6 vynikajících zeleninových salátů, které vám pomohou odlehčit jídelníček!
Ať už si chcete jídelníček odlehčit proto, že byste rádi zhubli pár kil, či pouze chcete tělu dopřát lehčí stravu, tak právě zeleninové saláty mohou být tou pravou volbou pro vás. Nejen že jsou snadné na přípravu, ale jsou také velmi chutné a bohaté na vitamíny, což oceníte především v období různých viróz. Vyzkoušejte sami některý z níže uvedených receptů a rozmazlete tak své chuťové buňky.
Mrkvový salát s medovo-hořčicovým dresinkem
Mrkvový salát s medovo-hořčicovým dresinkem se skvěle hodí na slavnostní večeři nebo pozdní snídani.
Co budete potřebovat
- 4 oloupané mrkve
- 2 jarní cibulky nakrájené najemno
- 1/4 šálku petrželky, jemně nasekané (nepovinné)
- 1 hrst sušených brusinek
- 1 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžíce majonézy (můžete použít odlehčenou verzi či řecký jogurt)
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Postup
Mrkev nastrouhejte a ve velké míse ji smíchejte se zelenou cibulkou, sušenými brusinkami a petrželkou. V zavařovací sklenici smíchejte hořčici, majonézu, med, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Silně protřepejte, aby došlo k emulgaci. Hořčičnou zálivkou přelijte nastrouhanou mrkev a promíchejte. Mrkvový salát ihned servírujte, nebo jej do vložte do chladničky a nechte zchladit, než budete podávat. Dobrou chuť!
Marinovaný okurkový salát se smetanovou koprovou omáčkou
Čerstvý okurkový salát vám pomůže překonat vaše chutě po jídle. Je lehký, snadný a zasytí.
Co budete potřebovat
- 1 nebo 2 velké okurky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce řeckého jogurtu (nebo majonézy)
- 1 stroužek česneku, jemně mletý nebo drcený
- 1 lžíce mletého čerstvého kopru a další na ozdobu
- 2 lžíce červené cibule nakrájené na plátky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
Oloupejte okurku, nakrájejte ji na tenké plátky a spolu s nakrájenou červenou cibulí ji naaranžujte do velké mělké misky nebo salátové mísy. Ve sklenici smíchejte olivový olej, jablečný ocet, řecký jogurt (nebo majonézu), česnek, kopr, sůl a pepř. Uzavřete víko, silně protřepejte, aby došlo k emulzi, a přelijte jím okurky v misce. Můžete servírovat!
Mexický salát Pico de Gallo
Pico de Gallo je tradiční mexická salsa, která se dá použít také jako salát.
Co budete potřebovat
- 2 šálky nakrájených hroznových nebo římských rajčat
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1/3 šálku nakrájených jalapeño papriček
- 1/2 šálku čerstvého nasekaného koriandru
- 1/2 limetky, odšťavněné
- 1/4 lžičky soli
Postup
Do salátové mísy přidejte rajčata, cibuli, jalapeño, koriandr, limetkovou šťávu a 1/4 lžičky soli. Pico de Gallo rychle promíchejte, aby se vše rovnoměrně spojilo s kořením. Uložte do chladničky, dokud nebudete chtít Pico de Gallo podávat. Uskladněním v chladu zajistíte, že ingredience budou mít dostatek času se spojit a vznikne tak jedinečná mexická chuť tohoto pokrmu.
Zdravý pečený květákový salát
Tento pečený květákový salát je tak chutný, že si ho budete chtít připravovat znovu a znovu!
Co budete potřebovat
- 1 hlava květáku, nakrájená na růžičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 malé stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1/4 lžičky soli nebo podle chuti
Postup
Rozpalte velkou nepřilnavou pánvičku na středně vysoké teplotě. Růžičky květáku opékejte bez oleje asi 3 minuty, dokud nezhnědnou a trochu nezměknou. Květák přendejte do velké mísy nebo mělkého talíře. Nyní připravte zálivku vyšleháním olivového oleje, citronové šťávy, česneku, petrželky, soli a pepře. Tou přelijte pečený květák a servírujte! Zálivku si také můžete dát do mističky a do té květák namáčet.
Grilovaný kukuřicový salát s česnekem a parmazánem
Grilovaný kukuřicový salát je ideální jako příloha ke grilování nebo jako salát k rychlému obědu na cestách!
Co budete potřebovat
- 450 g čerstvé nebo mražené kukuřice
- 1/4 šálku másla + 1/2 lžíce
- 4 středně velké stroužky česneku, jemně mleté
- 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- sůl a čerstvě nadrcený pepř
- čerstvá nasekaná petržel na ozdobu
Postup
V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte česnek a vařte ho 30 sekund až 1 minutu, dokud nezměkne a nezačne vonět – dávejte pozor, abyste česnek nepřipálili. Stáhněte z ohně. Přidejte worcestrovou omáčku a jemně promíchejte. V pánvi rozpusťte 1/2 lžíce másla a na středním ohni za občasného míchání vařte kukuřici asi 2 minuty.
Vmíchejte máslovou směs a pokračujte ve vaření, dokud není kukuřice uvařená a mírně zuhelnatělá; to by mělo trvat asi 8 minut. Odstavte z ohně. Kukuřici posypte strouhaným parmazánem a petrželkou a ihned podávejte nebo můžete počkat, až vychladne.
Brokolicový salát se slaninou
Brokolice v kombinaci se slaninou a sýrem vytváří dokonalý mix, který celý salát jen podtrhne.
Co budete potřebovat
8 plátků slaniny
5 šálků růžiček brokolice (z 1 velké hlavy brokolice)*
⅓ šálku červené cibule nakrájené na kostičky
½ šálku sušených neslazených brusinek
½ šálku slunečnicových semínek
¼ šálku rozdrobeného kozího sýra
½ šálku majonézy
¼ šálku obyčejného jogurtu
Postup
Upečte slaninu. Předehřejte troubu na 200 °C. Plátky slaniny vložte na pergamenem vyložený plech a pečte 15 až 18 minut nebo dokud nejsou křupavé. Vyjměte slaninu z trouby a přeneste ji na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se osušila a vychladla. Ostatní ingredience přidejte do mísy.
Do velké mísy přidejte brokolici, červenou cibuli, brusinky, slunečnicová semínka a kozí sýr. Když je slanina na dotek chladná, rozdrobte ji na ni. Dresink si jednoduše připravíte tak, že do malé misky přidáte majonézu a jogurt a promícháte je. Dresink nalijte na brokolicový salát a promíchejte.
Tip
Ujistěte se, že jste růžičky brokolice nakrájeli na malé kousky. Takto se vám bude mnohem lépe konzumovat. Pokud nechcete jíst brokolici syrovou, můžete si ji předtím nejdříve napařit v hrnci, aby byla měkčí.*
Text: Claudie Kornelová
Foto: istock.com
Zdroj: Vegetable Salad Recipes: 60 Easy Vegetable Salads for Light Lunches & Dinners — Eatwell101, Classic Broccoli Salad | Downshiftology