Dům byl otočen zády k zahradě, po rekonstrukci změna o sto osmdesát stupňů

19. 03. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Mnoho rodinných domů bylo kdysi stavěno prakticky úplně opačně vzhledem k aktuálním potřebám rodin. Byly otevřené do ulice a uzavřené ze strany zahrady. Zahrada tak tvořila samostatný celek, úplně oddělený od života v domě.

Tímto způsobem byl postaven i dům v Dijonu. V rámci rekonstrukce sice architekti ponechali velký otvor ze strany ulice, který byl pro stavbu charakteristický, ale na druhé straně domu vytvořili úplně nové podmínky. Přístavbou nejen zvětšili obytný prostor domu, ale též prosvětlili interiér a otevřeli zadní fasádu směřující do zahrady.

Původní stavba a dřevem obalená přístavba

Směrem do ulice je hlavní vchod domu i vjezd do garáže. V pravé části je původní stavba, v levé dřevem obalená přístavba. Zdroj: Maxime Verret

Schodiště skrz celý dům jako světelný tunel

Fasáda je ze strany zahrady doširoka otevřená velkorozměrnými proskleními. Struktura stavby vytváří kontinuitu mezi úrovní ulice, která je níže položená, a úrovní zahrady, která se nachází výše. Směrem do ulice je hlavní vchod domu i vjezd do garáže. V pravé části je původní stavba, v levé dřevem obalená přístavba.

Přečtěte si také:
Dům ve svahu poskytuje relaxační výhledy

Mezi starou a novou část stavby architekti umístili prosklené schodiště, které vede celým domem až po zahradu. Vytváří přechodovou linii od ulice až do soukromí za domem. Díky prosklení plní též funkci světelného tunelu – sklem se do interiéru dostává mnoho přirozeného světla.

Prosklené schodiště mezi domami

Mezi starou a novou část stavby architekti umístili prosklené schodiště. Zdroj: Maxime Verret

Interiér, který se přizpůsobí potřebám domácích

Celá dispozice je uložena kolem centrálního jádra, které nabízí příčné pohledy skrz dům a usnadňuje přirozené větrání. Autoři projektu se snažili úsporně pracovat s materiály a ušetřit co nejvíce energie při provozu rekonstruovaného domu. Organizace funkcí v interiéru je flexibilní a snadno přizpůsobitelná aktuálním potřebám domácích. Po vybouraných příčkách v původním domě zbyly přiznané stopy.

Výhled na zahradu

Výhled na zahradu. Zdroj: Maxime Verret

Terasa mezi kuchyní a zahradou

V přízemí v nové části jsou dvě ložnice a šatna, v původní stavbě hygienické zázemí, kuchyňka a skladové prostory. O podlaží výše najdete prostornou denní zónu s několika funkcemi – kuchyň, jídelna, obývací pokoj, hygiena. Na kuchyňsko-jídelní část navazuje venkovní terasa, kterou lze jednoduše posuvnými prosklenými dveřmi spojit s interiérem. V dřevěné přístavbě se na této úrovni nacházejí tři samostatné místnosti.

Přečtěte si také:
Domu chybělo světlo a prostor, vše vyřešila cihlová přístavba
Jídelna s výhledem na terasu

Na kuchyňsko-jídelní část navazuje venkovní terasa, kterou lze jednoduše posuvnými prosklenými dveřmi spojit s interiérem. Zdroj: Maxime Verret

Ekologické zavlažování

Zajímavostí je odvod dešťové vody – na pomezí dvou střech je vytvořen žlab, který odvádí dešťovou vodu do sběrné nádrže pod terasou. Používá se k zavlažování zahrady.

Stavba ve svahu

Struktura stavby vytváří kontinuitu mezi úrovní ulice, která je níže položená, a úrovní zahrady, která se nachází výše. Zdroj: Maxime Verret

House 132

architektonický ateliér: B2A – Barre Bouchetard Architecture

interiérový design: Paule Design

lokalita: Dijon, Francie

plocha: 230 m2

realizace: 2020

Sabína Zavarská

Foto: Maxime Verret

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: ekologické domy moderní domy ve svahu přístavby rodinných domů rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze