Nízkoenergetický dům v pražské Lhotce nevyčnívá z okolní zástavby, a přitom je jedinečný

12. 11. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Nejdůležitějším momentem projektů většiny současných rodinných domů je propojení interiéru s exteriérem, tedy se zahradou nebo okolní přírodou. To byl základ zadání návrhu novostavby v pražské Lhotce. Majitelé si též přáli, aby jejich domov nevyčníval z okolní zástavby a nevytvářel s ní ani prostorový konflikt.

Investoři chtěli, aby vedle těchto hlavních požadavků mělo jejich nové bydliště vlastní identitu. Dům měl být nenápadným způsobem jedinečný. Výsledkem je bílá stavba vytvořená ze čtyř celků, která dotváří uliční čáru. Jednotlivé hmoty jsou členěny podle funkce a velikostí se přibližují stavbám v okolí.

Přečtěte si také:
Pasivní dům pro čtyřčlennou rodinu dokazuje, že i tradice a moderní technologie jdou dohromady

Z ulice vidíte dvě výškově dominantní dvoupodlažní hmoty spojené do jednoho celku. Dohromady tvoří čtvercový půdorys. V jedné z těchto hmot je umístěna garáž, v druhé vstup do domu. Výraz stavby je dán tradičním materiálovým řešením a zajímavým geometrickým členěním fasád.

Bílá hranatá stavba za stromem

Z ulice vidíte dvě výškově dominantní dvoupodlažní hmoty spojené do jednoho celku. Zdroj: BoysPlayNice

Co vás čeká v interiéru?

Ze vstupní haly nebo z garáže vstoupíte do chodby, která dům rozděluje na dvě části. Za servisní částí, orientovanou směrem k ulici, je umístěna pracovna s výhledem na zeleň. Vzdálenější část, od ulice směrem do zahrady, vytvořila příjemný prostor pro kuchyň s přímou vazbou na terasu a zimní zahradu s bazénem. Obývací pokoj se nachází v severozápadní části domu a je vizuálně propojen s kuchyní i jídelnou. Vestavěný dřevěný objekt uprostřed dispozice slouží jako chodba a jídelna.

Moderní luxusní obývací pokoj s černými prvkami

Obývací pokoj se nachází v severozápadní části domu a je vizuálně propojen s kuchyní i jídelnou. Zdroj: BoysPlayNice

V horním podlaží je klid a soukromí

V druhém poschodí, v části nad obývacím pokojem, je hlavní ložnice, s vlastní koupelnou a šatnou, orientovaná směrem do zahrady. Kromě ní tu najdete tři dětské pokoje. Mají společnou koupelnu a šatnu. Zajímavě řešen je i suterén stavby – dominuje mu společenská místnost doplněná dalšími servisními prostory.

Přečtěte si také:
K zrekonstruované usedlosti postavili nízkoenergetický rodinný dům se dvěma podlažími

Železobeton, cihla i dřevo

Zajímalo nás, jak je tento členitý, funkčně organizovaný dům řešen z hlediska konstrukce. „Podlahy a stropy jsou z monolitického železobetonu, obvodové a vnitřní stěny jsou zděné z vápenopískových cihel. Chodbu a jídelnu zastřešuje konstrukce z lepených dřevěných vazníků. Celá stavba je navržena v nízkoenergetickém standardu.

Schodiště do hlavního podlaží

Schodiště. Zdroj: BoysPlayNice

Vytápění podlah zabezpečuje tepelné čerpadlo v kombinaci s plynovým kotlem, který pokrývá špičkové hodiny a umožňuje tak využívat tepelné čerpadlo v optimálním režimu. Do stropu je zabudováno sálavé chlazení. Výměnu vzduchu umožňuje systém tlakově řízeného větrání s pasivní rekuperací tepla s vysokou účinností,“ vysvětlují autoři projektu Štefan Šulek [SOA architekti] a Jaroslav Richter [Richter Design]. Intenzita větrání je řízena automaticky. V letním období tento systém chladí prostory na noc, což umožňuje obyvatelům kvalitní spánek i během horkého léta.

Přečtěte si také:
Nízkoenergetická dřevostavba, v níž se majitelé cítí jako na dovolené

Synové architektury

Kvalitnímu výsledku se nemůžeme divit. Práce architektonického studia SOA architekti, které v roce 2015 založili Štefan Šulek, Ondřej Píhrt a Ondřej Laciga, je založena na třech základních prvcích – krása, respekt, zodpovědnost. Klient je proto vždy členem týmu. A co znamená zkratka SOA? Je to akronym slov „Sons of Architecture“, tedy „Synové architektury“.

Terasa s lehátky před moderním domem

Vzdálenější část, od ulice směrem do zahrady, vytvořila příjemný prostor pro kuchyň s přímou vazbou na terasu a zimní zahradu s bazénem. Zdroj: BoysPlayNice

Rodinný dům Lhotka

architektonické studio: SOA architekti

autoři: Štefan Šulek [SOA architekti], Jaroslav Richter [Richter Design]

spoluautoři: Štěpán Tomš, Filip Rašek

lokalita: Lhotka, Praha 4, Česká republika

projekt: 2015 – 2018

realizace: 2020

zastavěná plocha: 189 m²

hrubá podlahová plocha: 365 m²

užitná plocha: 344 m²

plocha pozemku: 800 m²

statika: Martin Stránský

zahradní architekt: Atelier D.V.A.

stavební firma: Formic Construction

výrobce vestavěného interiéru: Sekula

Sabína Zavarská

Zdroj: www.linka.news

Fotografie: BoysPlayNice

Kategorie: NED a pasivní domy
Tagy: drevěné schodiště geometrické tvary minimalistický styl moderni bydleni Nízkoenergetická novostavba prosklené plochy rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze