Sumak: Exotické a návykové koření, které oživí kuchyni a pomůže i žaludku
Hledání netradiční chuti a dostupnost různých exotických druhů koření nás nutí zkoušet nové recepty, vůně a chutě. Populární koření je často ideálním „jedlým suvenýrem“ z dovolené. Možná se k vám touto cestou dostalo koření sumak (nazývané také sumah nebo sumach), pocházející z Blízkého východu.
Koření sumak je nepřehlédnutelné svou barvou, neodolatelné svou chutí, ale i pozitivními účinky na zdraví. Je tradičním kořením v arabské kuchyni a v kuchyni Blízkého východu. Dnes se pěstuje po celém světě, ale obzvlášť oblíbené je ve východní Asii, v Africe a v Severní Americe.
V evropské kuchyni má delší tradici než citróny
Koření sumak má výraznou kyselou chuť bez stop hořkosti. Využít ho můžete všude tam, kde byste jinak použili citrónovou šťávu. Je dobrou volbou, chcete-li do pokrmu přidat citrónovou chuť, ale nechcete do receptu přidávat tekutinu.
Známé bylo už před více než dvěma tisíci lety. Využívalo se jako diuretikum, přičemž se vyzdvihovaly především jeho zdravotní účinky proti nadýmání a průjmu. Staří Římané jím navíc zastavovali krvácení. Ještě před tím, než se citróny dostaly do Evropy, Římané používali sumak na dochucení jídel.
Koření má nejen výraznou chuť, ale i sytou, tmavě červenou barvu. Je proto vhodné i k dekorování pokrmů. Salát nebo hummus zlehka poprášený kořením sumak zaručeně polechtá chuťové pohárky.
Jak vypadá koření sumak?
Koření má podobu hrubého prášku. Prášek se získává ze sušených a mletých bobulí specifického druhu rostliny škumpa koželužská (Rhus coriaria).
Rostlina má tvar malých keříků a stromků, které vytvářejí červené plody – peckovice. Název pochází ze slova summaq, což znamená „tmavě červená“.
Chuť koření je návyková
Je docela možné, že když sumak ochutnáte, stane se stabilní součástí vaší kuchyně. Jídlu dodá specifickou chuť, svěžest a exotický vzhled. Je součástí mnoha směsí koření, například směsi adžika.
Díky kyselkavé chuti je vhodné k přípravě tučnějších druhů masa, na pečené kuře, kachnu, jehněčí nebo ryby. Můžeme ho přidat do marinád na grilování, přičemž se jeho chuť snoubí i s pečenou zeleninou. Výborné je s pečený lilkem nebo květákem.
Dodá chuť dipům, pomazánkám, hummusu nebo salátovým zálivkám. V kombinaci tohoto koření s olivovým olejem, výrazným sýrem, olivami a rajčaty získáme svěží a lehkou večeři.
Benefity pro zdraví
Sumak obsahuje vitamín C, antioxidanty, třísloviny, polyfenoly, flavonoidy, hlavně kvercetin. Tak jako v dávné minulosti, i v současnosti se vyzdvihuje prospěšnost koření sumak při trávicích problémech, zácpě a nadýmání. Pomůže i při refluxu a pálení žáhy.
Má antimikrobiální účinky a působí proti mnoha patogenům, včetně bakterií salmonela. Pomůže i při snižování horečky a při přetrvávajícím kašli. Smícháním s medem si můžete vyrobit domácí sirup proti kašli.
Sumak též pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Koření je účinné při snižování hladiny inzulínu tak, aby se zabránilo inzulínové rezistenci.
Čaj proti žaludečním těžkostem
Sumak odstraňuje z těla infekce a bakterie. Doporučuje se na přípravu čaje, který uleví při žaludeční nevolnosti. Do malého hrnce přidejte vodu v objemu jednoho až dvou hrnků. Lžičku sumaku vsypte do čajového sítka, vložte do hrnce a vařte pět minut. Užívejte jeden nebo dva menší hrnky denně.
Recept na vynikající marinovanou cibuli s kořením sumak
Suroviny
- červená cibule
- petrželová nať
- olivový olej
- vinný ocet
- citrónová šťáva
- cukr
- sůl
- sumak
Postup
Cibuli nakrájejte na tenké pásky a přidejte k ní čerstvou nasekanou petrželovou nať. Připravte si zálivku smícháním olivového oleje, octu, citrónové šťávy, cukru, soli a koření sumak. Cibuli smíchejte s marinádou a nechejte v lednici odstát minimálně třicet minut.
Takto připravená cibule je chutná do burgeru, tortily, salátů nebo jednoduše jako dekorace na chléb s pomazánkou. Cibule s tímto kořením bude i lépe stravitelná.
Fotogalerie
Text: Zuzana Paprskárová
Foto: Shutterstock