Za původními kamennými zdmi se skrývá klidný interiér zalitý přirozeným světlem

17. 08. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Každá stará tradiční stodola mívá obvykle silné charizma, avšak při rekonstrukcích a úpravách o ně může přijít. Za bránou stodoly z poloviny 19. století čeká velmi příjemné překvapení.

Masívní kamenná budova z roku 1854 zaujala majitele i architekty už na první pohled. Nese známky času a stopy čtyř generací. Ty byly svědky, jak se z původní stodoly stala stáj pro koně a později prostor na skladování vína.

Přečtěte si také:
V novém domově majitelka navázala na krásu toho původního, přimíchala provensálský šarm a čistotu Skandinávie

V roce 1950 k rodinnému majetku přibyla dřevěná přístavba. Nyní se otevřela úplně nová kapitola. Z prostoru bývalé stodoly, stáje či vinných skladů se stalo nezvyklé bydlení uprostřed původních kamenných zdí. Majitelé se s architektem shodli, že působivá kamenná fasáda musí být zachována.

Kámen, kostka ze dřeva a skla, hra s objemem

Rekonstrukce stodoly zdůrazňuje minerální charakter původní stavby, pohrává si s objemy a dává jim nový vzhled. Autor proměny ponechal okouzlujícího svědka historie – kamennou skořepinu s úzkými
okénky – v původním stavu a do ní opatrně vložil kostku ze dřeva a skla.

Vyřezávaná dřevěná zástěna v domě

Zapadající slunce zase nádherně filtruje vyřezávaná dřevěná zástěna. Zdroj: Lionel Henriod

Tak vznikl moderní životní prostor s nadčasovou atmosférou, plný přirozeného světla. Sedíte v moderním obývacím pokoji s krbem a za zády máte zdi z poloviny devatenáctého století. Díky celostěnovému prosklení působí jako přímá součást interiéru. Podobně je tomu i v kuchyňské a jídelní části.

Kuchyň a jídelna v stodole s moderním interiérem

Kuchyň a jídelna. Zdroj: Lionel Henriod

Betonové schodiště

Ze vstupní haly se dostanete po betonovém schodišti do horního poschodí, kde je hlavní denní místnost. Na ni navazuje terasa. Dvě podoby minimalistické nové konstrukce – dřevěná a skleněná – umožňují původním zdem vyniknout a ozvláštnit atmosféru v interiéru.

Jídelna v zrekonstruované stodole

Díky celostěnovému prosklení části působí jako přímá součást interiéru. Podobně je tomu i v kuchyňské a jídelní části. Zdroj: Lionel Henriod

Z dílny architekta pochází i řešení světelného designu. Na míru navrhl nábytek do kuchyně a ložnice. Zajímavým detailem je, že jedna police z knihovny se dá otevřít – funguje jako pohyblivý panel. Takto získáte přímo z relaxační vany pohled na krb v obývacím pokoji.

Přečtěte si také:
Výjimečná novostavba v Liberci vyrostla na stoletých žulových blocích starého sklepa

Rytmus dne se odráží v celém interiéru

Prostor interiéru během celého dne se mění podle toho, jak ho formuje světlo zvenčí. Proniká původními úzkými okny stodoly, ale přibyla i další čtyři střešní okna, jimiž se dovnitř dostává zenitové světlo.

Betonové schodiště

Ze vstupní haly se dostanete po betonovém schodišti do horního poschodí, kde je hlavní denní místnost. Zdroj: Lionel Henriod

Hra se světlem je promyšlená do nejmenších detailů. Zapadající slunce zase nádherně filtruje vyřezávaná dřevěná zástěna. Majitel tvrdí, že světlo do interiéru vnáší přímo hudební atmosféru: „Světlo přerušuje prostor, vibruje jako crescendo.“

Přečtěte si také:
Původní zdi byly problémem, nakonec se stal kámen dominantou bytu

House CCB

architektonický ateliér: Ralph Germann architectes

světelný design a design nábytku: Ralph Germann architectes

lokalita: Valais, Švýcarsko

plocha: 180 m²

realizace: 2020

Sabína Zavarská
Foto: Lionel Henriod

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: historické domy přístavby prosklené plochy rekonstrukce stodoly
Sdílejte článek

Diskuze