálených cihel Porotherm. Jde totiž o přírodní materiál, který má nejen požadované statické vlastnosti, ale i pozitivní vliv na zdravé bydlení. Ocelobetonové stropy jsou potom vyhotoveny jako desky do trapézových plechů.

FOTO DIRK LINDNER PRO KETTAL
Přečtěte si také:

Perla moderní architektury v místě proslulém chovem ovcí

Praktický svah. K zadní stěně garáže navezli zeminu získanou při terénních úpravách a zakládání domu. Vznikl tak svah, který přirozeně chrání soukromí zahrady, a zároveň ušetřili za odvoz zeminy. Na povrch teras zvolili odolné exotické dřevo. Foto Projektstudio

Praktický svah. K zadní stěně garáže navezli zeminu získanou při terénních úpravách a zakládání domu. Vznikl tak svah, který přirozeně chrání soukromí zahrady, a zároveň ušetřili za odvoz zeminy. Na povrch teras zvolili odolné exotické dřevo. Foto Projektstudio

Beze spár. Koupelnu u ložnice rodičů barevně oživuje voděodolná stěrka v teplém odstínu žluté. Také zde zůstal architekt Kotek věrný prostorotvorné hře velkých hladkých ploch, při všech povrchových úpravách dodržel též praktickou zásadu „beze spár“. Foto Projektstudio

Beze spár. Koupelnu u ložnice rodičů barevně oživuje voděodolná stěrka v teplém odstínu žluté. Také zde zůstal architekt Kotek věrný prostorotvorné hře velkých hladkých ploch, při všech povrchových úpravách dodržel též praktickou zásadu „beze spár“. Foto Projektstudio

Půdorys přízemí

Půdorys přízemí

1 vstupní hala
2 schody do obývacího pokoje
3 schody do poschodí
4 obývací pokoj
5 jídelna
6 kuchyně
7 komora
8 terasa
9 koupelna a WC
10 šatna
11 pracovna
12 koupelna
13 ložnice
14 garáž
15 sklad

Půdorys poschodí

Půdorys poschodí

1 schody z přízemí
2 chodba
3 dětský pokoj
4 dětský pokoj
5 koupelna

Dům v kostce

Návrh domu: Ing. arch. David Kotek a Ing. Pavel Nitra (projektant), PROJEKTSTUDIO EUCZ
Návrh interiérů: Ing. arch. David Kotek a Ing. arch. Zuzana Sýkorová
Projekt: 2008–2010
Realizace: 2010–2012
Zastavěná plocha: 365 m2 (dům) + 80 m2 (garáž)
Obytná plocha: 332 m2
Nosné konstrukce: montovaný ocelový skelet, stropy jsou vyhotoveny jako ocelobetonové desky do trapézových plechů; v 1. NP doplňují ocelový skelet nosné konstrukce vyzděné z pálených cihel Porotherm30 P+D
Obvodový plášť: v 1. NP zdivo Porotherm tl. 250 a 300 mm s dostatečnou únosností, v patře Ytong tl. 250 mm, v obou případech v kombinaci s fasádním systémem s kontaktním zateplením na bázi EPS a omítkou
Zastřešení: jednovrstvé ploché střechy s vnitřními svody vody, zateplené EPS; nepochozí mají povrchovou vrstvu z modifikovaných asfaltových pásů s ochranným posypem, povrch pochozích teras tvoří rošt z exotického dřeva
Okna: hliníková s izolačním dvojsklem

PROJEKTSTUDIO EUCZ

PROJEKTSTUDIO EUCZ

Vizitka autorů:
Ing. arch. David Kotek, Ing. Pavel Nitra,
Ing. arch. Zuzana Sýkorová, PROJEKTSTUDIO EUCZ
www.projektstudio.cz

foto Robert Žákovič
Přečtěte si také:

Jak chutná život na statku 50 km od Prahy

Text Erika Kuhnová
Foto Projektstudio
Zdroj časopis HOME

Komentovat