5 nejčastějších chyb při pečení, které mohou zničit vaše koláče, zákusky či dorty
Určitě chcete, aby vaše příprava koláčů a zákusků dopadla na výbornou. Bohužel ne vždy je tomu tak a i ten nejlepší kuchař má právo na omyl. Znáte nejčastější chyby při pečení? Těmto se vyplatí (i dá) předem vyhnout!
Použití nesprávné formy či pekáče na pečení
Při přípravě sladkých dobrot máme na výběr množství různých
forem – dortová kulatá, čtvercová, bábovková, srnčí hřbet, chlebová… Navíc tyto tvary jsou na trhu v různých velikostech. Některý koláč vyžaduje menší vysokou formu, jiný zase větší plochu a nižší výšku. Vždy si pozorně přečtěte recept a před tím, než začnete péci, se ubezpečte, že máte k dispozici správnou formu na tento recept. Pokud ne, vyberte si recept vhodný pro formu, kterou máte.
Pečení v nevymaštěném plechu/formě
Vymaštění plechu nebo formy se může zdát někdy zbytečné, hlavně když má nepřilnavý povrch. Když však vynecháte vymaštění, děláte to na vlastní riziko. Jinými slovy – bez ohledu na podklad se koláč velmi pravděpodobně přilepí na plech, hlavně v rozích a ve štěrbinách. Navíc některá místa budou připálená, což určitě nechcete.
Jak předejít problémům? Před pečením plech nebo formu potřete alespoň kouskem másla. V mnoha receptech bývá doporučeno formu po vymaštění vysypat moukou – neignorujte ani tento postup. Na druhé straně jsou recepty, kde si vystačíte s papírem na pečení.
Použití studených přísad
V receptech se často uvádí, že je třeba přidat máslo odstáté při pokojové teplotě nebo prostě změkčené máslo. I když rozdíl mezi máslem z ledničky a máslem odstátým třicet minut na kuchyňské lince se zdá banální, při pečení má velký význam.
Některé složky skutečně fungují lépe při určitých teplotách. Víte například o tom, že vejce při pokojové teplotě dodávají koláčům větší objem? Studené máslo též nebude tak nadýchané, když ho smícháte s cukrem, jako teplejší máslo. Teplá voda aktivuje droždí – studená ho nechává spát. Co z toho vyplývá? Plánujte dopředu a před pečením připravte ingredience tak, aby měly správnou teplotu.
Neměření nebo nepřesné měření přísad
Známe to všichni: máme plné ruce práce s přípravou ingrediencí, často děláme deset věcí najednou – to je ten moment, kdy si řekneme, proč měřit přesně, vždyť to odhadnu i od oka! Omyl! Chce to jen lepší organizaci, rozhodně ne vynechávání měření. Stačí malá odchylka a z famózního koláče bude nepříjemná pohroma. Předem si odměřte mokré a suché ingredience. Vejce rozbijte v samostatné misce, ne přímo nad těstem, takže neriskujete, že směs zničí skořápky nebo špatně oddělené vejce. Máte-li všechno připraveno, vymíchat těsto už je hračka.
Nedostatečné (nebo nadměrné) šlehání těsta
Při přípravě těsta záleží na způsobu míchání. Když to se šleháním přeženeme, koláč ztvrdne, na druhé straně nedostatečné promíchání způsobí drobení těsta, hrudky mouky či jiných ingrediencí. Jak si pomoci? Většina receptů na koláče vyžaduje střídání mokrých a suchých přísad do základu. Je to sice trochu únavná metoda, ale pomáhá předejít těžkému, tvrdému výsledku. Proto se i v této části vždy držte receptů.
Pečení na nesprávném roštu
Také máte rošt v troubě od její koupě na jednom místě? I to může být někdy chyba – pečením na nesprávném roštu se koláč přepeče, vysuší a zhnědne nerovnoměrně. Nejlepším umístěním roštu, když pečete dort nebo koláč, je poloha uprostřed trouby. Napomůže to rovnoměrnému pečení a zabrání zhnědnutí na jedné straně. Potřebujete-li použít dva rošty, v polovině pečení vyměňte pekáče – ten, který byl výše, dejte níže a naopak.
Pečení jen podle času
Nastavili jste si časovač a čekáte, kdy zazvoní? Ani to není dobrý způsob. Časy pečení v receptech jsou jen orientační. Ve skutečnosti vlhkost, teplota vzduchu, teplota trouby, a dokonce i nadmořská výška ovlivňují, kdy bude koláč upečen. Může to být dřív, ale i později, než je v receptu. Proto kontrolujte, jestli je váš koláč propečený – začněte pět až deset minut před tím, než má končit pečení podle receptu. Použijte test špejlí: uděláte uprostřed malou dírku. Když je špejle čistá, koláč je upečený.
Krájení teplého koláče
Koláče a zákusky voní fantasticky už při pečení, proto je pochopitelné,
že vaše chuťové buňky pořádně vydráždí. Pokud však koláč nenecháte dostatečně vychladnout, celá vaše snaha bude zmařena. Odolejte a nechejte koláč chladnout podle doporučení, konečná struktura a objem budou nejlepší, když vychladne.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com