Zasloužený nový start: Proměna obývacího pokoje a kuchyně v domě po babičce

14. 05. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

S návratem do rodinného domu po babičce se mohou vynořovat nejen krásné vzpomínky, ale i problémy související s plnohodnotným bydlením. Díky pečlivě promyšlené rekonstrukci a pomoci známých se však toto bydlení proměnilo ze snu v krásnou realitu.

Začít znova není nikdy lehké. Pokud však máte po boku milující rodinu, jde to o něco snadněji. A právě to je i případ Ivany, které prošla rozvodem, a proto se musela nastěhovat zpět do domu po babičce, ve kterém bydlí i její rodiče. Část domu, v které se zabydlela Ivana, však nebyla úplně v ideálním stavu, proto se její rodina rozhodla zasáhnout zavolala si na pomoc odborníky z programu Prima FTV, Postav si sen.

Designéři Zuzka Schubertová a Viktor Čipoš pro Ivanu následně navrhli proměnu obývacího pokoje a kuchyně, které v té době byly nevyhovující po praktické stránce, o té estetické nemluvě. Plánovaná proměna vyžadovala větší rekonstrukci a počítala s modernějším, svěžejším stylem interiéru. Vzhledem k tomu, že se jedná o starší dům z nepálených cihel, designéři tušili, že na ně může čekat nejedno „překvapení“, které by rekonstrukci mohlo zkomplikovat. Ale nepředbíhejme… 

Přečtěte si také:
Jak předělat kuchyň v malém venkovském domku

Základem návrhu designérů bylo propojení obou místností, díky čemuž se nově vzniklý prostor obývacího pokoje a kuchyně krásně prosvětlil a působí teď vzdušně a svěže. K tomu přispěla i volba zařízení a doplňků  designéři se odrazili od Ivanina oblíbeného provensálského stylu a bílé barvy, která k němu neodmyslitelně patří. Aby se však Ivana cítila v novém od začátku jako doma, ponechali v interiéru i její staré poklady. Ivaniným přáním bylo například zachovat staré fotografie. Designéři pak ze své vlastní iniciativy zrenovovali některé kousky starého nábytku a natřeli jej nabílo. Aby bílá nepůsobila chladně a sterilně, zvolili designéři do obývacího pokoje pohovku v jemné růžové barvě, dekorace z přírodních materiálů a rostliny, které celý prostor oživily. Díky tomu tak Ivana dostala nejen nové bydlení, ale krásný a útulný domov.

Obývací pokoj a kuchyň

Díky dvěma oknům dopadá do obývacího pokoje dostatek sluníčka, což poskytuje skvělý základ pro vznik světlého a vzdušného obývacího prostoru. Zdroj: TV Prima

Na pozadí dominantní bílé barvy krásně vyniká pohovka v jemné růžové, která zapadá do zvoleného romantického stylu. Pro designéry však bylo důležité, aby pohovka nebyla jen hezká, ale i praktická. Je proto rozkládací a díky tomu se na ní mohou vyspat Ivaniny dcery nebo vnučky.

Obývací pokoj

Zdroj: TV Prima

Aby bílý interiér s provensálskými prvky působil přívětivě, doplnil ho designérský tým textiliemi v podobě polštářů, plédů a závěsů a živými rostlinami.

Kamna v pokoji

Zdroj: TV Prima

Štěstí v neštěstí. Stará kamna po babičce způsobila designérům vrásky na čele. Během bourání se totiž ukázalo, že komínová vložka je vyhořelá a komín je v havarijním stavu. „Komínová vložka byla komplet prohořelá a myslím, že díky rekonstrukci nedošlo k nějaké tragédii,” říká designér Viktor.

Přečtěte si také:
Malý dům se čtyřmi podlažími má na střeše venkovní kuchyň

Jak proměna probíhala?

Zadáním pro designéry nebylo jen zařizování interiéru v provensálském stylu, ale vytvoření funkčního a hezkého „bytu v domě“. Prvním úkolem bylo zbourat příčku mezi původní ložnicí a kuchyní. Během bourání však přišlo první nemilé překvapení komínová vložka byla kompletně vyhořelá, takže se musela celá měnit. Po zazdění komína položili odborníci před původní stěny předsazenou stěnu, na kterou použili sádrokartonovou konstrukci.

Vnést někam tu správnou atmosféru a trefit se tak do povahy a cítění druhých je to nejtěžší. Když se to však podaří, je to pro nás největší odměna.

designérka Zuzana Schubertová

Následně se u paní Ivany začala řešit podlaha. Při odstraňování té staré se přišlo na to, že vrstva pod ní je ve velmi špatném stavu, a navíc měla velké výškové rozdíly, což ztěžovalo pokládku té nové. Stará podlaha tak musela prakticky celá pryč, následně se spodní vrstva srovnala nivelací a na novou vrstvu se položila podlaha. Vítaným zjednodušením bylo, že nová vinylová podlaha měla integrovaný podklad, díky čemuž už další nebyl potřeba. 

Dalším krokem byla instalace kuchyňské linky a elektrospotřebičů, pak už následovalo tapetování, přidělávání zrenovovaných trámů a instalace dveří. Na závěr proběhlo zařizování obou pokojů nábytkem a doplňky, které bylo třešničkou na dortu celé rekonstrukce.

Jak to vidí designéři Zuzka Schubertová a Viktor Čipoš?

„Od začátku nám bylo s Vikym jasné, že obě místnosti musíme spojit, aby Ivance vznikl takový malý byt. Nevyhovující kuchyňku, která se skládala vlastně ze dvou rohových skříněk, jsme proměnili v plnohodnotnou kuchyň do tvaru L s moderními spotřebiči a ve druhé místnosti, která byla doposud chladná, nezařízená a neútulná, jsme vytvořili obývací pokoj. To znamenalo některé stávající dveře zazdít, jiné posunout a otevřít celou příčku mezi pokoji. Chtěli jsme vytvořit v obou místnostech příjemnou atmosféru s originálními doplňky, které by podtrhovaly styl, který má Ivanka tak ráda. ”

Původní stav bytu

PŘEDTÍM. V původní kuchyni a ložnici bylo zařízení a spotřebiče po babičce. Kuchyň byla malá a nepraktická, k vaření byl k dispozici jen vařič. Ani v ložnici Ivana moc času netrávila vzhledem k tomu, že v ní nefungovalo topení. Radikální proměna tak byla vysloveně žádoucí.  Zdroj: TV Prima

Původní stav bytu

Zdroj: TV Prima

I když původně plánovali designéři kuchyň a obývací pokoj zcela otevřít, nakonec je částečně oddělili sádrokartonovou stěnou. Při kamnech navíc vytvořily zajímavý prvek dřevník, který je nejen praktický, ale díky vnitřnímu obložení vnáší zajímavý geometrický vzor do převážně bílého interiéru. Jako podlahu zvolili designéři pevnou podlahu na bázi vinylových podlah, která je navíc ekologicky nezávadná a vhodná pro alergiky.

Přechod z obýváku

Celkový koncept kuchyně je podobně jako obývací pokoj prosvětlený a elegantní. Místo malé a staré linky a vařiče má teď Ivana k dispozici moderní linku v imitaci surového dřeva a s kompletním vybavením. Spotřebiče včetně varné desky a trouby jsou, jak jinak, bílé, aby krásně zapadly. Zdroj: TV Prima

Profil

Majitelka

Sympatická Ivana, 50 let, maminka 3 dcer

Nemovitost

Dům po babičce z nepálených cihel v obci Týn nad Bečvou, Morava

Náklady 

Rekonstrukce a zařízení cca 500 000 Kč

Přečtěte si také:
Jak se vyhnout nejčastějším chybám při zařizování obývacího pokoje

Za návrhem a realizací proměny tohoto interiéru stojí dvojice designérů Zuzka Schubertová a Viktor Čipoš z interiérového studia Epes Rádes (epesrades.cz). Co se na proměně podle nich povedlo? A jak si můžete sami zařídit podobný interiér v duchu provence? Zeptali jsme se přímo jejich.

Během rekonstrukce na Vás čekalo několik překvapení, se kterými jste se museli poprat. Které bylo to nejméně příjemné a jak jste se s ním vypořádali?

Viktor: Ano, to máte pravdu. Hned první den, když jsme zbourali příčku mezi obývacím pokojem a kuchyní, a chtěli Ivance vytvořit originální dřevník, překvapily nás doslova díry do komínu takového rozsahu, že jste tudy prostrčil ruku! Komínová vložka byla komplet prohořelá a myslím, že díky rekonstrukci nedošlo k nějaké tragédii. Stačilo, aby Ivanka u rodičů chvíli topila a myslím, že by k požáru dříve nebo později došlo. 

To nebylo ale jediné úskalí. Další na nás čekaly v podobě nerovných starých podlah, které jsme museli před novou pokládkou vyrovnat. Dále poměrně vysoká vlhkost domu, která se dala samozřejmě očekávat, vzhledem k jeho stáří.

Designéři Zuzka Schubertová a Viktor Čipoš

Designéři Zuzka Schubertová a Viktor Čipoš. Zdroj: TV Prima

A co byla naopak příjemná část této proměny, na kterou budete rádi vzpomínat? 

Zuzka: To byla bezpochyby skvělá nálada, která v rodině panovala. Děda Prokop (Ivančin tatínek) doslova bavil celou partu, neztrácel optimismus a energii, která je v jeho věku opravdu překvapující. Maminka Ivanky nám celou dobu vařila dobroty a mně osobně připomínala svojí náturou moji babičku. Na konci, když jsme se loučili, držela mě za ruce, oběma nám tekly slzy a bylo to takové loučení jako s rodinou.

Viktor: To je pravda, i když to na konci pořadu vidět není, všem jsem při předání říkal, že jsou pro mě jako rodina a celá tahle proměna na mě působila tak, jako bych pracoval doma. Slzy mi tekly taky a jsem rád, že to v pořadu vystřihli (smích). 

Připravila: Lucia Blažiová

Foto: archiv TV Prima

Zdroj: Časopis HOME

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: nábytek do kuchyně nábytek do obývacího pokoje obývací pokoje pastelové barvy přírodní materiály rekonstrukce kuchyně rodinne domy staré domy venkovský styl
Sdílejte článek

Diskuze